Keşan İlçe Müftüsü Ertuğrul Koyuncu, dün yaptığı açıklamada, bu yıl Keşan’dan hacca 11 vatandaşımızın gideceğini, bunlardan Diyanet Başkanlığı aracılığı ile giden 3’ünün, yarın Edirne Selimiye Camii’nde düzenlenecek törenden sonra yolcu edileceklerini belirtti.  Koyuncu, diğer 8 hacı adayının ise özel şirket aracılığı ile 17 Eylül’de yola çıkacaklarını, hacı adayının bu yıl çok az olması nedeniyle Keşan’da uğurlama töreni düzenlenmeyeceğini de kaydetti

İBADET GENÇKEN DAHA GÜZEL

Hac organizasyonunun Diyanet İşleri Başkanlığı ve özel firmalar tarafından yapıldığını belirten Koyuncu, “Dini boyutuna baktığımızda İslam’ın 5 temel esasından birisidir. Hac ibadeti ham maddi hem de bedeni olmak üzerinde 2 özelliğin bir arada bulunması lazım. Vatandaşlarımız bu noktada çok yaşlı olarak hacca gidiyor. ‘Ben Hacca gittiğim zaman her şeyden kesilmiş olacağım.’ Yani dünya ile ilişkisi kalmayacak, öbür tarafa yönelmiş olacak ki hacca gitsin günah işlemisin. Zaten günah işleyecek durumun kalmamış. Her şeyini kaybediyorlar ve hacca gidiyorlar. Zorluk çekiyorlar. Yaşlı bir insanın yürümesine ihtiyaç var. Her ne kadar lüks otellerde kalsan da yürünmesi lazım, Tavaf edeceksin, Sava ve Merve arasında yürüyeceksin, Arafat ile Mina arasında yürüyeceksin. Aynı anda milyonlarca insan hareket ediyor. Kolaylıklar yapılmış olsa da insanın sağlıklı olması lazım. Bizde böyle bir anlayış yok. Endonezya, Malezya ve Filipinler’den gelenler genç. Evleniyorlar ve kızla erkek balayını Mekke ve Medine’de geçiyorlar ve de ibadetini yapıyorlar. İbadet gençken daha güzel. Bu yüzden vatandaşlarımıza gençken hacca gitmelerini tavsiye ediyorum. Ondan sonraki hayatını da bir hacınınki şeklinde geçirmesinde fayda var. Kötülerden uzak duracaksın. İslam’ın senden başka istediği şey yok. Ayrıca fakirin hacca gitmesinin zorunluluğu yok. Bu bir eksiklik değildir. Suudi Arabistan kota uyguluyor. Talep çok olunca kura husulüyle hacca gidecekler belli oluyor. Müracaatınızı yaparsınız olursa olur olmazsa nasip değildir. Üzülmesinler. Allah nasip ederse gider. Nasip etmezse de gitmiş gibi olur. İnsanlar hacca gidip geldikten sonra bir hacının yaşam biçimine uygun yaşarlarsa bu çok güzeldir. Mühim olan barış ve kardeşlik içerisinde yaşamaktır. İslam’ın temel esası budur.” dedi.

BU YIL UĞURLAMA PROGRAMI YAPMAYACAĞIZ

Hac maliyetinin son yıllarda yükseldiğini dile getiren Ertuğrul Koyuncu,Bu yıl Keşan’dan 11 hacımız var. Rakam çok az. Bunların 8 tanesi şirket ile 3 tanesi ise Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla gidecek ve 4 Eylül’de Selimiye Camii önünden hareket edecekler. Sayılar düşük olduğundan bu yıl Keşan’da ayrıca bir program yapmayacağız. Bir insan Arife Günü kutsal topraklarda olduğunda, Arafat’a çıkar. Bayram günü kurbanını keserek tavafını yapıp haccı tamamlar.” şeklinde konuştu.

 ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN

Dünyada İslam adını kullanarak birçok olayın yaşandığını ifade eden Koyuncu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunların İslam ile alakası yok. Bunların arkasında belli güçler var. Kendileri savaşmıyor ve başkalarını savaştırarak istedikleri neticelere ulaşıyorlar. Allah yardımcımız olsun.”