Sonay CAN

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dün Keşan’a gelerek bir dizi temel atma töreni ile ülke genelinde gerçekleştirilen tablet bilgisayar dağıtımı için Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’ndeki programa katıldı.

MÜEZZİNOĞLU TABLET DAĞITTI, İKİ BAKAN VE YETKİLİLER, TEMEL ATMA TÖRENİNDE BULUŞTU

İki bakanın Trakya genelindeki farklı programları Keşan’da birleşti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın FATİH (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme) Projesi kapsamında gerçekleştirilen tablet bilgisayar dağıtımının Keşan’daki bölümüne katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, “Keşan İçin Yatırımda Hamle Yılı” Projesi kapsamında 100 milyon TL tutarında 10 adet tesisin toplu temel atma töreninde konuştu. İki bakan ve yetkililer, tesislerin temelini hep birlikte attı.

KEŞAN YUSUF ÇAPRAZ ANAOLU LİSESİ’NDEKİ TÖREN

Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’ndeki programa; Edirne Valisi Hasan Duruer, Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, resmi daire amirleri ve protokole mensup kişiler katıldı. Veysel Eroğlu’nun okuldaki programa katılmayacağının bildirilmesi üzerine, Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’ndeki törene, sadece Vali Duruer ile bazı müdürler katıldı.  

Müezzinoğlu, saat 13.00 sıralarında geldiği Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’nde, ülke genelinde dağıtılacak olan 100 bin adet tablet bilgisayar dağıtımı programına katıldı. Anadolu Lisesi’nde 35’i öğretmenlere, 170’i ise öğrencilere olmak üzere toplam 205 tablet, sahiplerini, Müezzinoğlu’nun ellerinden buldu. Okuldaki tablet dağıtım törenine, basın mensupları alınmadı. Sadece Sağlık Bakanlığı, Anadolu Ajansı ve TRT’nin izleyebildiği program, bu kurumlar aracılığıyla servis edildi.

CUMHURİYET MEYDANI’NDA TEMEL ATMA TÖRENİ YAPILDI

Müezzinoğlu’nun Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’nde  tablet PC dağıtımı yaptığı sırada, Eroğlu, da saat 14.00 sıralarında Keşan’a geldi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki programa katıldı. Veysel Eroğlu, bakanlığın “GÖLSU – Göl Sulaması- 1000 Günde 1000 Gölet” ve “TRAGEB – Trakya Gelişim Projesi - 10 Milyar TL Yatırım”  çalışmalarını anlattı. Keşan’da 10 adet projenin toplu temel atma törenini gerçekleştiren Eroğlu, vatandaşlara da hitap etti.

ÖZKALDI: EDİRNE’DE 52, KEŞAN’DA İSE 10 TESİS HİZMETE GİRECEK

Mikrofona gelen DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Keşan’daki temeli atılacak tesislerin;  

Keşan Belediyesi Evsel Atık Su Arıtma Tesisi, Çelebi Göleti, Seydiköy Göleti, Sazlıdere Göleti, Çamlıca Ihlamurdere  Göleti, Çeltik Göleti, Suluca Göleti, Yenimuhacir Gökyar Göleti, Bahçeköy Göleti ve Edirne 4. Grubu Taşkın Koruma kapsamındaki Karasatı ve Kızkapan köyü göletleri olduğunu belirterek sözlerine başladı. 10 tesisin 8’inin gölet, 1’inin atık su tesisi ve 1’inin de taşkın koruma grup göleti olduğunun altını çizen Özkaldı , “Keşan’da, 73 milyon TL’ye mal olacak bu tesislerle 16 bin 557 dekar arazi sulama imkanına kavuşacak ve Keşan’ın atık suyu arıtılacak, 2 köy de taşkınlardan korunacak. Ülkemiz genelinde yürüttüğümüz GÖLSU yani 1000 Günde 1000 Gölet projemiz kapsamında Edirne ilimize toplam 55 adet gölet ve sulama projesi sağlanmış olacak. Bunlardan 4’ü tamamlandı, 25’inin inşası devam etmekte, diğerleri de planlama ve proje aşamasındadır. Projelerin tümü tamamlandığında toplam 144 bin 997 dekar tarım alanı sulama suyuna kavuşacak, 3 bin 200 dekar da taşkından korunacak. Trakya’da toplam 108 adet gölet vardır ve 300 milyon TL katkı sağlayacak. DSİ genel Müdürlüğü olarak son 11 yılda Edirne genelinde çok ciddi yatırımlar yaptık. 232 bin dekar arazi sulamaya kavuştu.”  dedi.

