Keşan İlçe Müftülüğü tarafından 2008-2014 yılları arasında gerçekleştirilen faaliyetler açıklandı.

Keşan’daki İlçe Müftülüğü görevinden ayrılan ve Süleymanpaşa İlçe Müftülüğü’ne atanan Süleyman Yeniçeri, dün gazetemizi de ziyaret etti. Müftü Yeniçeri için veda yemeği de verildi.




GAZETEMİZE ZİYARET

Gazetemize yaptığı ziyarette konuşan Yeniçeri, şunları ifade etti:

“Keşan’da süremizi doldurduk, ilçeden memnun ayrılıyoruz. 7-8 görev değişikliği yaptım en fazla da Keşan’da kaldım. Bu da memnuiyetimin ifadesidir. Dolu dolu faal bir şekilde renkli bir müftülük yapmaya çalıştım.  Kurumumu aktif yapmaya çalıştım. Bütün Keşan, köy ve beldelerine kadar diğer kurumlarla olan ilişkilerimi müftülük olarak canlı tutmaya ve herkesi kucaklamaya çalıştım. Bunun da zor olduğunun farkındayız. Kendimi de yıpratmak kabilinde bunu yapmaya çalıştım.  Tabii bu yapmak istediğiniz şeyi her yerde de yapamıyorsunuz ve başarılı olamıyorsunuz.  Keşan’da kaldığım süre içerisinde faaliyet raporumu da sizlerle paylaştım. Aktif bir şekilde görev yaptığım inancındayım. Bunun takdiri tabii ki Keşan halkınındır. Tabii ki içimde ukde olan, ‘bunlar da olsaydı’ dediğim istediklerim de oldu. Keşan’da kaldığım süre içersinde % 80’ini gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Yayla Sahili’nde bir camii inşaatı başlatabilseydik gözümüz arkada gitmezdim ama maalesef olmadı. Fakat orada da bir şeylerin tohumunu attık. O tohumlar toprağın altına gömüldü ve inşallah onlar günün birinde yeşerecek.

Keşan’da Türkiye’nin gündemine, Türkiye’nin medyasına oturan bir olay yaşadım. Noel baba olayını yaşadım. Bu bir medya olayıydı.  Bu olayda ben şunu dedim; Noel Baba düzgün birisi olsaydı eve bacadan pencereden girmez, kapıdan girerdi. Benim söylediğim bu. Bu konuda Diyanet benim söylediğimin doğru olduğuna karar verdi. Ve o olaydan sonra bu konuda Keşan halkından çok büyük destekler aldım. Destek ziyaretleri oldu destek açıklamaları oldu, kutlamalar oldu. Türkiye çapında çok büyük destekler aldım. Ve bu desteklerden onur duydum. Mesela Keşan Müftüsü yazdığınız zaman bu olaylar çıkıyor. Bu benim boyumu çok aşan bir durumdu ama gelen destekler bu olayı atlattım, bu yüzden Keşan halkına bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Keşan güzel bir yer halkı da güzel ve inançlı insanlar biz bunu ortaya çıkarmaya çalıştık. Hiçbir zaman insanları sınıflarına, renklerine ve fikirlerine göre ayırmadık. İnsanları kucaklamaya çalıştık. İnsanlara sevgi ile yaklaştığınız zaman onun içinde size karşı olan sevgiyi görebiliyorsunuz. Ama insanların içinde kin nefret varsa da onları da görmemeye çalıştık. Bunu tesis etmeye çalıştık ama bunu herkes anlayamayabilir. Keşan’da mahallelerine, köylerine beldelerine kadar tesis etmeye çalıştık. İnsanların arasını sulh yoluyla sevgiyle muhabbetle barıştırmaya çalıştık.  İmam arkadaşlarımızı görevli arkadaşlarımızı kendi cemaatiyle olan ilişkilerini düzenlemeye çalıştım. Her yerde de başarılı olamıyorsunuz. Bu konuda %100 başarılı olduğumuz söylemiyorum. Benim prensibim bu ve prensibimi de çok fazla değiştirmedim. Yani gönülden yaklaştım. Ama bunun da zor olduğunda biliyoruz. Keşan’a bir vaiz muhakkak lazım, müftülüğün personel açısından desteklenmesi lazım. İmam hatiplerin bu yörede daha da fazla olması lazım. Camilerin biraz daha fazla olması lazım, Kur’an kurslarının daha yaygınlaştırılması lazım yani müftülük kendi rolünü yerine getirmesi lazım. Keşan’ın kanaat önderleri, iş sahipleri zenginleri müftülük hizmetlerini biraz daha desteklemesi lazım. Bu destekler biraz az gözüküyor. Destekleyenlere buradan çok çok teşekkür ediyorum.  Diyanet işlerinin biraz daha ileriye götürülmesi lazım. Keşan’daki sosyal yapıya sosyolojik yapıya bakıldığında bunun gerekliliği de görülebilir. Kötü alışkanlıklar uyuşturucu insanları cezbeden fuhuş bataklığı falan gibi bu yönüyle insanların maneviyatının Allah korkusunun içlerine yerleştirilmesi lazım.”

