Keşan İlçe Müftü Vekili İbrahim Kuş, dün yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, Kurban Bayramı öncesinde yayınladığı 8 fetvadan biri olan ‘kurbanlık alımları’ hakkında bilgi verdi.

“KREDİ KARTI OLUR”

Kuş, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, Kurban Bayramı öncesinde dün yayınladığı kurbanlık alımı ile ilgili fetvada, kredi kartı ile kurban alıp kesilebileceğinin, ancak bankadan kredi alıp kurban kesmenin sonrasındaki faiz ödemesi nedeniyle dinen uygun olmadığı ifadelerinin yer aldığını söyledi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın konu ile ilgili fetvasında, kurban kesmekle mükellef olan kişinin, satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebileceğinin dile getirildiğini ifade eden İbrahim Kuş, kurbanın kredi kartıyla ödenmesi durumunda, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmeyeceğini söyledi.

“BANKA KREDİSİ KURBANIN SIHHATİNE ENGEL TEŞKİL EDER”

Fetvada, kredi kartı ile kurban alınmasından sonra, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödeme ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerektiğine değinildiğini vurgulayan Kuş, “Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur. İster vacip olduğu isterse nafile olarak kurban kesen birisinin kurbanını peşin alabileceği gibi, borçlanarak satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Fakat bankadan kredi alması durumunda faiz ödeyecekse, faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur.” dedi.