BÜLENT SAYLAM

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı ve saat 15.00’te başladı.

Toplantıyı CHP Keşan İlçe Başkanı Heves Yıldız ile İYİ Parti İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ile ilgili vatandaşlar da izledi.

AK Partili üyeler Nuran Uslu ile Barbaros Tokgöz’ün görevli CHP’li üyeler Olcay Soran ile Alaaddin Öztürk’ün mazeretleri nedeniyle izinli sayıldığı olağanüstü toplantıda “Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve Belediyemizin mücavir alanları olan Erikli, Yayla ve Danişment sahillerinde 5 adet, belediye mücavir alan dışında 2 adet olmak üzere toplam 7 adet sahilin 5 (beş) yıl süre ile kiralanması için Keşan Belediyesi adına ihaleye katılmasına, sonuçlandırılmasına, sözleşme imzalanmasına ve geçici-kesin teminat ve kira bedellerinin yatırılması hususunda Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi hususunun Meclisçe görüşülmesi.” ele alındı.

Madde hakkında bilgi veren Başkan Helvacıoğlu, Erikli, Yayla, Danişment ve Mecidiye sahillerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla 11 adet kumsal kiralama ihalesi olduğunu belirten Başkan Helvacıoğlu, “Bakanlığın tüm Türkiye’de sahiller konusunda uyguladığı bir kiralama modeli var. Meclisin alacağı karara saygı duyuyoruz. Yayla’da liman arkasında 8143 m2’lik alan 135.724 TL’ye,  Mecidiye’de İtalyan Koyu olarak adlandırılan 4169 m2’lik alan 72.293 TL’ye, Danişment’te İl Özel İdaresi’nin önündeki 3.819 m2’lik alan 66.710 TL’ye Erikli’deki festival alanı olarak kullanılan 8230 m2’lik alan 166.401 TL’ye, Erikli Motel Önündeki 10039 m2’lik alan 201.715’TL’ye, Erikli’deki Çay Bahçesi Önü’ndeki 4079 m2’lik alan 85.372 TL’ye, Erikli’deki Aqua Park olarak kullanılabilecek 1863 m2’lik alan 36.375 TL’ye kiraya çıkıyor. Bu kira miktarının her yıl için ödemesi var. Toplamda 32114 m2’lik alan ve 764.591 TL’lik meblağ söz konusu. Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasında Belediye Meclisi’nin kararı gerekiyor. Bölgedeki turizmin disipline edilmesi adına söz konusu kiralamalar önemli. Biz de bu yüzden olağanüstü gündeme ihtiyaç duyduk. Bu bölgede bir sezonda yaklaşık 1 milyon insan ağırlanıyor. Esnaf buradan para kazanıyor. Sahillerden bize ne diyemeyiz.” dedi.

Grup sözcülerinin ve Meclis üyelerinin madde hakkında görüş belirtmesine geçildi.

İlk olarak AK Parti Grubu adına Grup Sözcüsü Nehir Gergin, söz aldı. Gergin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Erikli, Yayla, Mecidiye ve Danişment’teki sahillerin belediyemiz tarafından kiralanmasından yanayız. Biz oyumuzu kiralamaktan yana kullanacağız.” şeklinde konuştu.

KAMU MALI KAMU İÇİN KULLANILMALIDIR

Gergin’den sonra CHP Grubu adına Grup Sözcüsü Feridun Tümer, CHP Grubu adına görüşlerini bildirdi. Tümer, “Hükümet tarafından kumsalların 5 yıllık kiralanması için olağanüstü toplantısındayız. CHP Grubu olarak kumsalların kiralanmasının halkımızın yararına olmadığını düşünüyoruz. Aksine halkın hakkının gasp edildiğinin söz konusu olduğunu düşünüyoruz. Hükümet bu aldığı karar ile belediyeleri taşeron olarak kullanmak istemektedir. Kamu malı kamu için kullanılmalıdır. Kamu malına sahip çıkmak kamuya ait yöneticilerinin asli görevidir. Bizler kumsalların belediyemize bedelsiz olarak verilmesini talep ediyoruz. Başkanımız birçok kez takım elbise giydireceğiz demişti. İşte tam da bunu göstermenin zamanı diyoruz. Tırnak içinde iktidarın gücünün Keşan’a gelmesinin zamanıdır. Kumsalları bedelsiz olarak almayı beceremiyorsak bütçenin müsaade ettiği kadarının bedelini ödeyerek, halkın olan malın hükümete rağmen halka kazandırılıp ücretsiz halk plajı kazandırılmalısından yanayız.”

KENDİMİZE AİT OLAN YERİMİZİ KİRALAMIŞ OLACAĞIZ

Daha sonra sözü CHP Meclis Üyesi Avukat Volkan Erkan söz aldı. Erkan, “Yaptığımız araştırmalarda belediyelerin mücavir alanı içerisindeki alanların zaten belediyemizin kontrolü altında yani bununla ilgili her türlü tasarrufu yapabilir. Bu konuda emsal teşkil eden yargılamalar da sürüyor. Mücavir alanlarda kiralama yapmamızın kamu zararı olacağını düşünüyorum. Kendimize ait olan yerimizi kiralamış olacağız. Bu konuda kanun maddesi de açık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı kararın yetkisiz bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Anayasamızın 43. Maddesinin ‘herkes eşit ve serbestçe kıyı ve denizlerden yararlanabilir’ diyor. Bu kiralamanın anayasayı ihlal ettiğini düşünmekteyiz. Burada halktan ve haktan yana tavır takınarak Çevre Şehircilik Bakanlığının kararına iptal yönünde hareket edersek daha iyi olacağını düşünüyoruz.” diye konuşmasını sonlardı.

