Gazetemizin, 8 Temmuz 2015 tarihli sayımızda “Valilik, ­Mecidiye’ye “ÇED gerekli değildir” dedi. Bölgemize yeni bir taş ocağı daha açılıyor” başlıklı haberimiz ve ocağın kapatılması için düzenlenen imza kampanyası ile birlikte gündeme gelen Mecidiye Köyü Ayazma Bayırı Tepesi mevkiinde açılmak istenen taş ocağı ile ilgili ilk tepkiler CHP Edirne Milletvekillerinden geldi. Dün gazetemiz editörü ve konuyla ilgili haberi yapan Bülent Saylam ile telefon görüşmesi yapan Erdin Bircan, konu ile yakından ilgilendiğini, gerekli girişimleri yaptığını söyledi. Saylam’dan yeni kurulacak olan taş ocağı hakkında kısa bilgi alan Bircan, kamuoyuna bilgi verdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da yeni açılacak olan taş ocağı ile yakından ilgilendiğini ve konuyu takip ettiğini, soru önergesi vereceklerini söyledi.

Ayrıca, taş ocağının açılmaması için Anıtlar Kurulu’na dilekçe verildiği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

8 Temmuz 2015 tarihli sayımızda “Valilik, ­Mecidiye’ye “ÇED gerekli değildir” dedi. Bölgemize yeni bir taş ocağı daha açılıyor” haberimizde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Mecidiye köyü, Ayazmabayırı tepesi mevkiindeki Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait II-A grubu kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesi için 25 Mart 2915 tarihinde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecini başlattığını, 29 Nisan 2015 tarihinde internet sitesinde “ÇED Gerekli Değildir” kararını duyurmasıyla birlikte Mecidiye Köyü’ne bu sefer devlet işletmesi olarak yeni bir taş ocağı daha açılacağını ve edinilen bilgiye göre bölgede tesis için çalışmaların başladığını ve çevrecilerin, sosyal medyada imza kampanyası düzenlediğini duyurmuştuk.

CHP Edirne Milletvekilleri Erdin Bircan ve Okan Gaytancıoğlu’nun konu ile ilgili açıklamaları şöyle:

BİRCAN: “RUHSAT VERİLMESİ DOĞA VE TURİZM CENNETİNİN KATLİAMININ DEVAMI ANLAMINA GELMEKTEDİR”

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Mecidiye Köyü Ayazma Bayırı Tepesi mevkiinde açılmak istenen taş ocağı ile ilgili şunları söyledi:

“Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Mecidiye Ayazma Bayırı Tepesi mevkiinde açılmak istenen taş ocağına karşı düzenlenen imza kampanyasının sonuna kadar destekçisi ve takipçisi olacağım.

Keşan İlçemize bağlı Mecidiye’de mevcut 5 adet taş ocağına ilaveten 2 taş ocağına daha ruhsat verilmesi doğa ve turizm cennetinin katliamının devamı anlamına gelmektedir.

Bildiğiniz üzere Saros Körfezi 8 Aralık 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi’ ilan edildi. Turizm alanı olan bu bölgeye açılmak istenen yeni iki taş ocağı ile ilgili olarak 29 Nisan 2015’te ‘ÇED gerekli değildir’ kararı çıkmıştır.

Şu anda yapılması gereken bu taş ocaklarının zor olsa da ruhsatlarının idari ve hukuksal olarak iptali için çaba harcayacağım. Bunun için elimden gelen tüm çabayı sarf edeceğim. Taş ocaklarının doğayı yok etmesine engel olmak için Vali, Milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve halkımızla birlikte hareket etmek için iletişime geçeceğim. Cumartesi günü de konuyu yerinde incelemek için bir kez daha bölgede olacağım. Bölgeyi inceledikten sonra soru önergesi vereceğim ve yapılması gerekenler için çalışmalarıma devam edeceğim.”

GAYTANCIOĞLU: “BU DURUMUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”

CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Mecidiye Ayazma Bayırı Tepesi mevkiinde açılmak istenen taş ocağına tepki gösterdi. Açılacak taş ocağının doğaya ve başka sektörlere zararının bulunduğunu belirten Okan Gaytancıoğlu, “Bu durumun takipçisi olacağım” dedi.

Taş Ocağına karşı başlatılan imza kampanyasına destek verdiğini belirten Okan Gaytancıoğlu, “Özellikle Mecidiye’nin kuzey bölgesi’nde artmaya başlayan Taş Ocakları’nın doğaya ciddi tahribatı var,  turizmin önemli olduğu bu bölgemizde taş ocakları sayısının artmasıyla birlikte turizm faaliyetleri de olumsuz etkileniyor. Taş Ocakları’nda çalışan ağır tonajlı kamyonlar yollara ciddi zararlar veriyor ve ulaşımda aksaklıklara neden oluyor. Bu durum tatilcilerin bölgeyi tercih etmemesine de neden oluyor” dedi.

2003- 2007 yılları arasında 3213 sayılı maden yasasının 7. maddesi, madencilik faaliyetleri izin yönetmeliği ve ÇED yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerle kum ve taş ocakları ruhsatlarının verilmesinin ÇED yönetmeliği kapsamından çıkarılarak maden kanunu ve yönetmelikleri kapsamına alınmasını da yanlış bulduğunu belirten Gaytancıoğlu şunları söyledi: “Taş ocakları sahipleri lehine yapılan bu değişiklik ile ruhsat almak çok kolaylaşmıştır bu da taş ocaklarının sayısını arttırmıştır. Bu konuyla ilgili olarak çalışmalarım devam ediyor. Çevre konusunda uzmanlarla birlikte Mecidiye Bölgesi’nin durumunu özellikle inceleyeceğiz ve bu konuda elimizden ne geliyorsa yapacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak çevreye ve sosyal dokuya duyarlı bir yaklaşımı benimsediklerini belirten Gaytancıoğlu; bu tür durumlarda ÇED’in yanı sıra kapsamlı bir sosyal etki değerlendirmesi (SED) yürütülmesinden yana olduklarını belirten Gaytancıoğlu, “Cumhuriyet Halk Partisi gelecek nesilleri düşünen doğaya saygıyı esas alan bir partidir. Ekolojik dengeleri gözetmeyen kalkınma çabalarını başarısız kalacağına inanır. Bu nedenle üretim, büyüme, sanayileşme, kentleşme stratejileri ve politikaları, çevresel değerleri, doğayı ve atmosferi tahrip etmeden yürütülmelidir. CHP bunu benimser” dedi.

ANITLAR KURULUNA DİLEKÇE VERİLDİ

Mecidiye’de kurulacak olan yeni taş ocağının kapatılması için imza kampanyasının yanı sıra girişimler devam ediyor. Edinilen bilgiye göre Anıtlar Kurulu’na dün tarihli bir dilekçe yazıldığı ve Ankara’ya posta edildiği öğrenildi.