BÜLENT SAYLAM

“KÖYLERDEKİ ÇÖP KONTEYNIRLARININ SAYISI ARTIRILMALI”

Açıklamasına, “Hayat devam ettiği sürece, bazı sorunlar çözülürken; yeni sorunlar ortaya çıkıyor.” diyerek, başlayan Onur, şunları söyledi: “Köylerde çöp sorunları yaşanıyor. Özellikle, köy içinden geçen bazı araçlar tarafından gelişi güzel çöplerin atıldığını görmekteyiz. Ayrıca, köylerdeki çöp konteynırlarının yetersiz olduğunu görmekteyiz. İnsanlar çöplerini, konteynırların dolması nedeniyle, yanına bırakılıyor ama hayvanlarda bunları çevreye dağıtıyor. Bu durumda çevrenin kirlenmesine neden olmaktadır. Ayrıca, piknik adı altında insanlar orman alanında ya da uygun yerlerde yemek yiyor, eğleniyor ama çöplerini olduğu yere bıraktıklarını görmekteyiz. Bu en büyük sorunlardan biridir. Köylerdeki çöp konteynırlarının sayısının artırılmasını bekliyoruz.”

“YETKİLİLER GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALI”

Mehmet Onur sözlerine şöyle devam etti: “Bazı insanlar, yaz mevsimi sona erdiğinde çekyatını ormanlık alana atıyorlar ve hurdacılarda, tel kısmını almak için yakıyorlar. Ama yanan ateşten kıvılcımlar, anız tarlalarına sıçrıyor. Bu durumda istenmeyen yangınlara neden olabiliyor. Bunların yaşanmaması yetkililerin gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz.”

“ÜRETİCİNİN EKONOMİK GİDİŞATI İYİ DEĞİL”

Köylerde bulunan üreticinin durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Onur, sözlerini şöyle tamamladı: “Üreticinin durumu hiç iç açıcı değil. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor ama ürünler para etmiyor. Kısacası, üreticinin ekonomik olarak gidişatı iyi değil. Geçmiş yıllarda hayvan almak için gelinirdi ama şuanda gelen giden yok. Süt fiyatları düşük seviyelerde ve para etmiyor. Devlet destekleme vereceğine, girdi maliyetlerini makul seviyeye getirsin. O zaman üretici olarak, biraz ayağa kalkma durumumuz olabilir.” 

MEYDAN: “HER YER ÇÖPLÜK DURUMUNA GELDİ”

Köyler olarak, en büyük zahmeti yaz mevsiminde çektiklerini belirten Meydan şunları söyledi: “Yaz mevsiminde, bölgede tatil yapmaya gelen bazı kişiler yol boylarına koltuğuna varıncaya kadar her eşyasını koyuyor. Sadece sahil bölgelerinde değil; orman köylerinde de, benzer tabloyla karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca, günübirlik bölgeye gelen insanlarda piknik yaptıkları yerlerde çöplerini bırakıp gidiyorlar. Her yer çöplük durumuna geldi. İnsanların çöplerini konteynırlara atmalı. Ama bazı insanlar çöp konusunda ne yazık ki, bilinçli şekilde davranmıyorlar.”

“KIŞ MEVSİMİNDE SU TAŞKINLARI YAŞANIYOR”

“Peki, kış mevsiminde köylerde en fazla yaşanan sıkıntı nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Hasan Meydan, şunları söyledi: “Kış mevsiminde çok fazla sıkıntı yaşıyoruz. Köyümüzün etrafı dağlarla çevrili ve çukurda kalıyor. Bundan ötürü de, kış mevsiminde su taşkınları yaşanıyor. Sokak yollarının bakımlarının yapılması gerekiyor. Özellikle yağışlar olduğunda araçlarıyla geçemiyor. Fakat, yaşanan sorunlara halen çözüm üretilmediğini görmekteyiz. Yetkililerden yaşanan soruna çözüm üretim üretmeliler.”