12 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Torba Kanun', geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanarak yürürlüğe girdi. Birçok yeni düzenlemeyi içeren kanunda, mera, yaylak ve kışlakların geçici yerleşime açılarak 29 yıla kadar kiralanması, ayrıca köy ve mezralarda inşa edilecek yapılar için yapı ruhsatı aranmaması da bulunuyor.

MERA YOKSA HAYVANCILIK DA YOK OLUR

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik, bu konuda çok büyük korkularının olduğunu söyledi. Meraların köylülerin elinden alınması halinde hayvancılığın yok olacağına dikkat çeken Kemik,Meraları köylü kiralasın dense bile maddi imkansızlıklar nedeniyle hiçbir köylü bunu yapamaz.  Belli ki bu konuda bizi çok sıkıntılı bir süreç bekliyor” diye konuştu.

 KÖYLERDE İSTENMEYEN BİRÇOK ŞEY OLUR

Bundan bir süre sonra köy meralarına, orada doğmamış, orada büyümemiş ve o köyün havasını solumamış insanların gelerek yerleşeceğini ve bu durumun istenmeyen birçok şeye sebep olabileceği endişesini duymaya başladıklarını ifade eden Kemik,Keşan’da 5-6 bin dönüm merası olan köylerimiz var. Eğer meraların kiralanması yoluna gidilecekse bu mutlaka o köyde kurulu tarımsal kalkınma kooperatiflerine ya da köy tüzel kişiliklerine öncelikli olarak yapılmalı. Yok tamamen ihaleye çıkarılacak olursa sıkıntı inanılmaz derecede büyük olur.  Köylerimizin meraları kendi benliğini kaybetmemeli ve orada yaşayan vatandaşların olmalı. Köy dışından birilerinin meraları sahiplenerek çeşitli kısıtlamalar getirmeye kalkması, beraberinde çok büyük sıkıntılara neden olabilir” dedi.

MERALAR KİRALANIRSA ÖNCELİK KÖYLÜDE OLMALI

Kemik, sözlerinin sonunda, yetkililerin, köylerde hayvancılığın yok olmaması için gerekli olan duyarlılığı göstereceklerine inandıklarını ve kiralama yoluna gidilse bile önceliği, köy tüzel kişiliklerine veya tarımsal kalkınma kooperatiflerine tanıyacaklarını umduklarını da kaydetti.