VEDA YEMEĞİ

Dün veda eden Müftü Süleyman Yeniçeri’ye 6 yıl birlikte çalıştığı personeli bir veda yemeği verdi. Yeşil Bursa Kebap Salonu’nda saat 18.00’de başlayan yemeğe; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı da katıldı.

Yemeğin açış konuşmasını yapan Hacı Mehmet Ağa Camii imam hatibi ve İlçe Müftü Vekili İbrahim Kuş, Müftü Yeniçeri’nin Keşan’da hizmet verdiği süre içinde birçok başarılı çalışmaya imza attığını kaydederek, yeni görev yerinde başarı diledi.

YENİÇERİ: “HAKKINIZI HELAL EDİN”

Müftü Yeniçeri de yaptığı konuşmada, tüm personeli ile birlikte birlik beraberlik ve uyum içinde çalıştıklarını, bir başarı varsa bunda herkesin payı olduğunu ifade ederek, “Ben sizlere hakkımı helal ediyorum. Sizler de hakkınızı helal edin.” dedi.

DINKIRCI PLAKET VERDİ

Yemekte son olarak konuşan Kaymakam Dınkırcı, Yeniçeri’ye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, yeni görev yerinde başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Bekir Dınkırcı, Müftü Süleyman Yeniçeri’ye başarı belgesi ve plaket verdi. Yeniçeri’de Kaymakam Dınkırcı’ya hatıra olarak bir Kuran’ı Kerim hediye etti. 

YENİÇERİ DÖNEMİNDE MÜFTÜLÜĞÜN FAALİYETLERİ

Süleyman Yeniçeri’nin İlçe Müftülüğü görevini yürüttüğü 2008-2014 yılları arasındaki Keşan İlçe Müftülüğü’nün faaliyetleri ile ilgili istatistiki bilgiler ise yazılı olarak şöyle açıklandı:

CAMİLER

            İlçeye Kazandırılan Camiler

1.      Mrkz. Ensaray Camii.

2.      Erikli Sahil Camii

3.      Yeni Muhacir Beldesi TOKİ Camii 25.12.2009

4.      Beyendik Beldesi TOKİ Camii 2009

 

Yıkılıp Yeniden yapılan Camiler

1.      Altıntaş Köyü Camii

2.      Yeşilköy Camii

3.      Siğilli Köyü Camii

4.      Mecidiye Beldesi Eski C.

5.      Çobançeşme Köyü C.

6.      Bahçeköy C.

7.      Kılıçköy C.

8.      Sazlıdere Köyü C.

9.      Suluca Köyü C

10.  Yayla Köyü C.

11.  Küçükdoğanca Köyü C.

12.  Yörüker Camii

 

İlçemiz 500 yıllık camisi HERSEKZADE AHMETPAŞA CAMİİ

1.      1511 Yapımlı olan Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nin 2011 yılında 500. Yıl Kutlamaları İlçe Kaymakamlığımız, İlçe belediyemiz ve İlçe Kültür Müdürlüğü birlikteliği ile beraber yapıldı. Bu vesile ile caminin her türlü bakım ve onarımı yaptırıldı.

