SONGÜL KONAR

Üreticiler çiğ süt alım fiyatının litre başına destekleme primi ile birlikte 4 lira olmasını isterken, süt sanayicileri de prim dâhil çiğ süt fiyatının litre başına 3 lira 15 kuruş olmasını istiyordu. Destekleme primi litre başına 30 kuruştan 20 kuruşa düşürüldü. Belirlenen fiyat üreticinin beklentisinin altında kaldı.

Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, yaptığı açıklamada üreticilerin perişan durumda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu şartlarda süt fiyatı 3,50 TL de olsa para kazanamayız. Bir yem çuvalının fiyatı 150-170 TL oldu. Bu sene bir balyanın ücreti ne olur belli değil. Bütün üretici arkadaşlar hayvanlarını satacaklarını söylüyorlar.”

“EN BÜYÜK SORUNUMUZ SÜTÜN UCUZ OLMASI VE YEM FİYATLARININ YÜKSEK OLMASI”

Akhoca köyünden Recep Gördebil adlı üretici de yaşadıkları sorunları aktararak şunları söyledi: “Bu şartlarda hayvan bakıp para kazanacak insan yok. En büyük sorunumuz sütün ucuz olması ve yem fiyatlarının yüksek olması. 200 TL’ye yem alanlar var. Bu saatten sonra kimse hayvan bakamaz. Küçük üreticinin ayakta kalma şansı yok. 2-2,5 TL süt parası alıyoruz ama yem aldığımız yere parayı ödediğimizde hala borcumuz kalıyor. Yem fiyatı 130 TL’den 160 TL’ye çıktı. Aldığımız süt parası yeme gidiyor. Kendi kendimizi aldatıyoruz. Baktığımız hayvanları kendimize kar sanıyoruz.”