Erkan’dan sonra İYİ Parti adına Grup Sözcüsü Zafer Topçu söz aldı. Topçu da, “Kiralanmanın neden sadece Saros bölgesi için olduğu merak uyandırmaktadır. Yapılan Ankara ziyaretleri sonucunda sahillerin Keşan Belediyesine bedelsiz olarak devredileceğini beklemekteydik. Görüyoruz ki Ankara’dan elimiz boş gelmiş. Bu bağlamda adı geçen yerlerin tamamının Çevre ve Şehircilik bakanlığı yetkilileri ile görüşülerek bedelsiz olarak devrolunmasına halkın kullanımına açılacaksa bu yetkiyi sizlere veriyoruz. Aksi takdirde belediyenin bu kiralamayı kabul etmesi durumunda hükümetin kumsalları kiralamasına ortak etmiş olacaktır.  Bu da partimiz olarak desteklenmeyecektir.” diyerek partisi adına görüşlerini bildirdi.

MEHMET ÖZCAN BUNU KABUL ETMEMİŞ

Helvacıoğlu, grup sözcülerinden sonra söz alarak takım elbisesi konusuna girerek şunları söyledi: “Takım elbisesinin önceki dönemki belediye başkanı Mehmet Özcan’a giydirmek istemişler ama Mehmet Özcan bunu kabul etmemiş. ‘Benim işim değil’ demiş. ‘Sadece mücavir alanım içinde ben alırım oradan vergimi alırım çöpümü bakarım işime. Kalanını başkaları düşünsün’ demiş. Devlet takım elbiseyi giydirmek istemiş devlet ama geçen dönemin belediyesi istememiş. O benim sorunum değil. Ben de sizin bu kararınıza saygı duyuyorum.”

Tümer de Helvacıoğlu’na cevap olarak da şunları kaydetti: “Başkanım Mehmet Bey’e önceki dönem 200 bin TL teklif edildi. Mehmet Bey benim işim değil demedi. Bedelsiz verirseniz alırım dedi. Aynı gerekçeyle Çevre Bakanlığına yazısı vardır. Daha önceki gerekçesi de buydu. Gerekçe aynı. Hukuk yok.”

Son olarak Gergin de alınan bu kararın siyasi bir karar olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “biz buranın muhammen bedel ile kiralanmasını istedik yani elimiz de pek boş dönmedik Ankara’dan. Geçmiş dönemde mahkeme açılıp bu neden durdurulmadı bu soruyu da sormak isterim. O dönemde mahkeme açılsaydı bugün belki daha gerçekçi sonuçlar elimizde olurdu. Şu anda gerçek olan bu alanların ihaleye çıkacağıdır. Bu alanlarda kimlerin ticaret yapacağıdır. Bunlar gerçek bunları konuşalım. aksi halde siyaset yapmak alırsınız ama halka kullandırırsınız. 700 bin TL ile belediyenin mücavir alanını bırakırız demek Keşan Belediye Meclis üyesinin halkını düşünmesi değildir.”

Daha sonra madde oylamaya sunuldu.

Meclis, AK Partili üyelerin kabul oyuna karşı CHP’li üyelerin red oylarıyla maddeyi oy çokluğuyla reddetti.

Toplantıyı kapatan Başkan Helvacıoğlu, alınan kararın hayırlı olmasını temenni etti ve verdikleri katkı nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti.

Toplantı sonrası basın mensuplarına görüş açıklayan Başkan Helvacıoğlu, “Alınan bu karar turizm ile gelişmeyeceğimizin göstergesi. Karara saygı duyuyoruz, hayırlı olsun. Süreci takip etmeyi sürdüreceğiz. Bize dava etmemiz söyleniyor, geçen dönem niye dava edilmedi? Biz bu yerleri alma kararıyla aslında büyük risk almıştık. Biz gelecekteki turizm hedeflerimiz gerçekleştirmek için altyapı oluşturmak ve temel atmak istemiştik. Daha temelden kaybettik. Bu durumda Erikli Sahili Güzelleştirme Kooperatifi geliyor, alır mıyız-almaz mıyız? Meclis’e getireceğiz, ona da hayır desinler. Mecidiye ve Gökçetepe’nin mücavir alanımız olmasına da hayır desinler. Böyle hayırlarla turizm düzelmez. Bu bölge hayırlarla düzelmez. Turizmi disipline etmemiz gerekiyordu. Turizmi daha ileriye taşımamız için bu karara ihtiyacımız vardı. Bu karar çıkmadı, yine de karara saygılıyız.” şeklinde görüş bildirdi.