ÖZCAN: DSİ TARAFINDAN YAPILAN TESİS, KASIMDA BİZE TESLİM EDİLECEK

Özcan, başta Evsel Atık Su Arıtma Tesisi olmak üzere, Keşan Belediyesi’nin önemli projelerine destek verdiği için Veysel Eroğlu’na teşekkür ederek sözlerine başladı ve 2011 yılı mayıs ayında DSİ ile imzalanan protokol gereğince, Keşan’da 100 bin nüfusun ihtiyacını karşılayacak projenin uygulanacağını, arıtma tesisine kadar olan ana kolektörlerin inşasının ise Keşan Belediyesi tarafından yapıldığını söyledi. Mehmet Özcan, şöyle dedi: “Biz kolektörleri bitirdik, sıra tesisin inşasına kaldı. Proje maliyeti yaklaşık 16 milyon lira olan bu tesis, bu yılın kasım ayı ortalarında bize çalışır durumda teslim edilecek. Biz de bunun bedelini, hiç zorlanmadan 30 yılda DSİ’ye ödeyeceğiz. Çevreci bir bilim adamı ve bakanımıza, Keşan’a katkılarından dolayı teşekkür ederim.”  

EROĞLU: TÜRKİYE’DE EN FAZLA YATIRIM ALAN İL EDİRNE, İLÇE İSE KEŞAN

Keşan’a müjdelerle ve muazzam yatırımlarla geldiğini söyleyen Veysel Eroğlu, yaptığı 1 saatlik konuşmada, Keşan ve Edirne’deki yatırımları ile bakanlığının diğer çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Edirne ve Keşan’a büyük önem verdiğini de vurgulayarak, Türkiye genelinde birçok ilde tablet bilgisayar dağıtıldığını ve bu işlemin ilçelerde ise sadece Keşan’da gerçekleştirildiğini söyledi. Başbakanın Keşanlılar’a gönderdiği selamları da ileten Eroğlu, “Kendisinin Keşan’a büyük bir gönül bağı var. Ben de Keşanlı sayılırım. Enez’in Karaincirli Sahili’nde bir evim var. Bu nedenle burayı seviyorum ve bölgemize vefa borcum var. Keşan’a ne yapılsa azdır. Buraya 3 ayrı müjdeli haberle geldim. Çünkü eli boş gelinmez. Size toplam 53 müjde vermişim. 1 milyar 430 milyon TL yatırım yaptık. Edirne Edirne olalı, Keşan Keşan olalı böyle hizmet görmedi. Sizin iki tane bakanınız var. Bakanlık geçici ancak hemşerilik devamlı. Şu anda da 19 müjdeyle geldik ve bunun da bedeli 98 milyon TL. Geçen yıldan bu yana ise toplam 1 milyar 528 milyon TL. Sizler her şeyin en iyisine layıksınız. Edirne unutulmuş bir il idi. Biz hatırladık. Bu sizin hakkınız. Geçmişte yapılmayanları yaptığımız için çok fazla yatırım yapmış görünüyoruz. Ergene Nehri’ni kurtaracak projeyi biz yaptık ve uyguluyoruz. Ancak bu da yetmez. Şu anda da 10 tesisin temelini atıyoruz. Bunlar da 73 milyon TL tutuyor. Temel atarken, açılış tarihi ve saatini de belirleyeceğiz. Bu uygulama, yani temel atarken açılış tarih ve saatini de belirlemek Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilktir. Size daha iyi bir hayat standardı getirmek ve baki kalan bu kubbede önemli olan bir hoş seda bırakabilmektir. Dünyada en çok temel atan ve tesisi hizmete açan bakan benim. Bundan da gurur duyuyorum. İstanbul’u geleceğe hazırladık. DSİ’de bin 763 tane dev tesisin temelini atıp, açılışını yaptık. Bunlardan 268’i ise dünyanın sayılı barajları ve bunları biz inşa ettik. Türkiye’nin en yüksek barajı 2011 yılına kadar 218 metrelik Ermenek Barajı’ydı o rekorumuzu da biz egale ederek, Yusuf Ali Barajı’nı inşa ettik. 1000 Günde 1000 Gölet projesini bitiriyoruz. Şimdi hedefimiz ise sulama. Hem de yağmurlama ve damlama sulama. Yani iptidai sulamayı terkedip, kapalı sistem modern sulamaya geçeceğiz.”

