HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL 

Saat 13.30 sıralarında, Keşan Ticaret Borsası Mezbaha İşletmeciliği'nde başlayan ziyarete Mehmet Özcan'ın yanı sıra Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Feyzi Engin, Keşan Belediyesi Meclis Başkanı Ercan Ersoylu, Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mahmut Yıldırır ve bazı borsa yöneticileri katıldı. 

Mehmet Özcan, 13 yıldır hizmet veren 1'inci sınıf mezbahanın Keşan Belediyesi ve Keşan Ticaret Borsası olarak işlettiklerini belirterek, "O günden bu güne kadar mezbaha borsanın fiilen işletmesiyle oldukça modernize oldu. 2013 sonunda Tarım Bakanlığı'nın mezbahalarla ilgili acil modernizasyon yönetmeliği kapsamında 40 günlük çalışmayla 900 bin TL masraf ederek mezbahamızı hem kapasite olarak, hem de bütün ekipmanları değiştirip mevzuatta aranan bütün şartlara uyan bir mezbaha haline getirdik. İçerideki su depolarını dışarı koyduk. Kesilen hayvanların etlerinin transferden önce 24 saat soğuk hava depolarında  bekletilmeleri gerekiyormuş. Kapasitemiz yetiyor ama  bunu geliştirmemiz lazım. Aşağıda müsait bir yerimiz var. Kazan dairesinin yerini değiştirip, orayı soğuk hava deposu yapmayı planlıyoruz. Ayrıca doğalgaz hattı buraya geldiğinde de, mezbahayı da doğalgaz sistemine dönüştüreceğiz. Bir de buranın sıcak su ihtiyacını karşılayabilmek için güneş panelleri koyacağız. Protokol gereği binaya yapılan kalıcı masraflar mal sahibine aittir. Soğuk hava deposu ve güneş panellerini belediye eliyle yaptıracağız. Onların cebinden para çıkartmadan yaptıracağız bunları." dedi. 

BÜYÜK BİR PAZAR OLUŞTU 

Keşan'da kurulan canlı hayvan borsasının ciddi bir kapasitesi olduğunu ifade eden Özcan, şunları söyledi: "Haftalık büyükbaşta 1 milyonluk bir pazar, küçükbaşta da 250-500 bin TL civarında bir pazar oluştu. Pazar, Şarköy, Malkara, Uzunköprü, İpsala, Enez, Gelibolu gibi bölgeye hitap eden bir şey. Türkiye'deki sayılı mezbahaların içerisinde belki de ilk 5 veya 10'da yer aldığı kanaatindeler. Küçükbaş kesimlerinde Edirne mezbahasının kesimini biz burada 1 aydan daha kısa bir sürede yapıyoruz. Bu yoğun talebi sürdürülebilir hale getirebilmemiz için kalitemizi de sürekli yenilememiz gerekiyor. Yenilikler ile hem mezbahanın kapasitesi artacak, hem de müşteri hizmetlerinde büyük bir avantaj elde edilecek. Mezbahamızda Türkiye ortalamasının üzerinde bir hizmet verdiğimiz kanaatindeyiz." 

KAYMAZ: GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI BİR İŞ YAPIYORUZ

Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz da, belediye ve borsanın başarısının diğer il ve ilçelerdeki kurumlara rol model olduğunu dile getirerek, "Diğer borsadan gelen arkadaşlarımız bunu nasıl başardığımızı, aramız nasıl bir protokol imzalandığını bizden öğrenmek istediler. Kendilerine gerekli bilgileri verdik. Muğla Belediye mezbahasından da talep geldi. Ancak uzak olduğu için kabul edemedik. Gönüllülük esasına dayalı bir iş yapıyoruz. Hiçbirimiz buradan 1 TL dahi almıyoruz. Ücretsiz, gönüllülük esasına göre yapılan bir iş bu. Bizden sonraki arkadaşların da aynı özveriyle bu işi devam ettireceklerine inanıyoruz. Çünkü sistem kuruldu. Sistemin yürümesi için herkes üzerine düşeni yapmak zorunda. Buradaki her şey iki tarafında özverisiyle oldu. Tesise yeni yatırımlar yapılması gerekiyor. Bu bizim rekabet gücümüzü arttırıyor. " 

Mehmet Özcan, ayrıca su için çalışma yaptıklarını ve elektrik trafosunun yeni imar planlarına alındığını belirtti.