SONGÜL KONAR

Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan ve saat 15.00’te başlayan toplantı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, AK Partili üyeleri Mehmet Selim Aras, Mithat Bulut ile CHP’li Üye Erhan Engin mazeretleri nedeniyle izinli sayıldı.

AZERBAYCAN'A İÇİN MASALARA AZERBAYCAN İLE TÜRK BAYRAKLARI KONULDU

Meclis toplantısında, Azerbaycan’a destek için tüm masalarda Azerbaycan ile Türk bayrakları yer aldı. Bu konuda destek açıklaması yapan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Ermenistan’ın Karabağ’da uluslararası hukuku ihlal ederek sivil yerleşim yerlerini ve askerlerini hedef alan saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bugün; milletimizin dayanışma iradesini güçlü bir şekilde, bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından bir an önce çekilmelidir. Her zaman olduğu gibi; anavatanımızdan ayrı tutmadığımız can Azerbaycan’ın, bu haklı davasında yanında olmaya devam edeceğiz. Halkını korumak ve toprak bütünlüğünü tesis etmek amacıyla, Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği savunmayı da sonuna kadar destekliyoruz. Bu düşüncelerle; vatanları uğruna can veren şehitlerimize Allah’tan rahmet, tüm Azerbaycan halkına başsağlığı, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Allah Azerbaycanlı kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.”

YOLCU TAŞIMA ÜCRETLERİNE ZAM

Toplantıda daha sonra Meclis gündemine pazaryerinin üzerinin kapatılması ile ilgili projenin tüm telif haklarının eser sahibinden satın alınmasına ilişkin madde oy birliği ile ilave edildi. Toplantıda ilk olarak,  S.S. 25 Nolu Keşan Şehiriçi Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığı'nın sivil ve öğrenci taşıma ücretlerinin yükseltilmesi talebinin görüşülerek karara bağlanması maddesi ele alındı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onayı ile madde oybirliği ile kabul edildi. Buna göre öğrenci ücret tarifesi 1,75 TL’den 2 TL’ye yükseltilmiş oldu. Meclis daha sonra S.S.99 No’lu Öz İzzetiye Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığının sivil ve öğrenci taşıma ücretlerinin yükseltilmesi talebinin görüşülerek karara bağlanması maddesini ele aldı.  Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onayı ile madde oybirliği ile kabul edildi. Buna göre öğrenci ücret tarifesi 1,5 TL’den 2 TL’ye, sivil ücret tarifesi de 3 TL’den 3,5 TL’ye yükseltildi. Toplantı, S.S.129 Nolu Paşayiğit Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığının sivil ve öğrenci taşıma ücretlerinin yükseltilmesi talebinin görüşülerek karara bağlanması ile sürdü. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onayı doğrultusunda madde oybirliği ile kabul edildi. Buna göre öğrenci ücret tarifesi 3 TL’den 3,5 TL’ye sivil ücret tarifesi de 4,5 TL’den 5 TL’ye yükseltildi.

HELVACIOĞLU: “SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN KOLLARI SIVADIK”

Toplantının devamında, Belediye sorumluluk sahası içerisinde bulunan 10 adet duraklı büfe yerinin yap-işlet-devret modeli ile 10 yıla kadar kiraya verilmesi yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi görüşüldü. Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, duraklı büfe konulması planlanan yerler hakkında Meclis’e bilgi verdi. Madde oybirliği ile kabul edildi. Toplantının devamında, Erikli Sahiline İçme ve kullanma suyu temin etmek ve su şebeke hattını yenilemek üzere İller Bankası (İlbank) A.Ş.’den 40 milyon TL kredi kullanılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesinin görüşülmesine geçildi. Madde hakkında bilgi veren Helvacıoğlu, “Erikli halkı su konusunda stresli günler ve bir yaz dönemi geçirdi. Anlayışlı bir tavır takındıkları için her birine teşekkür ediyorum. Sabırla bizim atacağımız adımları beklediler. Sahillerdeki vatandaşlarımızın İller Bankası’ndan bize katkı payları ne yazık ki ikametleri burada olmadığı için gelmiyor. Erikli’de su şebekesi de dahil olmak üzere su sorununa kalıcı çözüm üretmek için kolları sıvadık. Mevcut şebeke yenilemesi de diyorum çünkü halihazırdaki altyapı ne yazık ki yeni oluşumumuz kaldıracak kapasitede değil. Su acil ve çok önemli bir konu. DSİ ve İller Bankası ile yaptığımız görüşmelerde bize bu konuda destek olunacağı sözü verildi. Hızlı hareket edip Erikli’yi suya kavuşturmak istiyoruz.” dedi.

