Geçen hafta Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapılan “Hac Bilgilendirme” seminerinden dönen Müftü Süleyman Yeniçeri, dün yaptığı açıklamada Keşan’dan bu yıl kutsal topraklara sadece 10 kişinin gideceğini bildirdi. Geçen hafta tamamlanan Yaz Kuran Kursu çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yeniçeri, 3 dönem halinde verilen kurslara ortalama 2 bine yakın öğrenci katıldığını yapılan katıldığı ve eğitimin bu yıl ilk kez sosyal, kültürel ve spor faaliyetleri ile de desteklendiğini belirtti.

KURALARDA PEK TALİHİMİZ YOK

Sat 10.00 sıralarında gazetecileri makamında kabul eden Müftü Yeniçeri, öncelikle bu yıl çekilen ilk kurada Keşan’dan 25 kişinin isminin çıktığını hatırlattı. Yeniçeri, daha sonra Suudi Arabistan hükümetinin ikinci kez uygulamaya koyduğu kota sonucu, bu 25 kişiden 5 tanesinin bir sene sonra kuraya katılmaksızın gitmek üzere feragat ettiğini, 10 kişinin ise çekilen ikinci kurada elendiğini ve geriye Keşan’dan sadece 10 kişinin kaldığını dile getirdi. Süleyman Yeniçeri,  bu sayının çok az olduğunu kaydederek, kota uygulamasıyla Hac’ca gidecek olanlarının sayısının daha da azaldığını ve bunun üzücü olduğunu söyledi. Yeniçeri, Keşan’dan her yıl çok sayıda hac başvurusu yapılmasına rağmen giden sayısının yeteri çoğunlukta olmadığını da ifade ederek, “Kuralarda pek talihimiz yok” diye konuştu.

98 KURSTA 98 ÖĞRETİCİ İLE 2 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİLDİ

Daha sonra tamamlanan Yaz Kuran Kursları hakkında bilgi veren  Yeniçeri, şunları söyledi: “Kurslarımızda geçen seneye nazaran bir başarı var. Kurslarımız 3 dönem halinde verildi. 1’inci dönem 24 Haziran-12 Temmuz, 2’inci dönem 15 Temmuz-2 Ağustos, 3’üncü ve son dönem 5 Ağustos-23 Ağustos arasında gerçekleştirildi. 3 kurumuz vardı. Aynı okullarda sınıf geçme sistemi gibi. Tabi bunlarda yaşlara göre ayarlandı. Genelde 1’inci kurdan yeni başlayan kursiyerler Kuran’a, yani 2’inci kura geçiş yapıyorlar. Bir kısmı da seneye kalıyor. Aşağı yukarı 98 kursta, 98 öğretici ile 2 bine yakın öğrenci eğitilmiş. Bu kurslar içinde 75 ayrı mekan kullanılmış. 20 hanım öğreticiden de istifade ettik. Genelde hocalarımız merkezde çalıştılar.”

OKUL ÇAĞINDAKİ GENÇLERİN % 20’SİNE ULAŞTIK

Bu tabloya bakıldığında Keşan’da okul çağında 12 bin öğrenci var. Bu 12 bin öğrenciden, 2 binini okutmuşuz. Demek ki okul çağındaki öğrencilerin % 20’sine ulaştık. Bu sayının bizce daha yukarılarda olması lazım. Kuran kurslarımızda ayrıca sosyal ve sportif faaliyetlerde de bulunuldu. Kursa katılan öğrencilere 2 bin 345 ders kitabı, 531 büyük boy, 75 adet de orta boy Kuran-ı Kerim dağıtıldı.”

ÖĞRENCİLERİMİZ İYİ HUY, GÜZEL ALIŞKANLIKLAR KAZANDI 

Bu yıl Yaz Kuran Kursları’nın, Ramazan Ayı’na denk geldiğine de dikkat çeken Yeniçeri, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu öğrencilerimiz kursun yanı sıra vakit ve teravih namazlarına da kaldılar. Öğrencilerimiz, ahlak, edep, terbiye gibi iyi huylar, güzel alışkanlıklar kazandılar. Çeşitli dersler gördüler. Biz de çocuklarımıza kursta gayet iyi davrandık. Hiçbir şekilde kötü bir davranış duyamazsınız.

ÇOCUKLAR KURSLARA GÖNÜLLÜ OLARAK KATILDILAR

Diyanet İşleri Başkanlığımızın sloganı da <Bu yaz, gönlüne Kuran’ı yaz.> Yani bu bir gönül işiydi. Kurslarımıza gelen öğrencilerimizin tümünde de veli müracaatı var. Biz kayıt olurken, dilekçe istiyoruz. Dolayısıyla bu da gönüllük esasına dayanıyor. Kurslarımıza katılan 2 bin çocuk tamamen gönüllü gelmiştir. Bizde kurslarımızda çeşitli etkinliklere yer verdik.

 

BİZİM DE EKSİKLİKLERİMİZ OLDU

 

Eksiklerimizde oldu. Mesela öğrencilerimizle toplu programlarımızı bu yıl yapamadık. Geçen yıl toplu bir iftar yapmıştık ancak bu sene bunu yapamadık. Cennet Bahçesi’nde eğlence düzenlemiştik, bu yıl bunu da gerçekleştiremedik.”