TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Ekonomik Raporu İnceleme Komisyonu Başkanı ve Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, dün yaptığı açıklamada, Keşan TB (Ticaret Borsası), İpsala TB (Ticaret Borsası) delegeleri ile birlikte katıldıkları TOBB’un 71. Genel Kurulu’nu değerlendirdi. Helvacıoğlu, kendisine verilen Hizmet Şeref Belgesi ile plaketi, Keşan TSO Meclis üyeleri, oda üyeleri ve çalışanlara armağan ettiğini söyledi.

ŞEREF BELGESİ VE PLAKETİ TÜM BÖLGEMİZE ARMAĞAN EDİYORUM

TOBB’un 71. Genel Kurulu’na, Keşan ve İpsala Ticaret Borsalarının delegeleri ile birlikte katıldıklarını bildiren Helvacıoğlu, Genel Kurul’da Türkiye Ekonomik Raporu sunumunu gerçekleştirdiğini kaydetti. Genel Kurul’da, kendisinin ve İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından “Hizmet Şeref Belgesi” ve plaket ile onurlandırıldığını dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, Genel Kurul’un ardından yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın TOBB Başkanımızın şahsıma verdikleri Hizmet Şeref Belgesi ve plaketini, Keşan TSO Meclis üyelerime, oda üyelerimize, personelimize ve tüm bölgeye armağan ediyorum.” dedi.

SORUNLARIMIZI DİLE GETİRDİK

Helvacıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın da katıldığı TOBB’nin Ankara’da gerçekleştirilen 71. Genel Kurulu’na bölgeden, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak kendisinin, Keşan TSO Meclis üyeleri ve TOBB delegeleri M. Ekrem Şanlı, Sebahattin Karlıdağ, Yalçın Şen, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ile Keşan TB Meclis üyeleri ve TOBB delegeleri Hüdai Güner, Adnan İnan, İpsala Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necati Görür, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ile İpsala TB Meclis üyeleri ve TOBB delegesi Tamer Şimşek’in katıldığını ifade etti. Genel Kurul’un ardından değerlendirmelerde bulunan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, bölgedeki üç oda ve borsa adına yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bölge oda ve borsaları olarak TOBB 71. Genel Kurulu’nda delege bazında hazır bulunduk. Genel Kurulumuzun seçimlere az bir süre kala olması ayrı bir anlam ifade etti. Tüm siyasi liderlerin katılımı ve iş dünyasına olan mesajları oldukça anlamlıydı. Birlik Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun seçim üzeri iş camiamızı ilgilendiren talepleri son derece önemliydi. Bunun yanı sıra Sayın Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Sayın Oktay Vural ve Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın iş camiasının sorunları ve önümüzdeki dönemde iş dünyasıyla yakından ilgilenilmesi konularındaki konuşmaları dikkat çekiciydi. Genel Kurula katılan üç partinin temsilcileri seçim beyannamelerini iş dünyasına anlatarak, Türkiye’nin her yerinden gelen oda ve borsa temsilcilerini bilgilendirmiş oldular. Bizler de sorunlarımızı birlik başkanımız vasıtasıyla dile getirmiş olduk. Seviyeli ve güzel bir genel kurul olduğu düşüncesindeyiz. Genel Kurul’un başka bir bölümünde ise Keşan TSO ve bölgemizi temsilen Türkiye Ekonomik Raporu’nun sunumunu gerçekleştirdim. Bir yıl süren uğraş ve çabalar sonucu oluşturulan ve Türkiye’deki en geniş kapsamlı ekonomik veri kaynağı olarak kabul edilen Ekonomik Raporu Genel Kurul’da sunmanın gururunu yaşadık. Türkiye ve Dünya ekonomi verilerini içinde toplayan bu rapor İngilizce ve Türkçe olarak kitaplaştırılıyor.”

