İşadamı ve Eğitimci Mustafa Bezbaş, Keşan’ın güncel konuları olan doğalgaz, tarım lisesi ile Gıda ve Tarım İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi) hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Keşan Doğalgaz Platformu’nun çalışmalarını takdirle izlediklerini ifade eden Bezbaş, “Bir an önce herkesin üzerine düşen görevi yapmasını bekliyoruz. İstatistiklere bakınca Keşan’da küçük çocukların hastalanma oranı çok daha yüksek. Yani nefese bağlı hava kirliliğine bağlı hastalıklar hızla artıyor. Bilimsel araştırmalar yok ama kanser vakalarının nedeninin hava kirliği olduğunu tahmin ediyor doktorlar. Keşan’ı bir an önce sağlıklı bir havaya kavuşturmak lazım. Bunun da yolu doğalgazdan geçiyor. Bugün Kaymakam beyin de açıklaması var ‘Bıçak kemiğe dayandı’ diyor. Gerçekten tehlike sınırları aşıldı. Bu saatten sonra artık bir an önce herkes elini taşın altına koyması lazım. Herkesin doğalgaz abonelik bedelini yatırması lazım. Çünkü ay sonu itibariyle abonelik bedelini yatırma süresi sona eriyor. Ay sonundan sonra insanlar doğal gaz bedelini yatırsalar bile bir şey ifade etmeyecek. Bir an önce toplumun duyarlılık gösterip bu konuya sahip çıkması lazım. Bu sadece platform üyesi arkadaşların konusu değil. Bu Keşan için çok önemli bir konu ve Keşan’da insanlar sıkıntı yaşıyorlar, sebepler de belli. Ama doğal gazın Keşan’a gelmesi zaman alacak herhalde öyle gözüküyor. Ama her ne kadar zaman alsa bile önünde sonunda doğal gaza kavuşacak olma umudu insanlar için güzel bir şey. Bu bizim için de güzel bir şey. İnşallah Keşan bu konuda birleşir. İstediği zaman birleşebilen bir özelliği var Keşan’ın. Bir an önce Keşan’ın bu konuda da birleşmesini ve doğal gaz için topyekûn mücadele etmesini diliyorum.” dedi.

MADENCİLİK KANUNU’NDAN KAYNAKLI BİRTAKIM SIKINTILAR VAR

Mustafa Bezbaş, kazanlarda denetimlerin sıklaştırıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Eskiden böyle önlemler yoktu. Makine mühendisleri mücadele ediyor. Kazan denetimleri sürüyor. Hava kirliliğini arttıran kazanların değişimleri sağlanıyor. Hızlı bir şekilde apartmanlarda yalıtım sistemleri yenileniyor. Bunlar özendiriliyor. Zaten teşvikler de var bu konuyla ilgili. Bir kısım şeyler yapılıyor ama esas mesele; Keşan öyle bir büyüdü ki kirlilik doğuran başka sebepler de var. Kaliteli kömür kullanımının da bir an önce özendirilmesi lazım. Ocaklarda da sıkıntılar var. Görünmüyor belki ama üretime ara veren ocaklar var. Kömür sıkıntısı yaşanacak Keşan’da bu yıl. Yani buna özellikle dikkat çekmek istiyorum.

Madencilik Kanunu’ndan kaynaklı birtakım sıkıntılar var. Maden ocakları sıkıntıda. Keşan’a girecek olan kömürde azalma var ve kömür fiyatları da aşırı derecede yükseliyor. Olayın bir boyutu da bu. Bunu da düşünmek lazım. Çalışmaların hızlandırılıp doğal gazın bir an önce Keşan’a getirilmesi lazım. Önümüzdeki kış artık doğal gazın artık evlere girmesi lazım. En kısa zamanda bunu bekliyoruz. Ama tabi özellikle kamu kurumlarının dağıttığı ücretsiz kömürlerin de kaliteli olması lazım. Bunlar da kirliliğe etki ediyor. Dar gelirli insanlara bedava dağıtılan kömürler de Keşan’ın havasına olumsuz katkı yapıyor. Dağıtılmalı elbet. Fakir fukara da ölsün mü soğuktan? Tabii ki ısınsınlar. Ama kaliteli kömür dağıtılasın dağıtılırken ki hava kirliliğine neden olmasın.”

ŞEHİR İNSANININ SAĞLIĞI, EN ÇOK BELEDİYEYİ İLGİLENDİRİYOR

Keşan Belediyesi’nin abonelik parasını ödeyeceği yönündeki iddiaları da değerlendiren Bezbaş, “Ben bunu çok olumlu buluyorum. Bunu yatırabilecek en önemli kamu kurumu belediyedir. Bence de belediye elini taşın altına koymalı bu konuda. Gerekli olan hassasiyeti göstermeli. Çünkü şehir insanının sağlığı en çok belediyeyi ilgilendiriyor. Yerel yönetimleri ilgilendiriyor. Onun için ben belediyenin de duyarlı davranacağını düşünüyorum. Resmi anlamada doğal gaz bedelleri yatırıldıktan sonra parasını da geri alabilecek herhalde belediye.” diye konuştu.

