Keşan Belediye Meclisi’nin mart ayı olağan toplantısının ilk oturumu dün yapıldı.

Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 17.00’de başlayan toplantıya Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan başkanlık etti.

AK Parti Grubu, aynı gün parti yerel yönetimler toplantısına katılacakları için, Belediye Meclisi Bağımsız Üyesi Orhan Süzen’in eşinin rahatsızlığı nedeniyle, CHP’li üyeleri; Yılmaz Başol ve Erdoğan Gümülcineli’nin de çeşitli işlerinden dolayı mazeretli sayılması isteği kabul edildi.

Ardından İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü’nden gelen evraklarla, 2013 yılındaki altyapı yatırımında kullanılmak üzere 3 yıl vadeli İller Bankası’ndan 3 milyon TL kredi alınması ve revizyon nazım ve uygulama imar planında kullanılmak üzere, İller Bankası’ndan 130 bin TL kredi kullanılması önergeleri gündeme dahil edildi.  

KEŞAN’IN EN YENİ MAHALLESİ PAŞAYİĞİT!

Daha sonra gündem maddelerine geçildi. Gündemin 1. maddesinde, bir önceki oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen, Paşayiğit Beldesi’nin, Keşan’ın mahallesi olma isteği konusu görüşüldü. CHP ve MHP grupları tarafından olumlu görüş bildirilince istek oybirliğiyle kabul edildi. Böylece Paşayiğit Beldesi Keşan’ın 10. mahallesi oldu.

“Büyükşehir Kanunu” olarak anılan ve 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren kanun gereğince, Paşayiğit’in “belde” vasfı mart 2014 yerel seçimlerinde sona erecek ve aynı tarihten itibaren Keşan’ın mahallesi olacak.

PAŞAYİĞİT’E HABER TELEFONLA BİLDİRİLDİ

Kararın alınmasıyla birlikte Özcan, sonucun bildirilmesi için Paşayiğit Belediye Başkanı M. Zeki Engin’le telefon bağlantısı kurulmasını istedi. Kısa süre içerisinde de hayırlı olsun dileklerini kendisine iletti. Mehmet Özcan, toplantının ardından, belediye meclisi üyeleriyle Paşayiğit’e ziyarette bulunulmasını önerdi. Bu öneri kabul edildi. Özcan, yaptığı değerlendirmede, Paşayiğit Beldesi’nin Keşan’a bağlanmasına sıcak baktığını belirterek, “Büyüyen bir yerleşim merkezine sahibiz. Keşan’ın geleceğini engellemeyelim. Bu karar, tarihi kararlardan biri olacak. Kısa vadede Paşayiğit, Keşan’a ek bir yük getirebilir ama uzun dönemde kazanç olacaktır.” dedi.

ERİKLİ SAHİLİ’NDEKİ SAĞLIK TESİSİ DEVREDİLDİ

Gündemin 2. maddesinde, Erikli Sahili’nde mülkiyeti Keşan Belediyesi’ne ait olan sağlık tesisinin kullanım hakkının, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredilmesi konusu görüşüldü. Gruplarca yapılan değerlendirmede, tesisin 10 yıllığına ve sadece sağlık hizmeti vermek koşuluyla işletme hakkının verilmesi önerisi benimsenerek kabul edildi.

MEMURLARIN KADRO İLERLEMESİNİN ÖNÜ AÇILDI

Gündemin 3. maddesinde, “Dolu Kadro Değişikliği Cetveli”nde belirtilen kadrolardaki personelin, bulundukları derecelerdeki normal hizmet sürelerini doldurdukları ve bir üst derecedeki kadrolara ilerleyebilmeleri için, ekli cetvelde belirtilen kadroların iptal edilerek, bir üst dereceden kadro ihdas edilmesi konusu görüşüldü. Konunun “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu” gereğince bir hak olduğu görüşü benimsenerek, madde oy birliğiyle kabul edildi.