2.      Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nin tanıtım kitabı yayınlandı. 2011

 

            CAMİLER HAFTASI

Camiler Haftası dolayısıyla her sene konferanslar ve Kur’an ziyafetleri verildi. Bu konfe-ranslar ve Kur’an ziyafetlerinde Fatih ÇOLLAK, Suat GÖZÜTOK, Ekrem NALBANT, Ramazan KUTLU, Hasan KOÇAK, Mesut KURBANİ, Said ÇAMLICA, Sıtkı ASLANHAN İbrahim KO-ÇAŞLI gibi hafız ve hocalar getirtilmesi, merhum din görevlilerine mevlid,  camiler arası yarışmada derece yapan camilere ve de camilere büyük katkı yapanlara plaket verilmesi, personel ile piknik ve sportif karşılaşmalar, merhum din görevlilerinin kabir ve de geride kalan ailelerine ziyaretler vs. faaliyetler yapıldı.

 

KUTLU DOĞUM PROGRAMLARI

Dört yılda yapılan Kutlu Doğum Programları salonlara sığmamış ve merkezde iki program ve beldelerde programlar yapılmış ve komşu ilçeler ve illerin programlarına iştirak edilmiştir. Genelde Kapalı Spor salonunda yapılan müftülük ana programına büyük iştirak olmuş salon almamıştır. İkinci

program da davetiye usulü ve bürokrasi ve özel davetlilere yapılmıştır.

Kutlu Doğum Haftasında esnaf, hastane, resmi kurumlar, hapishane vs. hepsi ziyaret edilmiş ve Peygamber gülleri ile beraber hediyeler dağıtılmıştır. Okullar arası şiir ve kompozisyon yarışmaları, Kızılay’ a kan verme kampanyaları yapıldı. Bu faaliyetler ilçede büyük memnuniyetle karşılanmıştır. Dört yıllık programlara getirilen birbirinden değerli hocalarımız ve programcılarımız:

Necmettin NURSAÇAN 2009           

Prof. Dr. Celal YENİÇERİ Marmara Ünv. İlahiyat Fak. Öğr. Gör. 2009

Sıtkı ASLANHAN Eğitimci-Yazar 2010

Doç Dr. Fatih ÇOLLAK Marmara Ünv. İlahiyat Fak. Öğr.  2010

Vehap KAPICIOĞLU Uzunköprü Müf.  Nazım KEÇECİ İpsala Müf. Süleyman YENİÇERİ (Panel) 2010

Ömer TAŞÇIOĞLU Edirne İl Müftüsü 2009-2010-2011-2012

Reha YEPREM (oyuncu ve TV’ci-TAHA sanatçı 2010

Mustafa YILDIZ Keşan Vaizi 2009-2010

Yrd. Doç. Dr. Hayrettin ÖZTÜRK Samsun İlahiyat Fak. Öğr. Gör. 2011

Dursun Ali ERZİNCANLI 2011

Kerim ÖZTÜRK Valide Sultan Camii İ.H. ÜSKÜDAR 2012

Sefa TAŞKESENLİOĞLU Süleymançelebi Camii İ.H. AVCILAR 2012

Mustafa GİDEN Hoca Ahmet Yesevi C. İ.H. BAŞAKŞEHİR 2012

İbrahim ŞERİF Gümülcine Müftüsü Batı Trakya YUNANİSTAN

Ahmet METE İskeçe Müftüsü Batı Trakya YUNANİSTAN

Prof. Dr. Kadir ÖZKÖSE Gaziosmanpaşa Ünv. İlahiyat Fak. Rektörü TOKAT 2012

Prof. Dr. Mahmut ÇAMDİBİ Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi -2013

Prof. Dr. Abdullah KAHRAMAN Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi -2014  

 

YAĞMUR ve ŞÜKÜR DUALARI

            Her sene Mayıs ve Haziran aylarında köy ve beldelerde birçok yağmur ve şükür duaları yapıldı ve programlarda beraber duaya kalkıldı, beraber pilavlar yendi böylece köy, belde ve merkez halkı kaynaştı. Ayrıca bütün bu dualar irşada vesile kılınarak vaaz ve irşad da yapıldı.

