KEYİAD Başkanı Ahmet Eler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Keşan'ın hava kirliliği  sorununu değerlendi.

Tek Rumeli TV ekranlarından canlı yayınlanan program geçtiğimiz Cumartesi günü saat 13.00’ten itibaren yaklaşık 1saat sürdü.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Keşan'ın kirli havasının hızlı çözümünün herkesin siyasi görüşünü ve karşılıklı yıpratıcı tartışmaları bir kenara bırakmakla olacağını söyledi. Müezzinoğlu, KEYİAD gibi STK’ların kamuoyu oluşturmaya devam etmesinin önemini; Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Ticaret Odası'nın birlikte hareket etmesi ve halkın bu iradeye destek vererek doğalgaz projesinin hızlanması adına süreci icra eden firma ile daha etkin iletişim kurularak, tüm birimlerin çok çalışmaları gerektiğini belirtti.

Müezzinoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de en kirli hava Keşan'da; insanlar nefes almakta bile güçlük çekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havaya sahip yerleşim bölgesi Keşan olarak belirlendi. Keşan’da son yıllarda alınan önlemlere rağmen hava kirliliğinin önüne geçilemedi. Yakıt olarak linyit kömürünün kullanıldığı Keşan'da özellikle akşam saatlerinde aynı anda yakılan kalorifer ve sobalar nedeniyle ortalığa adeta sis çökerken, Keşan'da oturanlar yoğun kükürt gazı nedeniyle nefes almakta güçlük çekiyor. Hava kirliliği nedeniyle solunum yetmezliğine bağlı hastalıklarda artış gözlendiği bildiriliyor.

Amaç; Keşan’da yaşayan bireylere sağlıklı ve kaliteli bir yaşam ortamını ve bunun şartlarından birisi olan temiz havayı temin edebilmek, hava kirliliğini önlemek olmalıdır:

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Keşan’da Hava Kirliliği ve Halk Sağlığı üzerine öneriler şöylece özetlenebilir: “Ekim ayında başlayan ve Mart ayında etkisi azalan hava kirliliğinin kaynağı olarak kalitesiz katı yakıt yerine alternatif enerji kaynağı olan Doğalgazın mutlaka kullanılması,

Çevre ile ilgili birtakım kurumlar arası düzenlemelerin yapılması, çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi için birtakım kurumsal çalışmalar ve toplantıların yapılması,

Risk gruplarının korunması, konu ile ilgili eğitim programlarının hazırlanması,

Hava Kirliliğini önlemede medya desteğinin sağlanması, aylık veriler ile durum tespiti ve halkın bilgilendirilmesinin sağlanması, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi (HKDY) Yönetmeliği” ile mevcut hava kalitesi sınır değerlerinin yıllık olarak azaltılarak 2015 yılında Avrupa Birliği (AB) hava kalitesi sınır değerleri ile uyumlu hale gelebilmesi, enerji tasarrufu için gerekli donanımlara sahip binaların oluşması için alt yapı hazırlıklarının sağlanması.”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Keşan'daki hava kirliliğiyle ilgili yaptığı açıklamada; ilçeye doğal gaz getirilmesiyle ilgili süreci hatırlattı ve doğal gazın BOTAŞ programına göre her an dağıtımının yapılmaya hazır olduğunu vurguladı.

Bilindiği gibi geçen yıl gündemden düşürülmeyen Keşan'daki hava kirliliği için, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun talimatı ile Vali, Kaymakamlık ve Belediye aracılığıyla ilçeye doğal gaz getirilmesi için seferber olunmuştu.

Keşan'da doğal gazın anlatıldığını, para toplandığını, bunun da yetmemesi nedeniyle doğal gaz ön abone bedeli olan 335 TL'yi yatırmak için taahhütte bulunulduğunu, sonunda belediye ve yerel dinamiklerin desteğiyle bu tutar tamamlanarak teslim edildiğini iletti. Bundan sonra süreç tamamen özel enerji firmasının süreci hızlandırması ile ilişkili olduğunu belirtti.