PARKLARA YENİ İSİMLER VERİLECEK

Gündemin 4. maddesinde, Aşağı Zaferiye Mahallesi Saray Avluları Caddesi, Cumhuriyet Mahallesi 19 Kasım Caddesi ve Atatürk Bulvarı’ndaki parklara yeni isim verilmesi konusu ele alındı. Mehmet Özcan, Aşağı Zaferiye Mahallesi ile Cumhuriyet Caddesi Atatürk Bulvarı’ndaki parklar küçük olduğu için bunlara isim verilmesine gerek olmadığını belirtti. Yapılan görüşmeler sonrasında 4. madde, Keşan Belediye Meclisi’nin gelecek hafta yapılacak 2. oturumuna bırakıldı.

KATI ATIK BERTERAF TESİSİ’NDE BELEDİYENİN PAYI ARTTI

Gündemin 5. maddesinde, GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği) tarafından Paşayiğit Beldesi’nde yaptırılacak olan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kredi geri ödemesinde üye belediyelerin paylarının hesaplanması konusu ele alındı. Özcan, bazı üye belediyelerin 2013 yerel seçimlerinden sonra kapatılacağını hatırlatarak, yeniden bir hesaplamanın gerekli olduğunu belirterek, miktarın, nüfuslara oranla, 14 yerine 7 belediyeye bölünmesi gerektiğini ifade etti. Mehmet Özcan, “Keşan Belediyesi’nin payı %69’dan % 71.89’a yükseldi. Diğer belediyeler de mart ayı meclislerinde bu konuyu meclislerinden geçirerek, İller Bankası’na bildirecekler.” dedi. Açıklama üzerine madde oy birliğiyle kabul edildi.

YENİ TERMİNAL TARİFELERİ BELİRLENECEK

Gündemin 6. maddesinde, mülkiyeti Keşan Belediyesi’ne ait olan Şehirler Arası Otobüs Terminali’nin çıkış ücretlerinin belirlenmesi konusu ele alındı. Söz konusu madde ayrıntılarının belirlenmesi için Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Komisyonun konuyu Ulaştırma Komisyonu ile ortak olarak incelemesi istendi.

TOPLU KONUT ALANINA YENİ ORTAOKUL YAPTIRILACAK

Gündemin 7. maddesinde, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen 3 evrak görüşüldü. İlk olarak, toplu konut alanına 32 derslikli ortaokul yaptırılmasıyla ilgili konuyu ele aldı. Yeni Mahallesi sınırları içerisinde mülkiyeti Maliye’ye ait olan 255 Ada 62 Parsel’de onaylı imar planlarındaki kayıtlı yerde 32 derslikli ortaokul yaptırılması konusu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen diğer 2 evrak ise gerekli teknik çalışma yapılabilmesi için 2. oturuma bırakıldı. Bunların arasında, Migros Kavşağı’ndaki Turkmall’a ait arsaya giriş yolu verilebilmesi için Migros tarafından kullanım için karar alınmış mevcut izinli yolun genişletilerek, 15 metre haline getirilmesi konusu uzun tartışmalara neden oldu. MHP Grubu Sözcüsü Tanju Şapçı, Karayolları’ndan görüş alınmasını isteyerek itiraz etti. Konunun gelecek oturumda karara bağlanması bekleniyor.

3 MİLYONLUK YENİ ALTYAPI KREDİSİ ALINMASI GÜNDEMDE

Gündem maddelerinden sonra 2 önerge maddesi görüşüldü. 3 yıl önce Keşan’ın kanalizasyon alt yapısı için alınan kredinin son taksitinin bu ay ödendiğini belirten Mehmet Özcan, 2013 yılındaki altyapı yatırımında kullanılmak üzere 3 yıl vadeli İller Bankası’ndan 3 milyon TL kredi alınmasını önerdi. Bu öneri daha ayrıntılı görüşülmesi için 2. oturuma bırakıldı.

Son olarak, revizyon nazım ve uygulama imar planında kullanılmak üzere, İller Bankası’ndan 130 bin TL kredi alınması konusu ele alındı. Özcan’ın isteğiyle bu madde çok kısa görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin tamamlanmasının ardından, Mehmet Özcan, 2. oturumun, 14 Mart 2013 Perşembe günü yapılacağını ve oturumun saat 17.00’de başlayacağını söyleyerek, toplantıyı bitirdi. Toplantıdan sonra Keşan Belediye Başkanı Özcan ve meclis üyeleri topluca Paşayiğit Beldesi’ni ziyaret etti.