Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye-Bulgaristan işbirliğine yönelik IPA (Sınır Ötesi İşbirliği) programı çerçevesinde hazırladığı projeyle ilgili olarak, geçtiğimiz pazar günü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Bulgaristan’dan EBET isimli sivil toplum kuruluşuyla protokol anlaşması imzaladı.

Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Bulgaristan’da faaliyet gösteren EBET isimli sivil toplum kuruluşuyla yemek kültürünün karşılıklı tanıtımı ve turizmin geliştirilmesi konulu SOCETT adı verilen projeye imza attıklarını belirtti. Projenin amacının karşılıklı diyalogların geliştirilmesi için Türk Kültürü’nde önemli bir yere sahip olan Yemek Kültürü’nün tanıtılması, eğitimlerin verilmesi, festivallerin hazırlanması ve karşılıklı turizmin geliştirilmesi olduğunu ifade eden Yüksel, SOCETT projesinin genel amaçlarının sınır bölgesinde sınır ötesi sosyal ve çevresel faaliyetlerin geliştirilmesi, çevre halk sağlığı, düzensiz beslenmeyi önleme ve obeziteyle mücadelede ortak sorunlara çözüm için yasal ve idari işbirliği çerçevesinde iki ülke arasındaki sosyal gelişmeyi arttırma, sosyal uyumu teşvik etme, kültürel ve tarihi miras değerlerinin korunması olduğunu kaydetti. Feryaz Yüksel açıklamasına şöyle devam etti: “Projenin özel amacı ise, Yemek Kültürü temelinde zengin kültürel mirasın sağlıklı bir çevre ve koruma sağlanması yoluyla nüfus için yaşam standardını geliştirmektir. Ortaklaşa geliştirilen araştırma ve tanıtımlar her iki tarafın da birbirlerinin kültürlerini geliştirmesini sağlayacaktır. Bu yakınlaşmaya sağlık, eğitim ve kültürel alanlarda altyapı eksikliklerini gidermek, özellikle yiyecek alanında istihdam yaratmak genel amaçlarımızdır. Projemizi Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile beraber yürüteceğiz, onların da katkı sağlayacağına inanıyoruz. Daha önce de Kaymakamlıkla yöremizdeki yemek kültürünün tanıtımı için iki yıl üst üste çalışmalar yapmıştık. Geleneksel mutfak kültürü mirasını korumak için modern yaklaşımlar, yemek ve kültür arasındaki ilişkinin desteklenmesi yoluyla bölgenin yemek kültürü mirası her iki tarafta seminerler ve festivaller düzenlenerek tanıtılacak.”