Konu hakkında Su Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran da şunları aktardı: “Bölgeye en yakın su kaynağını Enez Kocaali’de bulduk. Daha önce DSİ tarafından bu bölgede 5 kuyu açılmış. Bu kuyularda analizler yaptırdık ve Erikli’ye yetecek suyu bulduk. Hatta bulduğumuz su kaynağı Yayla ve Danişment’e de yeterli seviyede. Biz de bu yüzden projemize bu mücavir alanlarımızı da dahil ettik.”

ESEN: “KALICI BİR TESİS OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Madde hakkında bilgilendirmede bulunan İller Bankası Bölge Sorumlusu Celal Oğuz Esen ise şunları söyledi; "Enez Kocaali’de 12 kuyu yeri belirledik. Kalıcı bir tesis oluşturmak istiyoruz. Acil olarak ilk etepta 5 kuyuyu Erikli için devreye alacağız. Sonra diğer kuyular da ihtiyaca binaen faaliyete alınacak. Kocaali’de 35 yıllık ihtiyacı karşılayacak potansiyel var. Biz İller Bankası, DSİ ve Keşan Belediyesi olarak işbirliği içinde çalışıyoruz. Projeyi oluşturma safhası bitti, fiiliyat başladı.”

Helvacıoğlu: "Saros için kurtuluş Çokal Barajı ama bu işin yapılması uzun bir süreç"

CHP'li Meclis Üyesi Aladdin Öztürk, konuyla ilgili olarak söz alarak, Saros Körfezi'ndeki su sorununu tamamen çözmek için Çokal Barajı'ndan ishale hattı projesi hazırlanması gerektiğinin altını çizerek, bu konuda Mustafa Helvacıoğlu'nun hazırlanacak projeyi yatırım programına aldırması gerektiğini söyledi.

HELVACIOĞLU: “SAROS İÇİN ASLINDA KURTULUŞ ÇOKAL BARAJI’NDAN GEÇİYOR

Bu konuda konuşan Mustafa Helvacıoğlu, “Saros için aslında kurtuluş Çokal Barajı’ndan geçiyor. Ancak bu işin yapılması uzun bir süreç ve Çokal Barajı’ndan yeni bir hat çekilmesi demek. Bu Erikli için zaman kaybı. Mecidiye’deki göletin kapasitesi yeterli değil. Erikli’nin ancak 36 günlük suyunu karşılayabiliyor” açıklamasını yaptı.

Bu açıklamalara kadar sakin giden Meclis toplantısı, Erikli Sahili'ne içme ve kullanma suyu temin etmek ve su şebeke hattını yenilemek üzere İller Bankası (İlbank) A.Ş.’den 40 milyon TL kredi kullanılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesiyle ilgili grup sözcülerine söz verilmesinin ardından gerildi. Cumhur İttifakı adına konuşan Nehir Gergin, Erikli’deki su sorununun ivedilikle çözülmesi için topu birbirlerine atmak yerine hep beraber bu topu kaleye nasıl göndereceklerini tartışmaları gerektiğini söyledi ve krediye onay verdiklerini iletti.

TÜMER: “BU KONUYLA İLGİLİ ÇEKİNCELERİMİZ VAR”

CHP Grubu Sözcüsü Feridun Tümer ise kredinin 36 ay vadeli olmasının, faiz yükünü azaltacağı görüşünü dile getirerek, "Erikli’ye su gelmesi için kredi verilmesini grubumuzca onaylıyoruz. Ancak bu konuyla ilgili çekincelerimiz var. Keşan’da 62 bin nüfus yaşıyor. Bu 62 bin nüfusu çok uzun vadeli bir kredi yüküyle boğmanın bir anlamı yok. 10 yıllık 30 milyonun üzerinden bir hesap yaptığımızda 49 buçuk milyon geri ödemesi var. Bunun geri dönüşü çok kolay. Bizim önerimiz bu işin biran önce başlaması, kısa vadeli borçlanıp buradan toplanan paranın ivedilikle oraya aktarılması ve Keşan Belediyesi'nin bu faiz yükü altına girmemesidir. Bu projeyi bitirip diğerlerinin önünü açmak için kredilendirmenin 36 ay olmasını, 5393 sayılı kanunun 68. maddesince hükümlere uymak şartıyla kabul ediyoruz." şeklinde konuştu.