Konuşmanın ardından Veysel Eroğlu, Keşan Belediyesi Evsel Atık Su Arıtma Tesisi’ni inşa edecek olan müteahhidi platforma davet ederek, tesisin 29 Ekim 2014 tarihinde saat 13.59’da bitirilmesi sözünü aldıktan sonra sözleşmeyi, sağlık Bakanı ile birlikte imzaladı.  

MÜEZZİNOĞLU: SAĞLIK ALANINDA DÜNYADA NE VARSA TÜRKİYE’DE DE O OLACAK    

Daha sonra söz alan Mehmet Müezzinoğlu ise, Keşan’ın geleceğine katkılar sağlayacak toplam 73 milyarlık DSİ projelerinin önemine değindi. Ayrıca 100 bin tablet dağıttığını kaydeden Müezzinoğlu, Keşan’daki yatırımların temel atma törenleri hakkında şunları söyledi: “Bugün, Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’nde çocuklarımıza tablet bilgisayar dağıtım törenine katıldım. Ülke geneline 100 bin tableti dağıtmış olacağız. İnşallah mart ayın ilk haftasında modern ileri teknolojili Keşan Devlet Hastanesi’nin de temelini atacağız. Yer teslimini yaptık. İhale süreci tamamladı. 15-20 gün sonra, yine burada müteahhidi ile temelini atarken, ne zaman bitireceğinin de sözünü alacağız. Yoğun bakımlı, MR’lı, diyaliz makineli ve tomografisiyle modern ve bölgenin en güçlü hastanesini Keşan’a kazandıracağız. İnşallah aynı gün Keşan Adalet Sarayı’nın da temelini atacağız. Yer teslimi yaptık, hafriyat başladı, inşallah hep birlikte bu tesisi de Keşan’a kazandıracağız. Ayrıca gençlik merkezinin de ihalesini yapıyoruz ve Keşanlı gençlerimiz de burada her türlü sporu ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirebilecek.   

Sağlık alanında Amerika’da ne varsa Türkiye’de de o olacak. Londra’da ne varsa İstanbul’da da o olacak. Biz bunun alt yapısını hazırladık. Örneğin geçen yıl mart ayında 486 ambulans dağıttık. Bu yılın şubat ayında ise 710 ambulans dağıtımını da yaparak, bir yılda bin 200’e ulaştık. Oysa bu ülkede, biz iktidara geldiğimizde toplam ambulans sayımız ise 634’tü. Şimdi ambulans helikopterlerimiz ve ambulans uçaklarımız var.”

TOPLU TEMEL ATILDI

Konuşmaların ardından, temel atma törenine geçildi. Uydu konferans sistemiyle, Keşan Belediyesi Evsel Atık Su Arıtma Tesisi’ne bağlanıldı. Burada Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, tesise ilk harcı koyan butona bastı ve 10 tesisin ilkinin temelini attı. Diğer 9 tesisin temel atmasını gerçekleştirecek olan butonlara ise, Müezzinoğlu, Eroğlu, Duruer, Dınkırcı, Özcan ve diğer katılımcılar birlikte bastı.

AK PARTİ SEÇİM BÜROSU’NA GİTTİLER

Törenin sona ermesinin ardından bakanlar, Kurtuluş Caddesi’ndeki AK Parti Belediye Başkanı Adayı Mustafa Mercan’ın seçim bürosuna gitti ve daha sonra Keşan’dan ayrıldı.