SONGÜL KONAR

Keşan TSO, KOSGEB adı altında, girişimcilerine ve girişimci adaylarına, mevcut işletmelerine, ürün ve sistem geliştirmek için Ar-Ge projeleri ve endüstriyel projeler yapan işletmelere yönelik; hibe, geri ödemesiz ve faizsiz kredi olan geri ödemeli destekler ile girişimcilerini desteklemeye devam ediyor.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası KOSGEB Sorumlusu Kadircan Tunç, Mikro ve küçük işletmelere yönelik olan Hızlı Destek Projesi Kredi Desteği ile ilgili bilgiler verdi.

BAŞVURULAR SADECE E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILMAKTA

Söz konusu destekler kapsamında, kredi destek paketiyle KOSGEB olarak girişimcilerine finansal kaynak sağladıklarını söyleyen Kadircan Tunç, 2021 yılı itibariyle de imalatçı girişimcilerine hibe desteği sağladıklarının bilgisini vererek, “Bu hibe destekleriyle bölgemize 1.5 milyon TL’nin üzerinde hibe desteği kazandırmış olduk. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla ve Teknoloji ve Sanayi Bakanımızın belirtmesiyle, KOSGEB olarak imalatçı sektörlerde görev alan firmalarımıza Covid-19’dan etkilerini azaltmak üzere kredi desteği başlatmış olduk. Başvurular, 3 Mayıs 2021 Pazartesi günü e-devlet üzerinden başladı. Kredi destek paketimiz kapsamında, rakamlarımız mikro işletmelere, yani 9 çalışanı olana kadar işletmelere 30 bin TL’ye kadar, 10 ve üzeri çalışanı olan işletmelerimize de 75 bin TL’ye kadar 3 yıl ödemesiz, geri ödemeli ve faizsiz olmak üzere 30 bin TL ve 75 bin TL’lik iki şekilde paketimiz bulunmaktadır”dedi.

BU KREDİ DESTEĞİNDEN SADECE İMALATÇILAR YARARLANIYOR

Kredi desteğinden yararlanmak için belli koşulların olduğunu ifade eden Tunç, imalatçı ve imalatçı faaliyeti koduyla çalışan işletmeler dışında, herhangi bir perakende ve hizmet sektöründe yer alan işletmelerin, söz konusu destek paketine başvuru yapamayacaklarını vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu: “Bunlardan yararlanmak için belli koşullar sağlanmakta, özellikle belirtmek istediğim üç tane kriterimiz var; bu kredi desteğinden sadece imalatçılar yararlanıyor. Herhangi bir perakende ve hizmet sektöründe yer alan işletmeler bu destek paketi kapsamı dışındadır. Sadece imalatçı ve imalatçı faaliyet koduyla işyeri açıp devam eden işletmelerimiz yararlanabiliyor. Bir diğer kriterimiz ise, aktif olarak cari sigorta ve vergi borcunun olmaması gerekiyor. En son çıkan yapılandırmada borçlarını yapılandırmış kişiler bundan muaftır ancak, aktif olarak vergi ve sigorta borcu olan kişiler bu desteğe başvuramamaktadır. Bir de son olarak geçtiğimiz yıl kredi garanti fonu aracılığıyla işe devam kredisi olarak adlandırılan kamu bankalarından mevcut işletmelerimiz bu desteklerden yararlanamıyor. İmalatçıysanız ve vergi-sigorta borcu olmayan, cari anlamda borcu olmayan işletmelerimiz bu kredi desteğine başvurabilir. Başvuru sürecimiz ile ilgili olarak, odamız Keşan KOSGEB Temsilciliği olarak, İpsala ve Enez bölgelerimize hizmet vermekteyiz. Bu krediye başvurular doğrudan e-devlet üzerinden yapılıyor, işletmeler firmaları adına e-devlet üzerinden başvurularını yapabilir. Gerekli belgeler sisteme yükledikten sonra süreç devam etmektedir. 3-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında e-devlet üzerinden başvurular yapılmakta ve herhangi fiziki bir şekilde evrak kargolama, getirme söz konusu değil. Başvuru süresinin tamamlanmasından sonra KOSGEB Müdürlüğü olarak Edirne ve KOSGEB Başkanlığı olarak değerlendirmeler yapıldıktan sonra kriterleri sağlayan işletmelerimiz 17 Haziran itibariyle belirtmiş oldukları hesaplarına krediler sağlanacaktır. KOSGEB olarak girişimcilerimiz ve girişimci adaylarımıza, mevcut işletmelerimize, gerek hibe desteklerimiz ile gerekse faizsiz kredi desteklerimiz ile her zaman yanında olmaya devam ediyoruz.”