İstiklal Marşı'nın Kabulünün 94’üncü Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan etkinlik, dün gerçekleşti.

Saat 10.00’da başlayan etkinliğe, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Garnizon Komutan Vekili İstihbarat Binbaşı Armağan Paytoncu, Keşan Belediye Başkan Vekili İbrahim Dinç, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Mahir Sağlık, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bahri Kantoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Eraslan, kamu, özel, sivil, sosyal ile siyasal kesimin temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Türk Edebiyatı Öğretmeni Baskın Özüdoğru ve 11’inci Sınıf Öğrencisi Benay Aydın sunumunda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Osman Başak, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un adını taşıyan bir okulda çalışmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Büyük insanların ismini taşıyan okulların sorumluluğu da büyük olur. Mehmet Akif’in ismini taşıyan okulumuz eminim ki ona layık olmak için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden şüpheniz olmasın. Üç kıtada şanlı zaferlerle fetihler yapmış, 23 milyon kilometreye sahip olmuş, küreselleşen dünyaya inat 6,5 asır adaletiyle ayakta durmuş olan koskoca Osmanlı İmparatorluğumuzun yirminci yüzyılın başında adeta doğum sancısından ölen bir ana gibi çöküvermişti. Fakat doğan çocuk yaşayacaktı. Hatta ölü ananın göğsünden süt emerek gelişecekti. Çünkü İstanbul, simsiyah bulutlarla kaplı iken Anadolu’da fecir aydınlığı halinde milli mücadelenin ilk kımıldanışı çoktan başlamıştır. Çok değil birkaç gün önce Çanakkale’de büyük bir cesaret örneği göstermiş olan Mehmetçik, şimdilerde silahsız, aç ve bitkin bir haldeydi. Ancak hiçbir vatanseverin bu zillete katlanması düşünülemezdi. Nitekim de çok geçmeden Anadolu’da milli mücadelenin meşalesi çoktan parlamıştı. Anadolu’da açılan milli mücadele bayrağı altına ilk koşanlardan biri de, milletimize umut, güven, inanç aşılayan, hürriyet aşığı, vatan sevdalısı kahraman şairimiz Mehmet Akif Ersoy’du.” dedi.

ERARSLAN: AKİF, MİLLİ MÜCADELEYE İSTİKLAL MARŞIMIZI HEDİYE ETMİŞTİR

Daha sonra kürsüye gelen Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan da,  Mehmet Akif Ersoy’un, İstiklal Marşı’nda Türk milletinin ne için savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Çanakkale Savaşı’nı en güzel şekilde ifade eden Akif, milli mücadeleye de İstiklal Marşımızı hediye etmiştir. Sevgili gençler. Geçmişte şanlı atalarımız bize bu güzel vatanı miras bıraktı. Bizler de, gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız. İstiklal Marşımızı bize armağan eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal Marşımızı oybirliği ile kabul eden başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere TBMM üyelerini saygıyla anıyorum. Şanlı bayrağımız göklerde, İstiklal Marşımız dillerde, vatan sevgisi iman dolu göğsümüzde ebediyen yaşasın. Büyük şair, ruhun şad, mekânın Cennet olsun.”

DINKIRCI: MEHMET AKİF, MİLLİ MÜCADELEDE, BİRLİK-BERABERLİK RUHUNU ORTAYA ÇIKARDI

Son olarak konuşan Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise İstiklal Marşı’nın bizim asırlardır bağımsızlık şeklinde devam eden özgürlük mücadelemizi, milli ve manevi değerlere olan bağlılığımızı ve kahramanlığımızı ifade eden çok önemli bir eser olduğunu vurgulayarak, “Mehmet Akif Ersoy o günkü şartlarda, o duyguları çok güzel bir şekilde milli marşımızda ortaya koymuştur. Bizim milli marşımız diğer milli marşlara göre daha farklı anlam taşır. Çünkü bizim milli marşımız İstiklal Marşı’dır. Bu boyutu ile baktığımızda İstiklal Marşımız bağımsızlık mücadelemizin en önemli unsurlarından birisidir. Mehmet Akif’in bu mücadeledeki birlik ve beraberlik ruhunu yeniden ortaya çıkaran anlayışı ile kurtuluş mücadelemizin kazanılmasında birlik ve beraberliğimize, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşmasında çok önemli bir katkısı olmuştur. Bu gün kendisini rahmetle anıyoruz. Bu önemli günde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda mücadele veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Mehmet Akif Ersoy’un söylediği gibi, ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmazın.’” diye konuştu.

Daha sonra ise günün anlamıyla ilgili ilkokullarda düzenlenen şiir yarışmasında birinci seçilen eseri Deniz Gezginci, Ortaokullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında birinci seçilen Ayşe Nazar Çamur ile Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı kitabından bir eser ezbere okunması yarışmasında ikinci seçilen Esengül Yılmaz eseri ezbere okudu. Derece alan öğrencilere Kaymakam Dınkırcı hediye verdi.

Etkinlik, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencilerinin görev aldığı, Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Çiğdem Saylam Kırcıoğlu, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Hüseyin Tansu Kırcıoğlu, Yekta Baydar Ortaokulu Müzik Öğretmeni Emre Akyol ve Cumhuriyet Ortaokulu Resim Öğretmeni Alper Göker'in müzikleriyle eşlik ettiği, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Dilek Saylam ile Songül Eser’in hazırladığı,“Bayrağa ve İstiklale Dokunmak” konulu oratoryonun sunumuyla son buldu.