SONGÜL KONAR

Keşan’da 11 Mahalle Muhtarları bir araya gelerek, mahallelerde yaşanan hırsızlık olaylarına dikkat çektiler.

Muhtarlar dün yaptıkları açıklamada, bu olayların yalnızca Keşan’da değil, Türkiye genelinde de yaşandığını belirterek hurdacıların denetlenmesi gerektiğini de bir kez daha hatırlattılar.

KALFALAR: VATANDAŞLAR İLE BİRLİKTE BİZLER DE BIKTIK”

Açıklamada ilk olarak söz alan Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarı Bayram Ali Kalfalar şunları dile getirdi: “Hırsızlık ve huzursuzluk olayları son günlerde iyice ayyuka çıktı. Burada yanlış anlaşılma olmasın emniyet görevini yapmıyor veya kimseyi zan altında bırakma anlamına gelmiyor. Bizler kimlerin neler yaptığını biliyoruz. Görevler yerine geliyor, yasalar çerçevesinde emniyet suçluları alıyor, savcılığa intikal ediliyor. Savcılar da yasalar çerçevesinde yapılması gerekeni yapıyor. Vatandaşlar ile birlikte bizler de bıktık. Vatandaşlar bahçelerine giremediğini söylüyor, korkar oldular. Keşan’da 11 mahalle muhtarı ile bir araya geldik, konuya dikkat çekmek istiyoruz. Vatandaşlar suç duyurusunda bulunduklarında savcılığa intikal ediliyor, henüz şikâyet bitmeden suçlu vatandaştan önce dışarı çıkıyor. Bunlar da yasalar çerçevesinde yapılıyor ama adaletin işlenmediği gibi bir algı var. Bunlar yasadan kaynaklanan denetimli serbestliğin yaratmış olduğu boşluktan kaynaklanıyor. Bu yasanın mecliste de gündeme getirilmesi lazım. Haberlere baktığımızda bu sıkıntının Türkiye genelinde olduğunu görüyoruz. Bu da adaleti rencide ediyor, adaleti sarstığını görüyoruz. Vatandaş suçluyu şikâyet ediyor, akşamında şikâyet ettiği için suçlu mağdurun camlarını kırıyor. Yüz kızartısı suçları işleyenlerin arkasında kimselerin durmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu siyasi de olsa normal de olsa olmamalı. Buradan odalara da sesleniyorum, oda üyelerinin evleri de mahallelerde. Onlar da bu işlerden muzdarip. Odalarımızın da bu işe sahip çıkmasını istiyoruz, hırsızlıklar oda üyelerinin dükkânlarında da oluyor. Yanlış anlaşılmasın, insanlarımız ile emniyetimiz ile iç içeyiz. Yönetim kurulu buna çözüm bulmalı. Huzursuzluklar arttı. Bazı insanlarımız nasıl hakkını aramak için yola dökülüyorsa, huzursuzsa sizde yola dökülün. Bu sosyal medya hesaplarından da paylaşılabilir. Kamuoyu oluşması lazım. Huzurumuz için tüm vatandaşlarımız adına sesleniyorum, herkes sosyal medyalarından paylaşım yaparak kamuoyu oluşturabilir. Metruk binalarda da sıkıntılarımız mevcut ama belediyeye de konu bildirildiğinde yapılması gereken ile ilgileniyorlar.”

İŞLEK: “HIRSIZLIKLARIN BAŞINDAKİ EN BÜYÜK SORUN DENETİMSİZLİK”

Kalfalar’dan sonra sözü alan Yukarı Zaferiye Mahalle Muhtarı Nedim İşlek, şunları söyledi: “Değindiğimiz konu 11 mahalle muhtarımızın ortak yaşadığı sorun. Hırsızlıkların başındaki en büyük sorun denetimsizlik. Alınan ve çalınan malların kayıt altına alınmaması yüzünden. Bunun da başında hurda toplayan vatandaşların kendilerine götürülen malları denetlememesi geliyor. Hurdacıların denetim altına alınması şart. Gelen malın kimden alındığına dair kamera kayıtları ile denetlenmesi şart. Hurdacılar denetim altına alınmadığı takdirde bunların önüne emniyet güçleri de geçemiyor biz de geçemiyoruz.”

KANTAR: “CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”

Son olarak söz alan Yenimescit Mahalle Muhtarı Fikret Kantar ise şunları ifade etti: “Cezalar caydırıcı değil. Pandemiden dolayı tüm suçlular izinli salınıyor. Bu da cezaların artmasına neden oluyor. Bunların önleminin alınması şart.”