            HANIMLARA YÖNELİK PROGRAMLAR

            Hanımlara yönelik birçok vaaz ve irşad programlarının yanında mevlid ve hatimler Her sene konferans, Hz. Peygamberi anma, kadına karşı şiddet konferans ve irşad programları

            Bazı örnekler

1.      Aşure-Muharrem Hanım Pr. 08 Aralık 2011 (1)

2.      Hz. Peygamberi Anma konf. 23 Şubat 2012

3.      Kadına Şiddet Konf. Gülsüm SOYDAN  (Çerkezköy Vaizi) 25 Kasım 2012

4.      Kermes 05 Mayıs 2012

5.      Vaize Özlem GÜNEŞ’in  hanımlara yönelik 2011 yılında birçok köy ve beldelerde cenaze ve Kefenleme Kursu verdi.

6.      Kermes 13.04.2013

 

HAC ve UMRE

Hac ve umreye giden vatandaşlarımıza seminerler, görkemli uğurlama ve karşılama programları ve evlerine karşılama ziyaretleri.

 

KUR’AN KURSLARI

Kur’an kurslarının her sene sayısı arttı. Bu kurslardaki kayıtlı öğrenci ve mezun sayısı artan bir seyir izledi. Kursların yılsonu belge ve hatim programları yaygınlaştırıldı. Yılsonu Hatim veya mezuniyet programları hemen hemen kurs olan bütün köy ve beldelerde ve de merkezdeki kurslarda yapıldı. Ayrıca yaz kursu öğrencilerine de bu programlar yapıldı ve yaz kursu öğrencileri, de artan bir seyir izledi. Kurs öğreticilerine Temel ve Hazırlayıcı eğitim 2012 yılında verildi.

 

Kur’an Kurslarının Bazı Örnek Faaliyetleri

1. Hocahanımların Bursa Gezisi. 22 Eylül 2012

2. K. Kursu Öğreticileri Tem. Eğt. Haziran 2012

3. K. Kursu Öğreticileri Yemekli Top. (Şapçı Ağadayı T.) 24.05.2011

4. Yaz K. Kursu Şenliği GONCAGÜL EKİBİ 13 Ağustos 2012

5. Şapçı Ağadayı Tesisleri Yaz Kursu Öğr. yemek 27.07.2010

6. Kur’an Kursu öğrencilerine Sağlık Seminerleri 2009-2010-2011-2012-2013

 

KUR’AN KURSLARININ SAYISAL DEĞERLERİ

KEŞAN MÜFTÜLÜĞÜ GENELİ YILLARA GÖRE KUR’AN KURSLARI SAYILARI

YILLAR

KURS SAYILARI

2007-2008

4

2008-2009

11

2009-2010

17

2010-2011

22

2011-2012

29

2012-2013

29

 

KEŞAN MÜFTÜLÜĞÜ GENELİ YILLARA GÖRE KUR’AN KURSLARINDA YÜZÜNE OKUYAN ÖĞRENCİ SAYILARI

YILLAR

BAYAN

BAY

TOPLAM

2008-2009

127

 

127

2009-2010

253

 

253

2010-2011

341

 

341

2011-2012

596

15

611

2012-2013

824

 

824

 

KEŞAN GENELİ YILLARA GÖRE YAZ KUR’AN KURSLARINDA OKUYAN ÖĞRENCİ SAYILARI

YILLAR

ÖĞRENCİ SAYILARI

BAYAN

BAY

TOPLAM

2008

355

315

670

2009

360

329

685

2010

365

334

699

2011

372

353

725

2012

1092

917

2009

2013

3122

2688

5802

 

RAMAZAN HİZMETLERİ

Ramazanda Mrkz, belde ve köy camilerinde irşad faaliyetler, her camide mukabeleler, Mrkz.

