SONGÜL KONAR

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 27 Kasım 2018 tarihinde internet sitesinde yayımladığı duyuruda, patlama işlemli kömür ocağı kurulmasının uygun bulunduğu yönünde karar vermişti.

Konuyla ilgili olarak, köy muhtarları ve Keşan Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz dün, muhtarlar tarafından toplanan 550 imzayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bulunan Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere, Keşan Kaymakamlığı’na teslim etti.

Yapılacak projeden Karacaali, Altıntaş, Çobançeşme, Karasatı, Maltepe köyleri ile Paşayiğit Mahallesi’ndeki alanların olumsuz yönde etkileneceği öğrenildi.

Yaşanan sorunla ilgili olarak, dün, Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, Karacaali Köyü Muhtarı Taner Tezgören, Karasatı Köyü Muhtarı İsmet Çolakoğlu ve Keşan Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz Keşan Kaymakamlık binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamanın ardından köy muhtarları tarafından toplanan 550 imza teslim edildi.

YAŞANAN BU DURUMA KARŞIYIZ

Konu hakkında söz alan Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, şunları söyledi: “Köylerimizin ortak sınırları arasında yaklaşık 9 bin dönüm alana patlatma işlemi ile kömür çıkartma talebinde bulunulmuş. Bu taleple ilgili gerekli ÇED izinleri verilmiş. Patlama işlemi olacağından ötürü bu durumdan Karacaali, Altıntaş, Çobançeşme, Karasatı, Maltepe köyleri ile Paşayiğit Mahallesi’ndeki toprakları, canlı sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir. Ayrıca, Paşayiğit’teki OSB alanının bir kısmını içine alıyor. Bunun yanı sıra; kömür ocağında, patlamalı sistem olacağından ötürü köylerimizdeki doğal içme sularımız yok olup gidecek. Bu köylerde hayvancılık, arıcılık var ve bunları yapamayacak duruma geleceğiz. Trakya topraklarımız değerlidir ve verimlidir. Ama yerin altından çıkacak kalitesiz kömür için bizim bu verimli topraklarımız heba olmasın. Biz yaşanan bu duruma karşıyız. Yerin üstü, yerin altından daha değerlidir. Çünkü yerin üstünde tüm canlılar yaşıyor. Biz, yaşanan sorun konusunda tüm siyasi parti yetkililerinden ve halkımızdan gerekli desteği vermelerini bekliyoruz.”

YINE BİZLER MAĞDUR OLACAĞIZ

Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yayımladığı rapora göre; patlatma yapılacağı süreç içerisinde, 4 köyün yolu belli saatlerde araç trafiğine kapatılacağı ifade ediliyor. Eğer her hangi bir hastamız olsa ya da ürün taşıma durumumuz olduğunda ne olacak? Bu patlamalar yılın kaç günü olacak? Biz, bu patlama işlemelerine karşıyız. Bizler zaten su sıkıntısı yaşıyoruz. Kömür yıkmak için yine su kullanılacak. 1 ton kömüre yaklaşık 8 ton su kullanılacağı ifade ediliyor. Bu su da, şebekeden kullanılacağı için burada yine bizler mağdur olacağız.” 

BİR SÜRÜ ZARARIMIZ OLACAK

Daha sonra söz alan Karacaali Köyü Muhtarı Taner Tezgören ise, şunları söyledi: “Patlama işlemi yapılırsa, ilk olarak bizim köyümüzdeki alanda başlayacak. Patlama işleminin yapılacağı alana yaklaşık 50 metre mesafede, içme suyu ve çeşmemiz var. Dolayısıyla, içme suyumuzda yaşanan durumdan olumsuz yönde etkilenecektir. Ayrıca, kömür kamyonları mevcut yollarımızı kullanacağından ötürü bölge halkı olarak, bir sürü zararımız olacak. Proje, Trakya’nın doğal ekolojik yapısına, tarım topraklarına, ormanlarımıza, canlı sağlığına geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar verecektir.”

İÇME SULARINDAN VE GÖLETTEN HAYIR KALMAYACAK

Karasatı Köyü Muhtarı İsmet Çolakoğlu şöyle konuştu: “Köyümüzde bulunan gölet, patlama sahası içerisinde kalıyor. Daha önce de, gölede zarar verildiği için ben şikâyetçi oldum. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte içme sularından ve göletten hiçbir hayır kalmayacak.”

KÖYLERİMİZDE YAKLAŞIK 550 İMZA TOPLANDI

Keşan Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz ise, şunları söyledi: “Köylerimizde patlama işlemi ile kömür çıkarılması ilgili bakanlık tarafından uygun bulunmuş ve ÇED sürecinin başlatılma izni verilmiş. Bununla ilgili duyuru 27 Kasım 2018 tarihinde, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanmış. Bu iznin iptal edilmesi ve projeden vazgeçilmesi için Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürlüğü’ne iletilmek üzere dilekçeler hazırlandı. Kent Konseyi olarak, biz köylerimize gerekli desteği veriyoruz. Köylerimizde toplanan yaklaşık 550 imzayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bulunan Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere, Keşan Kaymakamlığı’na teslim edeceğiz.” 

PROJE HAYATA GEÇERSE, KÖYLERİMİZ TAŞINMAK ZORUNDA KALACAK

Karagöz açıklamasını şöyle tamamladı: “Proje hayata geçtiğinde, bu köylerimizde hayat biter. Dolayısıyla, köylerimiz taşınmak zorunda kalacak. Burada, yıllık 100 bin ton kömür çıkarılacağı ifade ediliyor. Bu da, ilerleyen süreç içerisinde Termik Santral kurulması anlamına gelir. Bunları şimdiden görüp, hayır denilmesi gerekiyor. Kalitesiz kömür için bölgeye ve canlılara zarar verilmesinin anlamı yoktur. Yetkililerin yaşanan soruna destek verilmesini bekliyoruz.”