S.S. Keşan Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Akif Paçaman, dün yaptığı açıklamada, kamyoncuların da ÖTV indirimi beklediğini bildirdi.

ÖTV indirimine kamyoncularında dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Paçaman, “Kesinlikle kamyoncu esnafı ÖTV indirimine dahil edilmeli. Kooperatifimize 7-8 yıldır 0 araç girmedi.  Kimse 0 araç alamıyor. Ancak bir ÖTV indirimi yapılması çok büyük fark. Daha çok yolcu taşımacılığı düşünülmüş. Ancak kamyoncu esnafı da ticaret yapılıyor. Bu nedenle bizler de ÖTV indirimi yapılmalı. 0 araç aldığından giderler de azalıyor. Tamir, parça masrafı uzun yıllar olmuyor. Eski araçlar ile parça ve tamir gideri çok fazla. Aldığımız paranın %50 bu iki masrafta elimizden gidiyor. Ticari taşıtlarda en mağdur kamyoncu. Bugün taksi plakada bir durak para 100 bin TL, minibüs hattı almaya kalktığında 200 bin TL gibi bir fiyat ile karşılaşıyorsun. Kooperatifimize 20 bin TL’ye üye olunabiliniyor. 20 bin TL komik bir rakam. Şuanda kooperatifimizde 55 üye var. 100 üyeydik ancak üye sayımız düştü. Mağdur durumdayız. Kamyoncu esnafı can çekişiyor.” dedi.

BU SORUNLARIMIZ İNŞALLAH ÇÖZÜLÜR
Mehmet Akif Paçaman, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre C2 yetki belgesi sahiplerine, sonradan yapılan değişiklik ile uluslararası ve yurt içi ticari eşya taşımacılığı yapma yetkisi verildiğini hatırlatarak, “Yurt dışından ucuza aldıkları akaryakıtla, varış güzergahındaki illerden boş gitmemek amacıyla bazen maliyetine bazen de maliyetinin altında bir fiyatla mal taşıyarak haksız rekabet yapılmaktadır. Kamyoncu esnafı ve C2 yetki belgesi olmayan TIR sahipleri mağdur olmaktadır. Bu haksız rekabetin önlenmesi için uluslararası veya yurtiçi taşıma yapabilir ayrımına gidilmelidir. Yurtiçi eşya taşımacılığında Ton x Km esasına göre taban fiyat belirlenmeli. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yurtiçi yolcu taşımacılığında uygulamaya koyduğu taban fiyat uygulamasını, yurtiçi eşya taşımacılığında da uygularsa esnaf para kazanır. Yurt dışında 1,80 TL’ye mazot alan TIR sürücüsü buradan yükü alarak yurt içinde başka bir yerleşim birimine boş gitmemek için maliyetine taşıyor. Biz buradan İstanbul’a 800 TL’ye mal taşıyorsak yurtdışından gelen araç 500 TL’ye taşıyor. Bu sorunlarımız inşallah çözülür.”