Karaağaç Camiinde hatimle teravih, iftarlar, belediyenin iftar programlarına iştirak Müftülü-

ğün İftarı 23.09.2008

Müftülüğün ilçe bürokrasisine İftar Yemeği (03.09.2010)

Müftülük personeli, emekli imamlar, cami dernek başkanlarına iftar 16.08.2011

 

İRŞAD HİZMETLERİ

İrşad gayesiyle hemen hemen bütün köy ve beldelere gidildi. Hanımlara olan irşad faaliyetle-rine hız verildi. İlçeye vaize geldikten ve de Kur’an Kursları arttıktan sonra hoca hanımların sayısı da doğal olarak arttı ve 2012’de takriben 30’a yakın hoca hanımla irşad hizmetleri de ivme kazandı.

Her Perşembe Radyo Prog. KEŞAN FM

Vaaz Edecek İmamların Seminerleri 2011

 

SABAH NAMAZI BULUŞMALARI

İlçe Merkez Camilerinde haftada her Çarşamba sabahı Cami-Cemaat buluşması programı tertip edilmektedir.

1-      05/03/2014 : Yukarı Zaferiye Camii

2-      12/03/2014:  Tahta Camii

3-      19/03/2014:   Hersekzade Ahmetpaşa Camii

4-      26/03/2014:  İki Şerefeli Camii

 

             ŞEHİT ve GAZİLER PROG.

Şehit ve gazi aileleri devamlı ziyaret edilmiş ve personele dağıtımı yapılarak ilgilenilmesi sağlanmıştır. Bu konuda ilçedeki Şehit ve Gaziler Derneği ile sürekli irtibatta olundu.

Çanakkale Şehitlerini Anma Gecesi (Paşayiğit Beld.) 22.03.2010

Gazi Raşit KABASAKAL Mevlidi. Mecidiye Beld.   17 Kasım 2011

Gaziler Günü Mev. Hersekzade C. 23 Eylül 2011

Şehid Mustafa KAYIN'ın Mevlidi 19.06.2011

Şehit ve Gazilere MEVLİD 21 Eylül 2012

Şehit ve Gazilere MEVLİD 20 Eylül 2013

 

AİLE İRŞAD BÜROSU

            Edirne Valiliğinin 12/03/2013 Tarih ve 85993593-204-261 sayılı onayıyla İlçemizde Aile İrşad Bürosu açılmış ve faaliyetine başlamıştır.

            Bazı Faaliyetleri:

            19/03/2013 Salı günü Çanakkale Zaferi anma programı

 

MUHTELİF FAALİYETLER

Marmara Böl. Sahil Müftüleri Semineri Mudanya-BURSA 29-30.05.2010

Hz. Peygamber Vefat Y. P. SEYDİKÖY  08 Haziran 2012

İ.H.Lisesi'nin Açılışı 2010

İHTİDA Elena-Ayşe 27 Nisan 2012

Kaymakamlık Köy Gezilerine iştirak 2011-2012

Keşan Emekli İmam ve Müezzinleri çaylı top. 19.01.2011

Milli Eğt Müd.Top. katılımı 15.03.2010

Suat GÖZTOK Kura'n Ziyafeti 15.07.2010

Takdirname Alan personel 18.04.2011

Yenimescit Mah.-M. Kemal Mah. meydan Mevlidi 10.06.2010

Yunanistan Batı Trakya Gezisi (Gümülcine, İskeçe, Kavala) 25.04.2011

İmam-Hatip ve Müezzin Kayyımların okullarda derslere girişi

Keşan’ın Kültür Envanteri çalışmalarına katkı. 2011