 

BU PLAKET ŞAHSIMA DEĞİL

Genel Kurul’da, kendisine ve İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından “Hizmet Şeref Belgesi” ile plaket verildiğinin altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, “Bu plaketi şahsıma değil, Keşan TSO üyeleri, Meclisimiz, çalışanlarımız ve tüm bölge iş camiası adına kabul ettik. Bu onurun bölgemizin birlik ve beraberlik başarısının göstergesi olduğuna inanıyorum. Genel Kurulumuzdan aldığım izlenimlerde, yapılacak olan genel seçimlerin ardından, artık 4 yıl yerel ve gelen seçimin olmadığını düşünürsek bundan sonra ana gündemimizin ekonomi olmasını umut ediyoruz. İnşallah 2020 yılına kadar seçimsiz bir Türkiye geçiririz. Artık ekonomiye odaklanıp bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için çaba sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

GENEL KURULDAN NOTLAR…

Genel Kurul’da konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, yerel, bölgesel ve küresel riskler nedeniyle 2015’i “Düşe kalka geçecek bir yıl” olarak nitelerken Anadolu’da yaşanan tahsilât sorunlarına dikkat çektiğini aktaran Helvacıoğlu, Hisarcıklıoğlu’nun, “İç piyasada hem işler durgun, hem de tahsilâtta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için büyüme temposunu mutlaka artırmalıyız. Yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması, hem de Avrupa’nın canlanmasıyla, iç piyasa ve ihracatın daha olumlu seyretmesini ve büyümenin hızlanmasını umuyoruz.” dediğini söyledi.

BANKALAR İŞLETMELER ÜZERİNDE İLAVE YÜK OLUŞTURUYOR

Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, bankaların işletmeler üzerinde ilave yük oluşturmasını eleştirdiğini ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, ayrıca, vergi sisteminin basitleştirilmesini, elektrikte TRT payının kaldırılmasını, sosyal güvenlik yüklerinin azaltılmasını, iflas erteleme davalarının sınırlanmasını, belirli bir tutarın altındaki bütün anlaşmaların zorunlu olarak tahkim kapsamına alınmasını istediğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu’nun, vergi sisteminin basitleştirilmesi, elektrikte TRT payının kaldırılması, sosyal güvenlik yüklerinin azaltılması, iflas erteleme davalarının sınırlanmasını ve yargı süreçlerinin hızlandırılması kapsamında, belirli bir tutarın altındaki bütün anlaşmaların zorunlu olarak tahkim kapsamına alınmasını da talep ettiğini belirten Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında 2015’in kritik bir yıl olacağının altını çizdi. Seçimlerin hemen sonrasında ise ‘sanayi 4,0’ olarak adlandırılan ve sanayileşme döneminin dördüncü evresi olarak nitelenen süreci yakalamak için atılması gereken adımları sıraladı. Türkiye’nin, küresel, bölgesel ve yerel riskler nedeniyle diğer ülkelerden 2 kat daha fazla dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini vurguladı. Jeopolitik risklerin Türkiye etrafında yoğunlaştığını, düşen petrol fiyatlarının dış ticareti olumlu etkilese de ihracat, turizm, yatırım ve uluslararası müteahhitlik kanallarından olumsuz etkisinin gözlendiğini, öncü göstergelerin zayıf bir büyümeyi işaret etti. Anadolu’dan olumsuz sinyallerin geldiğini belirtti. İç piyasada hem işler durgun, hem de tahsilâtta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için büyüme temposunu mutlaka artırmalıyız. Yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması, hem de Avrupa’nın canlanmasıyla, iç piyasa ve ihracatın daha olumlu seyretmesini ve reel büyümenin hızlanmasını umuyoruz. Özetle 2015, düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak’ uyarısında bulundu. Türkiye’nin, mevcut sorunları aşması yanında, gelecek dönem güçlü ülkeler arasına girmesi için de bir yol haritasına ihtiyaç duyduğunu vurguladı.”