AYGÜL KONAR

Hasan Savranoğlu, Keşan’ın imar planının 1984 yılında hazırlandığını belirtti.

“KEŞAN’IN İMAR PLANI 1984 YILINDA HAZIRLANDI”

Hazırlanan imar planıyla uzun zaman devam edildiğini ve revize imar planlarının eklendiğini söyleyen Savranoğlu, “O zaman nüfus 50 bin olarak düşünülüyordu Keşan’da nüfus 40 binlerdeydi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Keşan’da da hızlı büyüme oldu. 80’li yıllarda kimse tahmin etmezdi bu kadar araba olacak, bu kadar trafik, bu kadar bina olacak. Emniyet müdürlüğünün orada bir yuvarlak vardı, şimdiki gibi döner kavşak değildi, orada duran trafik polisi vardı. Birden katlı binalar, arabalar, Keşan merkezi sıkıştı. Keşan’ın kötü olduğunu biliyorduk, Lüleburgaz daha kötü, Çorlu biraz idare eder. Edirne, Babaeski’de de çok trafik var. Bunlar hızlı büyümeden, imar planının düzgün yapılmamasından kaynaklı.” şeklinde konuştu.

“KEŞAN, DAHA ŞANSLI”

Keşan’ı mimari açıdan değerlendiren Savranoğlu, şunları söyledi: “Hızlı büyüyen bir Türkiye. Şehirciliğe pek önem vermiyoruz. Mimari açıdan baktığımızda yeni çıkan malzemeler ile bir şeyler yapılıyor. Ancak güzel mimari manasına gelmiyor. Çok kaliteli mimari eserler yapabilmek için işverenlerinde çok iyi olması lazım. Mimar Sinan olmasa Selimiye Camii, Kanuni Sultan Süleyman olmasa Süleymaniye Camii olmayacak. Sadece Osmanlı’nın değil, dünyanın çok iyi eserleri olmayacak. Avrupa’da bir sürü kiliseler, sanayi yapıları, güçlü işverenlerle oluştu. Bizde mimari açıdan kötü projeler üretilmiyor. İmalat aşamasına geldiğinde farklı şeyler oluyor. Anadolu’nun ve Trakya’nın bazı yerlerine göre Keşan, daha şanslı. Güzel yapılar oluyor, güçlü işverenlerin sayesinde.”

“ULAŞIM, ULAŞIM, ULAŞIM”

Yeni yerleşim alanlarında nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinen Savranoğlu son olarak şunları söyledi: “Ulaşım, ulaşım, ulaşım. Yeşil alanlar, nefes alınacak yerlerin olması gerek. Bir yerden bir yere giderken ulaşımı da düzgün sağlamak lazım. Bisiklet yolları, yaya arterleri, kaldırımlar bunlar çok önemli. Yeni yerleşim alanlarında yeni hazırlanan imar planına göre yoğunluk çok fazla değil, gerekli şeylere dikkat edilmiş.”