Milliyet Gazetesi, 6 Temmuz 2013 sayısında Saros Körfezi’ne geniş yer verdi.

Saros’u, “Derinlerdeki Cennet” yorumuyla okuyucularına tanıtan gazete, daha çok dalış turizmi ve batıklar konularına değindi. “Saros Körfezi, Ege’nin derinliklerinde yatan tarih ve zengin canlı yaşamıyla dünyanın her yerinden mavi yolculuk sevenleri kendine çekiyor.” alt başlığıyla sunulan haber şöyle: Ege Denizi’nin kuzeyinde yer alan Saros Körfezi, Gelibolu Yarımadası’nın üzerinde 60 kilometre boyunca üçgen biçiminde uzanarak kendine has yapısıyla dikkati çekiyor. Saros ayrıca Çanakkale Savaşları sırasında batan onlarca savaş gemisiyle derinlerinde önemli bir tarih barındırıyor. Dünyanın kendini temizleyen 5 körfezi arasında yer alan Saros’un derinliklerindeki 144 tür canlı çeşidi sualtı severleri kendine çekiyor.”

BOL OKSİJENLİ SULAR  
“Birbirinden güzel kaya oluşumlarının yanı sıra dev orkinos ya da orfoz balıkları, deniz böcekleri, sünger ve mercan resifleri, büyük ıstakozlar, sualtına inen dalgıçları büyülüyor. Sualtı eğitimleri dışında Saros’da rüzgâr sörfü eğitimi de veren Kadıköy Sualtı Merkezi yetkilisi Savaş Yapman, “Sahillerimizde yüzlerce canlı yaşam alanı bulduğu için tüm doğallığını koruyor. Bizde kıyılarımıza sahip çıkarak sultı canlılığımızın gelecek kuşaklar tarafından görülmesini amaçlıyoruz. dedi.

DERİNLİKLERDEKİ TARİH
“Binlerce yıllık tarihinde onlarca medeniyete ev sahipliği de yapan Saros Körfezi’nin güneyinde Çanakkale Savaşları’nda sulara gömülen pek çok batık bulunuyor. Çanakkale’den geçmek için gelen İngiltere ve Fransa’nın başını çektiği İtilaf Kuvvetleri gemilerinden Majestik derinlerdeki tarihin en önemli sembollerinden. Saros Körfezi’nin güneyindeki Kabatepe yakınlarındaki filikalar Arıburnu ve Anzak Koyu’na kadar dağınık halde dalgıçları bekliyor.”  Bölgede sualtı turizminin gelişmesi için çabalayan TROY Dalış Merkezi’nden Burhanettin Aktansoy, “Batıkları görmek için her yıl binlerce sualtı meraklısını ağırlıyoruz. Yılın belli dönemlerinde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı dalgıçlar gelerek atalarının savaşta öldüğü sulara dalıyor. Hatta onlar tarihlerini bizden daha iyi koruyorlar.” dedi.