*Hasan Savranoğlu, doğalgazın bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “İnsanlarımızın sağlığının bozulmasına göz yumulamaz. İnsanların sağlığını korumak, hem yerel yönetimlerin hem de hükümetin görevidir. Bu sosyal devletin gereğidir. Ya doğalgaz gelecek ya da kalorisi yüksek kömür kullanılacak.” dedi.

 

 

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği) İstanbul Büyükkent Şubesi Keşan Temsilcilik Başkanı Mimar Hasan Savranoğlu, Keşan’a doğalgaz gelmesi için yapılan çalışmalara dair gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlk olarak, “Keşan’a doğalgaz getirilmesi adına yapılan çalışmaları nasıl buluyorsunuz? Belli bir abone sayısı istendi. Bu durumu ne kadar doğru buluyorsunuz?” şeklindeki soruyu cevaplandıran Savranoğlu, “Bakanlar Kurulu’nun bu konudaki kararı var ise yerel yöneticilerin bu konuda çalışmalar yapması gayet normal. Ancak bu yeterli bir çalışma değil. Bakanlar Kurulu’nun kararında nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelere eşit mesafede yaklaşılıyor. Ama Keşan’ın burada beyan edilen rakamlara göre bacadan ve egzoz emisyonundan kaynaklanan ciddi bir hava kirliliği var. Bu nedenle Keşan’ın bir önceliği olmalı. Bakanlar kurulu kararına göre Keşan’da yapılan çalışmalarda bir sınıf öne geçemiyoruz. Elektrik abone sayısının %60’ının doğalgaz bağlantı bedelini yatırması istenmiş daha sonra bu oran %15’e çekilmişti. Yani doğalgazın Keşan’a gelmesi için elektrik abone sayısının %15’i olan 4 bin 500 kişi İl Özel İdaresi’nin hesabına doğalgaz katılım bedelini yatırması gerek. Bu da 1 milyon 500 bin TL’ye tekabül ediyor. Bu çok büyük bir rakam değil. Eğer Keşan’a 1 milyon 500 bin TL için doğalgaz gelmiyorsa o zaman olmaz. 1 milyon 500 bin TL 1 kilometre duble yol yapmıyor. 1 milyon 500 bin TL ileride kanser ile karşılaşacak olan bir vatandaşın, solunum yolu rahatsızlığı yaşayacak olan bebeğin sağlığı ile kıyaslanmaz. Kıyaslıyorsak da bir yanlış yapıyoruz. İnsan hayatıyla 1 milyon 500 bin TL’yi kıyaslamayın.” dedi.   

VATANDAŞIN PARA YATIRMAMASI KONUSUNDA BİRDEN ÇOK ETKEN VAR

Hasan Savranoğlu, “Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde belediye taahhüt alarak hizmetin gelmesini sağladı. Keşan’da da bu yöntem izlenebilir mi?” sorusunu yanıtlayarak, şunları söyledi: “İzlenmesi gereken yol bence bu. Doğalgaz ile ilgili yapılan toplantılarda bir beyefendi bu konudan bahsetmişti. Bugün bağlantı bedelini dahi yatırsak da yarın ‘Abone olmayacağım’ dediğim takdirde bir yaptırım yok. Taahhütname olsa da bir yaptırım yok ancak işin işleyişi hızlanıyor. Vatandaşın para yatırmaması konusunda birden çok etken var. Konuyla ilgili birçok soru işareti de olabilir.”

YÜKSEK ENERJİYE İHTİYAÇ DUYULAN SANAYİ BÖLGELERİNDE DOĞALGAZ KULLANILIYOR

Keşan’a doğalgazın gelmesinin gündeme geldiği ilk günlerde sağlık konusunun ön planda olduğunu ancak daha sonra kurulması düşünülen tarıma dayalı organize sanayide doğalgaz kullanılmasının gündeme getirildiği hatırlatılan Savranoğlu, bu konuyu da değerlendirerek, “Tarıma dayalı OSB’ler konusunda bilgim yok. Ancak bildiğim kadarıyla yüksek enerjiye, sıcak su buharına ihtiyaç duyulan sanayi bölgelerinde doğalgaz kullanılıyor. Ama tarım konusunda ne yapılacak? Burada doğalgaza ne kadar ihtiyaç olur bilemiyorum. Ancak büyük bir enerji kaynağına da ihtiyaç olacağını zannetmiyorum. Ayrıca bir yatırım yapılacaksa bunun geri dönüşümü var. 1 milyon 500 bin TL’den bahsediliyor. Doğalgazın gelmesinin ardından 1 milyon 500 bin TL gibi katılım bayından bahsediliyor. Bu işin KDV’si, gelir vergisi var. Bu iş yaklaşın 40 milyon TL civarında. Bunun içerisinde devletin alacağı 5 milyon TL KDV bedeli, 1-1,5 milyon TL gelir vergisi, doğalgazın kullanımından doğan KDV ve vergi vardır. İlk yıl içerisinde 10 milyon TL devlete geri döner. 10 milyon TL devlete geri dönerse 1 milyon 500 bin TL Keşan’a versin.” diye belirtti.

BU SOSYAL DEVLETİN GEREĞİDİR

Hasan Savranoğlu, “Şu anda abonelik bedeli yatıranlar 600 civarında. Başvurular ay sonunda sona erecek.  4 bin 500 aboneye ulaşılamadığı takdirde bu işin rafa kaldırılması söz konusu olur mu?” şeklindeki soruyu yanıtlayarak, “Bu iş kesinlikle rafa kalkmamalı. Doğalgaz ihtiyaç. Eğer yerel yönetim yüksek kalorili kömür bularak, düşük kalorili kömürü kenara atmıyorsa doğalgaz elzem. ‘Abone bağlantı bedeli yatırılmadı. Keşan’a doğalgaz gelmesin. Halk bunu istiyor’ demek de doktorlarının söylediğine göre gaddarlık olur. İnsanlarımızın sağlığının bozulmasına göz yumulamaz.

İnsanların sağlığını korumak, hem yerel yönetimlerin hem de hükümetin görevidir. Bu sosyal devletin gereğidir. Ya doğalgaz gelecek ya da kalorisi yüksek kömür kullanılacak.”

YÜKSEK KALORİLİ KÖMÜR

Savranoğlu son olarak, “Keşan’da eski konutların sayısı çok fazla. Kalorisi yüksek kömürleri bu konutlarda kullanabilecek miyiz?” sorusunu cevaplandırarak, “Birçok konutta şuanda bu kömür kullanılıyor. Biraz pahalı ama enerjisi yüksek olan kömür kovalı sobalarda kullanılıyor. Apartman kazanları da ince saçtan imal edildiyse standartları yükseltecekler. Kalın saç kullanarak yüksek enerjiye dayanıklı kazanlar olacak.” dedi.