HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Hasan Savranoğlu, insanlık tarihinin her döneminde önemli ve evrensel bir meslek olan mimarlığın, canlıların ihtiyaç duyduğu barınma, dinlenme, çalışma ve eğlenme gibi tüm yaşam alanlarını ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak, estetik yaratıcılıkla tasarlama, kurma sanatı ve bilimi olduğunu söyledi. Dünya Mimarlık Günü'nün, 1985 yılından bu yana her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü, BM Dünya Konut Günü'ne paralel olarak kutlandığını hatırlatan Hasan Savranoğlu, "Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından bu seneki tema 'Sağlıklı bir dünya için temiz çevre' olarak belirlendi. Mimarlık Günü bu sene 4 Ekim 2021'de kutlanacak. UIA, bu temayla, 3 temel alan olan 'barınma, kamusal alanlar ve bunların iklim değişikliğiyle ilişkisi'ne odaklanarak 2030 küresel kalkınma gündemine katkıda bulunmayı umuyor." dedi.

DAHA İYİ BİR KEŞAN, DAHA İYİ BİR YAŞAM OLAN DİLEĞİMİZİ TEKRAR EDİYORUZ

UIA'nın, tüm insanların yeterli barınma hakkına sahip olması gerektiğine inandığının altını çizen Savranoğlu, UN-Habitat'a göre dünya çapında 1,8 milyardan fazla insanın yeterli barınma hakkından yoksun olduğunu kaydetti.

2030 yılına kadar, dünya nüfusunun yüzde 40'ının, istihdam, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere erişim için bir ön koşul olan yeterli konut erişimine ihtiyacı olacağının tahmin edildiğini ifade eden Savranoğlu, "Kamusal alanlar: devam eden COVID-19 salgını, kamu binalarının ve açık alanların geleceğini nasıl gördüğümüzü şekillendirmede önemli bir etkiye sahip oldu. İklim değişikliği: Birleşmiş Milletler Çevre Programı, şehirlerin küresel CO2 emisyonlarının yüzde 75'inden sorumlu olduğunu; ulaşım ve binaların bunun en büyük sorumlusu olduğu tahmin ediyor. Mimarlar, yapılı çevrenin karmaşık zorluklarına yanıt verecek donanıma sahip UlA SDG Komisyonu, BM girişimleri ile dünyadaki mimarların uygulamaları arasında bir köprü oluşturmak için çalışıyor. Mimarların sadece yeni sürdürülebilir kalkınma gündemine duyarlı olmalarını değil, aynı zamanda uygulanması ve evriminde aracı olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA)'nin açıklamalarına katılıyor ve İstanbul Büyükşehir Mimarlar Odası Keşan Temsilciliği olarak eğitim , liyakat , hiyerarşi kavramlarının tasarım gücü ile birleşmesini ve 'Daha iyi bir Keşan, daha iyi bir yaşam' olan dileğimizi tekrar ediyor, tüm meslektaşlarımızın ve mimarlık mesleğine ihtiyacı olduğuna inandığımız toplumumuzun 'Sağlıklı Bir Dünya İçin Temiz Çevre' temasıyla Dünya Mimarlık Haftası'nı kutluyoruz." diye konuştu.