İYİ Parti Grubu Sözcüsü Zafer Topçu da Tümer ile aynı görüşte olduklarını söyledi.

Helvacıoğlu İller Bankası'nı Tümer ise Meclisi adres gösterdi

Grup sözcülerinin arından söz alan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi; "20-30 milyon TL karşılığı bile olsa, Keşan Belediyesi, İller Bankası'ndan 36 ay vadeyi böyle yatırım için hiç almamış. Para kazansak da bırakın arıtmayı yapalım. 36 ay olmaz. Siz istediğiniz kadar 36 ay deyin, İller Bankası hesaba bakar ve 18 ay mı 18 yıl mı olacağına o karar verir. 15 yılda öde derse 15 yılda öderiz, 8 yıl derse 8 yılda öderiz. Yarın arıtma da lazım olacak. Kararı İller Bankası verecek."

Konuyla ilgili yeniden söz alan Feridun Tümer, borçlanma vadesine meclisin karar verebileceğini, İller Bankası'nın ise belediyenin bütçesine bakabileceğini ifade etti.

HELVACIOĞLU: “BENCE 36 AYI TARTIŞMAYALIM

Tümer'in bu sözleri üzerine konuşan Helvacıoğlu, "Ben bunu ‘Keşan Belediyesi'ni sıkıştırayım, başka iş yapmasınlar, ayda bir buçuk milyon kredi ödesinler’ diye anladım. Biz Erikli halkını rahatlatıyoruz. Biz bunu 36 ay diye belirleyemeyiz. İller Bankası diyor ki ‘biz sizin karnenize bakarız.’ Yarın 15 milyon pazaryerine isteyeceğiz, o da mı 36 ay? Bence 36 ayı tartışmayalım. Siz Keşan Belediyesi'ni sıkıştıralım, hizmetler daralsın diyorsunuz." derken, Nehir Gergin de şu ifadelere yer verdi; "Bu hiç samimi gelmedi. Keşke bir kere de amasız, fakatsız, lakinsiz onay verseniz. 36 ay demek, 'Keşan Belediyesi'ni nasıl zora sokarız ama öbür taraftan vatandaşa onay da verdik deriz' demektir. 7 ay önce ret ettiniz de nasıl burada ret etmemiş gibi söylüyorsunuz. Erikli sakinleri halk toplantısında nasıl gelip hakkını savunduysa yine gelsinler haklarını arasınlar.”

Gergin'in bu sözleri sonrasında, gruplar arasında karşılıklı tartışma yaşandı.

MILLET İTTİFAKI 36 AY ŞARTI İLE KREDİYE ONAY VERDİ

Karşılıklı tartışmaların ardından madde ile ilgili oylama yapıldı. Yapılan oylamada, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve MHP'li Meclis üyeleri maddeye aynı şekliyle onay verirken, Millet İttifakı'nı oluşturan CHP ve İYİ Parti'li Meclis üyeleri ise "36 ay şartı" ile onay verdiklerini ve bunun Meclis tutanaklarında yer almasını istedi.

"Depreme Hazırlık Çalışmaları Program Taslağı" çalışması İtfaiye Müdürlüğü'ne havale edildi.