İNŞALLAH B PLANLARI VARDIR

Mustafa Bezbaş, Keşan’a doğalgaz getirilmesi konusunda Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in “B Planı” olduğu yönündeki açıklamalarıyla ilgili ise “Yetkililerin bu konuda ne düşündüklerini bilmiyorum Ama Valiliğin açıklaması var ‘B planımız var’ diye. İnşallah B planları vardır diye düşünmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

TARIM LİSESİNİN İÇİNE AÇILACAK BÖLÜMLER BENİ UMUTLANDIRDI

Keşan’a tarım lisesi açılması konusunu önemsediğini belirten Bezbaş, “Mesleğim olduğu için, okulların tercih edilme oranlarından biliyorum. Tarım lisesinin boş kalacağını düşündüm ben ilk başlarda çünkü eski formatta bir tarım lisesinin iş yapması mümkün değildi. Öğrencinin tercih etmesi mümkün değildi çünkü tarım kaynaklı okullardan mezun olanların iş bulma oranı çok düşük. Tarım lisesinden mezun olan binlerce insan var. Hatta ziraat mühendislerinin de iş bulma şansı yok ama tarım lisesinin içine açılacak bölümler beni umutlandırdı. Benim de işim olduğu için biliyorum küçükbaş hayvancılıkta çoban çok ciddi bir sıkıntı. Sürü yöneticisi bulmak ciddi bir problem. Hatta iyi paralarla ancak çoban bulabiliyorsunuz ve iyi çoban çok az. Geçenlerde Eski Belediye Başkanımız Metin Çırpan da söylemişti. Köyden kente göç bunda çok etkili. İnsanlar köylerini bırakıp kente göçtüler. Dolayısıyla kentteki insanın da bunu yapması çok zor. Bu şekilde hayvandan anlayan, hayvanın içinde yoğrulan, hayvan konusunda bilgili insan bulmakta sıkıntılar yaşanıyor. O yüzden tarım lisesine eklenecek bölümlerden biri de bu olursa çok ciddi faydası olacak diye düşünüyorum. Yetişmiş sürü yöneticilerinin hepsi iş bulurlar. Hem yarı veteriner şeklinde mezun olurlar oradan, hem değişik bölümlerden de bahsediyor arkadaşlar, o değişik bölümlerin de Hamzadere Barajı ile bölgede oluşacak ekonomide bu tip arkadaşların iş bulabileceklerini düşünüyorum. Bu okulun Keşan için çok yararlı olacağını düşünüyorum. İl Milli Eğitim Müdürümüzün de açıklaması çok olumlu. Bir eğitimci bakışı vardı orada. Bu okul yapılacaksa mutlaka pansiyonlu yapılsın. Yani siz bu okulu pansiyonsuz yaparsanız daha çok sıkıntı olacak ve tercih etmez insanlar o zaman. Genellikle alt gelir grubundan insanlar bu okulu tercih edeceği için pansiyonlu olması okulun yaşaması için bir etkendir. Pansiyon yoluyla okul yaşayabilir. Pansiyon sayesinde okula daha fazla öğrenci gelebilir. Tarım lisesinin pansiyonlu şekilde yapılmasının Keşan’da bir eksikliği dolduracağını düşünüyorum. Çünkü Trakya’da tarım çok önemli. Bu okulun bölgemizde tarım ve hayvancılığa bir nefes katacağını düşünüyorum.” dedi.

OSB’NİN YAŞAYABİLMESİ İÇİN TEŞVİKLERİN HANGİ KATEGORİDE VERİLECEĞİ ÖNEMLİ

Mustafa Bezbaş son olarak ise Gıda ve Tarım İhtisas OSB hakkında şunları kayıt düştü: “Bölge için, Keşan-İpsala-Enez bu üçgeni düşünmek lazım, bu bölge için katkısı olur diye düşünüyorum. Çünkü biz tarım ürünleri konusunda zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu ürünlerimizi sanayiye dönüştürecek bir tarımsal sanayimiz de olursa bu çok önemli bir güç oluşturur diye düşünüyorum. Ama burada şunu düşünmek lazım: Tarım sanayi bölgesi oluşturulurken teşvikler hangi bölge teşviklerine göre verilecek? Tarımsal organize sanayi bölgesinin yaşayabilmesi için ‘a, b, c, d, e’ diye bölüyorlar teşvikleri. Burası hangi teşvik kapsamında faydalanacak? Yani Diyarbakır ya da Hakkari’de uygulanan teşvikler Keşan’da uygulanacak mı? Bölgemize hangi teşvik kapsamında teşvik verileceği konusunu önemsemek gerekiyor. Bu çok önemli. Çünkü yaşayıp yaşamayacağını bu da belirleyecek. Diyelim ki Güneydoğu’da 2 birim elektrik tüketiyorsa burada 5 birim tüketiyor insanlar. Bu çok önemli bir katkı. Organize Sanayi Bölgesi’nin yaşayabilmesi için teşviklerin hangi kategoride verileceği de önem kazanıyor böylece. Trakya’daki bölge teşviklerine göre değerlendirilirse ben zor yaşayacağını düşünüyorum.”