AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün, saat 15.00 sıralarında Keşan TSO Konferans Salonunda düzenlenen seminere; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ve inşaat sektörü ile ilgilenen TSO üyeleri katıldı. 

Seminerde konuşan Helvacıoğlu, şunları söyledi: “MEYBEM’in bilgilendirme toplantısında sadece inşaat sektörünün teknik bilgileri yok, kanunen değişen mevzuatla ilgili Saygın Bey bize çok önemli bilgiler aktaracak. Keşan’da MEYBEM bilgi notları elime geldi, 39 kişi sınava girmiş 27 kişi belge almaya hak kazanmış. Yetersiz olan bir süreç yaşamışız. Türkiye’de toplam 20 bin kişi belge almış. 31 Aralık 2019 tarihine kadar sınav ve belge ücreti devlet tarafından karşılanacak. Şu anda 81 meslekte zorunlu oldu ve cezalar başladı. 627 TL idari para cezası kesilmeye başlandı. Bu belgenin uluslar arası geçerliliği var. Belge alan kişiler işe girdiğinde işveren 4 buçuk yıl sigorta primi ödemiyor. Eğer mevcut çalışanınız bu belgeyi almışsa firma 12 ay SGK işveren primi ödemiyor. İnşaat ile ilgili sorunlarımız oluyor, Ticaret ve Sanayi Odası olarak öne çıkmamız lazım diye düşünüyoruz. Yeni dönemde inşallah İnşaat Sektör Meclisi oluşturacağız. Hepinizin olduğu gruplar var ama bu yetmiyor. Ticaret odasındaki 14 grubun dışında inşaat sektörümüzü meclis kararı ile oluşturmalıyız ki hepinizin sorunu oluyor, bunları çözmek adına oluşturmalıyız.” 

Mustafa Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından seminerde 81 meslekte belge zorunluluğu haline getirilen MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, Mesleki Yeterlilik Sınavları ve Mesleki Yeterlilik Mevzuatı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Baban,  konuyla ilgili şunları söyledi: “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili zorunluluğu anlatacağız. İnşaat, metal, makine, asansör, doğal gaz gibi sektörlerde firmalarımızın çalışanlarının mesleki yeterlilik belgesi alması zorunlu hale geldi. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı şu anda 81 meslekte bu zorunluluğu uyguluyor. Olası bir iş müfettişinin denetiminde maalesef işverenlerimize aylık kişi başı 627 TL idari para cezası kesiliyor. Bunu Keşan’daki inşaat firmalarımız başta olmak üzere tüm üyelerimize anlatmak ve mesleki yeterlilik sınavlarına TOBB MEYBEM aracılığıyla, Keşan TSO aracılığıyla yaptığımızı duyurmak için buradayız. Biz 81 il 160 ilçede tüm TOBB’a bağlı oda ve borsalar ile işbirliğinde bu sınavları yerelde yapıyoruz. Yani Keşan’daki ustalarımızı herhangi bir yere götürmeden tamamen kendi çalıştıkları ortamda bu mesleki yeterlilik sınavlarını uygulayacağız. Bunun işverenlere ve çalışanlara hiçbir maliyeti yok. Usta bu sınavdan başarılı olursa ödediği ücretin tamamını geri alıyor.” 

Seminer sunum ve soru- cevap ile devam etti.