Türkiye’nin ilk ve tek yerli belgesel kanalı İz TV, geçen hafta sonu yayımlanan “Anadolu’nun Kanatları – Delta’da Sonbahar” adlı programda Meriç Nehri ve Meriç Deltası’nda yaşayan kuş ve çeşitli hayvan türlerine yer verdi.

Enez Gala Gölü’nden, Meriç Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü yerde oluşan deltayı mercek altına alan 30 dakikalık programda şöyle denildi: “Meriç Deltası, Türkiye’nin batısında Edirne’nin Ege kıyısında bulunan ilçesi Enez’in önemli bir kısmını kaplıyor. Enez eskiçağdan beri bir liman kenti. Trakya’da Osmanlı Devleti öncesi dönemde en önemli yerleşke olarak dikkat çekiyor. Bölge halkı geçimini balıkçılık, çeltik tarımı ve hayvancılıkla sağlıyor.

Meriç Havzası yüzyıllardır biyolojik çeşitlilik açısından dikkat çekiyor. Delta, Meriç Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü yerde meydana gelmiş ve Enez’den İpsala’ya kadar uzanıyor. Meriç Deltası, Gala ve Pamuklu Gölü, Dalyan, Taşaltı ve Bücürmene lagünlerini, sazlık ve bataklıklarla birlikte 45 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Alan 2005 yılında koruma altına alınarak Milli Park ilan edilmiş. Avrupa, Afrika ve Ortadoğu arasında göç eden çok sayıda göçmen kuş için önemli bir dinlenme alanı. Ilıman iklimi nedeniyle Avrupa'nın birçok sukuşu da kış aylarını burada geçiriyor. Saz delicesi ve şahin deltanın sık rastlanan yırtıcı türlerinden. Türkiye’de birçok sulak alanda görülen yalı çapkını ve yalı çapkını gibi suya dalarak avladığı balıklarla beslenen küçük karabatak, kızkuşu, suçulluğu, kızılbacak, akbalıkçıl ve küçük batağan da deltanın önemli kuş türlerinden.

Sonbahar, kuşlar için göç mevsimi. Birçok farklı kuş türünün göç serüveninde dinlenme alanı olan Meriç Deltası’nı yakından tanımak istiyorsanız, Anadolu’nun Kanatları’nı takip edin.”