MMMBD (Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği) Keşan Şubesi yöneticileri tarafından dün yapılan açıklamada, GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu olanlara yeniden yapılandırma ve af geleceği açıklandı.

Konuyla ilgili olarak Şube Büros'unda yapılan ve saat 16.30 sıralarında başlayan basın toplantısına, Şube Başkanı Özgür Meşegür, Başkan Yardımcısı Gürkan Sezgin, Genel Sekreter Senem Bağcıoğlu Özbek ve Sayman Ali Sınmaz katıldı.

MEŞEGÜR: GSS PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Açıklamayı yapan Meşegür, düzenlemeyle gelir testine girmediği için en yüksek düzeyde borç çıkarılan ve faiziyle birlikte artan GSS prim borçlarının, yeniden yapılandırılacağını söyledi. Yapılandırmadan 550 bin kişinin faydalanacağını dile getiren Özgür Meşegür, “Gelir testine girdiği için en yüksek düzeyden borç çıkarılan ve faiziyle birlikte kabaran GSS prim borçları yeniden yapılandırılacaktır. Gelir testine girmediği için adına aylık 245 TL borç çıkarılan yaklaşık 550 bin kişi yapılandırma kapsamında olacak. Bu kişiler kendilerine verilecek 3-4 aylık sürede gelir testine girerlerse gelirlerine göre prim ödeyecekler. Kendilerine çıkarılan en yüksek limitten prim borcundan kurtulacaklar. Gelirleri asgari ücretin üçte birinden az ise GSS primleri devlet tarafından ödenecek. Geçmiş borçları da silinecek. SGK da 4 milyarlık alacağını yeniden yapılandırmış olacak.” dedi.

Kısa bir süre içerisinde Meclis'e gelmesi beklenen af düzenlenmesinin gelir testine girmeyenlerin yanısıra gelir testine girip borcunu ödeyemeyenleri de kapsayabileceğine dikkat çeken Meşegür, bu kişilerin de af kapsamına girmesi halinde prim borç faizlerinin silineceğini ve ana parayı da taksitle ödeme imkanı sunulacağını bildirdi. Yeni yasaya göre Bağ-Kur (4/b) kapsamında prim borcu olanlardan, 24 ay ve üzeri borca sahip olanların borçlarının, 3 aylık ödeme süresi tanındıktan sonra, ödenmemesi durumunda sigortalılık süreleriyle birlikte silineceğini ifade eden Meşegür, şöyle devam etti: “Ancak bu durumda olanlar, hesaplarından silinen sigortalılık sürelerini yürürlükte olan 'borçlanma' kuralları çerçevesinde daha sonra borçlandıkları takdirde, tekrar kazanacak. Yani sigortalılık sürelerini kaybetmeyecekler. Burada tamamen kişi tercihi esas alınacak.

Getirilecek bu yeni düzenleme, serbest meslek sahiplerinin prim borçları bakımından bir nevi 'af' olarak nitelendirilebilir. Çünkü bu yeni düzenlemeyle artık prime ihtiyacı kalmayanların, ödeyemedikleri prim borçlarını dert etmelerine gerek kalmayacak. Bu borçtan kurtulmuş olacaklar.

Silinecek prim borçlarının daha sonra borçlanılmasında, bugünkü borçlanma koşulları geçerli. Yani prime esas kazanç ile bunun 6,5 katı arasından, serbest meslek mensubunun kendisinin belirleyeceği prime esas kazanç tutarı üzerinden borçlanma mümkün olabilecek.”