AYŞİN SEÇİL GEZER

Bölgemiz açısından tarımın büyük önem taşıdığını vurgulayan Mercan tarım işletmelerinin çoğaldığına ve tarım alanlarının kaliteli hale geldiğine dikkat çekti.

Mustafa Mercan“Tarım alanlarının Hamzadere Barajı ile desteklendiği bilinçli tarımın ve tohumculuğun yapıldığı bir süreç yaşıyoruz. 2017 yılının çok bereketli geçtiğini gözlemledik. Hatta birkaç yerde 2017 yılını ‘şükür yılı’ olarak nitelendirdiklerini duydum.  Çok hoşuma giden bir tarif oldu. Gerçekten 2017 yılı tarımda ‘şükür yılı’ oldu. Çok başarılı, verimi yüksek, fiyatların iyi olduğu bir yıl yaşadık. Buğdayda verimler oldukça iyi. Ayçiçeğinde de doğru bir politika ile hem verimlerin yüksek olmasıyla hem de Trakya Birlik’in doğru hamleleri fiyatları yüksek hale getirdi. Hayvancılık bu sene çok iyiydi. Fiyatlar para kazandıracak durumdaydı. Çeltikte de dört dörtlük bir süreç yaşanıyor. Bölgemiz için sevindirici. Tam bir şükür senesi. Tabii verim de çok önemli.” dedi.

BÖLGEMİZ ÇELTİK KONUSUNDA DÜNYAYLA YARIŞIR HALE GELDİ

Çiftçinin kaliteli ürün çıkarmak için çalışmalar yaptığını vurgulayan Mercan“Artık çiftçimiz de kaliteli ürün çıkarmasını beceren ve bunun için çalışmalar yapan bir halde. Eskiden Allah versin, hükümet fiyat versin anlayışıyla hareket ediyorlardı. Ama artık öyle değil, önce kaliteli ürün çıkarabilmek için uğraşıyorlar.

Çiftçimiz çok bilinçlendi. Ekipmanlarıyla, zamanlamasıyla, tohumculuğuyla, bilgi ve birikimini doğru kullanmasıyla çok iyi yol alıyorlar. Türkiye’de de önemli oranlarda verimlere ulaşıyoruz. Zaten bölgemiz çeltik konusunda dünyayla yarışır hale geldi. Bizler de tarım sektörü ile iştigal eden, tarım sektörünü destekleyen işler yapan kişiler olarak çok mutluyuz. Sadece ekipmandan ibaret düşünmemek lazım. ifadelerini kullandı.

YENİLİKLERİ KULLANAN ÇİFTÇİLER ÖNÜMÜZÜ AÇIYOR

Tarımın iyi olmasının bölgenin ekonomik anlamda kalkınmasında ciddi bir rol oynadığının altını çizen Mustafa Mercan sözlerini şöyle sonlandırdı:“Şükür senesinde bölgemiz için sevindirici şeyler yaşanıyor. Bunda mekanizasyonun da çok büyük önemi var. Bölgede yenilikleri kullanan çiftçiler hakikaten önümüzü açıyor. Yeniliğe çok açık, kendi tarifleri ile kendi makinalarını üretecek kadar bilgili ve birikim sahibi üreticilerimiz ile karşı karşıyayız. Hamzadere Barajı’nın sulama alanı daha da genişlediği zaman bu ürün çeşitliliği yükselecek ve artacak. Kıymetini bilmemiz lazım. Tarım sektörü açısından önümüzün açık olduğunu düşünüyorum. Hükümetimizin de tarıma bakışı, hayvancılığa bakışı destekleyen yönde. İnşallah daha iyi şeyler olacak. Tarımda bölgeyi kalkındıracak şeyler olduğunu göreceğiz.”