Toplantı, Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde kullanılmak üzere 2 adet çift kabin kamyonet alınması hususunun görüşülmesi ile sürdü. Araç alımı oybirliği ile kabul edildi. Meclis, Keşan Belediye Meclisinin 06/02/2020 Tarih ve 38 sayılı “Ana Caddeler Ön Bahçe Belirlenmesi Plan Değişikliği”ne ilişkin kararı ve Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 25/08/2020-348 sayılı toplantısında alınan 25/08/2020-7000 tarih ve sayılı Kararları ile onaylanan“İmar Planları”nın İstiklal Caddesinde bulunan 489 ve 491 nolu imar adalarındaki parsel maliklerinin onaylanan plan değişikliğine yapılan itirazın görüşülerek karara bağlanması maddesi İmar ve Şehircilik Komisyonu’nun raporu doğrultusunda dilekçelerin reddi oy birliği ile kabul edildi. Toplantı, İspat Cami Mahallesi, Beğendik kavşağında tesis edilecek olan “Beğendik Kök” numaralı trafonun isabet ettiği alan için hazırlanan plan değişikliği paftalarının görüşülerek karara bağlanması ile devam etti. Madde İmar ve Şehircilik Komisyonu’na havale edildi. Meclis, Aşağı Zaferiye Mahallesi'nde Mülkiyeti Evren Besicilik San. ve Tic. A.Ş. adına kayıtlı olan ve onaylı imar planlarında “Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı”nda kalan 106 Pafta, 1436 Ada, 3 Nolu Parsel ile “Park Alanı” arsası arasından geçen 7,00 metrelik  (Bektaş Sokak) imar yolunun kaldırılmasına ilişkin talebin görüşülerek karara bağlanması maddesini de oy birliği ile İmar ve Şehircilik Komisyonu’na havale etti. Meclis, Sayın Gülden Sezer tarafından verilen dilekçeye istinaden, İlçemiz Büyük Cami Mahallesindeki 386 Ada, 14 Nolu Parselin bulunduğu İmar Adasında “A” şerhi yapılaşma şartlarının değiştirilmesi talebinin görüşülerek karara bağlanması maddesini de İmar ve Şehircilik Komisyonu’na havale etti. Meclis daha sonra Keşan Kent Konseyi tarafından sunulan “Depreme Hazırlık Çalışmaları Program Taslağı” hakkındaki projenin görüşülerek karara bağlanması maddesini de İtfaiye Müdürlüğü’ne havale etti.

“NOTER HUZURUNDA PROJENİN TÜM TELİF HAKLARININ SATIN ALINMASININ GEREKLİLİĞİ KAÇINILMAZ BİR GERÇEKTİR”

Meclis son olarak gündeme ilave edilen gündemine pazaryerinin üzerinin kapatılması ile ilgili projenin tüm telif haklarının eser sahibinden satın alınmasına ilişkin maddeyi görüştü. Madde hakkı bilgi veren Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Bilindiği üzere; Keşan Çok Amaçlı Pazaryeri’nin proje ihalesi ve sözleşmesi 2007 yılında yapılmıştır. O dönem ihaleyi alan MRC Mimarlık Ltd. Şti. firması ile yapılan sözleşmede; fikri ve sınai mülkiyethakları maddesi boş bırakılarak projenin telif haklarının proje müellifinde kalmasına sebep olunmuştur. Çünkü fikir ve sanat eserleri kanununa göre, mimari projeler bir sanat eseridir. Yani; sanat eserlerindeki tüm değişiklikler eser sahibinin izniyle yapılır. Konu bu haldeyken; yapmayı düşündüğümüz pazaryeri üst kapamasında mimari projedeki yapacağımız değişiklikte eser sahibinden muvafakat alınması gereği doğmuştur. Yaptığımız ilk görüşmelerde proje müellifinden muvafakat alınamamıştır. Sonrasında; proje sahibi firma ile yapılan görüşmelerimiz sonucunda1 seferlik muvafakat yerine bedelli olarak projenin tamamının telif haklarının satın alınması için mutabakata varılmıştır. Aksi takdirde; eser sahibinin izni olmadan yapacağımız bir uygulamada maddi ve manevi tazminat ile yürütmeyi durdurma gibi adli yaptırımlarla karşılaşılabilirdi. Bu sebeple; noter huzurunda projenin tüm telif haklarının satın alınmasının gerekliliği kaçınılmaz bir gerçektir” dedi.

Projenin tüm telif haklarının satın alınması oybirliği ile kabul edildi. Toplantıyı kapatan Helvacıoğlu, verdikleri katkı nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti ve alınan kararların hayırlı olmasını temenni etti. Kasım Ayı Meclis Toplantısı 5 Kasım 2020 Perşembe günü gerçekleştirilecek ve saat 15.00’te başlayacak.