GİZEM GÖRÜR

10 yaşından beri bu işi yaptığını, ayakkabı tamirciliği mesleğinin artık yavaş yavaş kaybolduğunu, yıllar sonra arandığında bu iş ile uğraşan kimsenin bulunamayacağını söyledi. Mümin Yetiş, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin özenle korunması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Bu mesleğin devamı yok. Artık bu mesleği yapabilecek bir genç nesil kalmadı. Benim sigortam yok, emekliliğim yok. Emekli bile olamadım. Yıllarca bu işi yaptım 3 çocuk büyüttüm okuttum. Bunu sadece bu işi yaparak başardım. Çok şükür mesleğim vardı. Ama şimdi ülkemize Çin mallarını soktular. İnsanlara da kanserojen aşıladılar. Eskiden ayakkabılar kaliteliydi. Bozulunca da tamirini yapıyorduk. Şimdi ucuz, kalitesiz ayakkabıları alıyorlar, bozulunca atıyorlar. Ben bu mesleğe 10 yaşında başladım. 61 yaşındayım. 51 senedir bu işi yapıyorum.”

BİZİM ZAMANIMIZDA BU İŞTEN PARA KAZANILIYORDU

Belediyenin tahsis ettiği dükkan olmasa bu işi yapamayacağını ifade ederek devam eden Yetiş,“Sağ olsun Belediye Başkanımız Mehmet Özcan bize bu belediye dükkanlarından verdi de en azından kira ödemeden mesleğimi yapıyorum. Bu dükkan da olmasa zaten bu işi yapmam imkansız. Kendisine buradan da teşekkür ediyorum. Devletin bizim gibi kaybolmaya yüz tutan mesleklere karşı bazı desteklerde bulunması lazım. Ben bu işi babamdan öğrendim, ama bizim zamanımızda bu işten para kazanılıyordu. Benim çocuğum bu işi neden yapsın? Herkes Çin malı ayakkabı giyiyor ve bozulunca tamir ettirmeyi düşünmüyor. Bundan sonraki nesil ayakkabı tamiri nedir bilmeyecek. Ama devlet desteklerse, yardımcı olursa, şartları iyileştirirse bu meslek yok olmaz.” dedi.

SİGORTALI OLABİLMEK İSTİYORUZ

Açıklamasının devamında sigortalı olmak istediğini ifade eden Yetiş, şunları söyledi: “Ben yıllarca çalıştım. Giyinmedim etmedim. Çoluk çocuğa baktık, okuttuk. Eşimle birlik içinde olduk. O da çalıştı. Tarla yok bende mal mülk yok. Devlet benim gibilere bir kolaylık getirebilir. Emekli olmama yardım edebilir. Ben de biraz başım dik yürümek istiyorum. Çevreme bakın işte, iş yapıyor olsaydım benim masamın etrafı pis olurdu. Bakın tertemiz. Çünkü iş yok. Biz alın terimizle para kazanıyoruz. Devletin bize yardımcı olması gerekiyor. Bizim mesleğimiz kayboluyor, önümüzün açılmasını istiyoruz. Sigortalı olabilmek istiyoruz.”

GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA KİMSE DÜKKAN AÇMIYOR

Yetiş, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Çevrede bir sürü boş dükkan var. Bu dükkanlar neden boş? Bu belediyenin dükkanlarının dolu olması gerekir ama günümüz şartlarında kimse dükkan açmıyor. Olanlar da kapanıyor zaten.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