Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, üniversite yerleştirme sonuçlarının önceki akşam açıklanmasının ardından dün üniversite kazanan gençlerle bir araya gelerek onlara iş dünyası ve işadamlarının nasıl bir üniversite mezunu gençler beklentilerinin olduğu yönünde değerlendirmelerde bulundu.

Keşan’da ve bölgemizde bir üniversiteye kesin kayıt yaptırma hakkı kazanan tüm öğrencileri kutladığını ve onları tebrik ettiğini söyleyen Helvacıoğlu, iş dünyası olarak nasıl bir üniversite muzunu genç beklediklerini anlatırken onlara altın değerinde bazı tavsiyelerde de bulundu.

EN BÜYÜK HATAMIZ…

İlk önce oğlu veya kızı bir üniversite kazanan velilere seslenen ve “Çocuğum üniversite mezunu olacak artık işi hazır” döneminin bittiğini söyleyen Helvacıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir üniversite mezunu olmak iş sürecinin sadece başlangıcı. Bir iş sahibi olmak, bir işe girmek artık eskisi kadar kolay değil.  Hırpalayıcı bir rekabet var.  Üniversite sayılarımız ve mezunlarımız çoğaldı. Bu nedenle bütün gençlerin hepsini istihdam etmek mümkün olmuyor. Üniversite mezunlarının istihdam alanında sürekli devlet ve kamuya yönlendirmek en büyük hatalarımız oluyor.  Üniversite mezunu gençlerimizi kendiişlerini kurmaya teşvik etmek, girişimci gençlerimizi keşfetmemiz gerekiyor.”

İŞE ALINMAK İÇİN ÜNİVERSİTE BİTİRMEK YETMİYOR

Üniversite mezunu olmanın yanı sıra mutlaka bir yabancı dili de çok iyi öğrenmek gerektiğini de kaydeden Helvacıoğlu, “Bir yabancı dili iyi derecede bilmek en az üniversite diploması kadar önem kazandı. Soru çözen değil, sorun çözen gençler daha cesaretli ve özgüvenli oluyorlar.  Günümüzde iş dünyasının ve işverenlerin üniversite mezunlarına bakışı değişti.  Çağın getirdiği birçok yenilik işe alınacak olan personelde aranan özellikleri baştan sona değiştirdi.  Artık iş dünyası okurken, çalışırken aktif, girişimci, insan ilişkilerinde başarılı, zorunlu veya zorunlu olmayan staj programlarına katılan ve bu programlarda başarılı olan kişilerle çalışmayı hedef kılıyor. Yani sadece üniversite bitirmek günümüz teknolojisinde işe alınmak için bir kriter sayılmıyor” dedi.

STAJ PROGRAMLARINA KATILAN

Gençlere üniversitede okurken partime işlerde çalışmalarını tavsiye eden Helvacıoğlu,  şunları söyledi: “Okurken bir partime işte çalışmak, staj programlarına katılmak gençlerimizin iş dünyasına atılmalarını kolaylaştırdığı gibi onları daha çok donanımlı ve deneyimli kılıyor” Okurken yapılan işler kişinin iş yaşamına bakışını değiştirdiği gibi aynı zamanda vizyonunu da geliştirmesine katkı sağlıyor.”

 İŞVEREN 1 YIL DENEYİM İSTİYOR

Kariyer sitelerine bakıldığında eleman arayan her işvereninin en az 1 yıl deneyim istediğini de dikkat çeken Helvacıoğlu, “Üniversite mezunları bilgisayar başında oturarak ‘ne yapabilirim, daha yeni mezun oldum’ diyerek zaman kaybediyorlar.  Bu durum karşısında üniversite okurken bütün deneyimleri kazanmalıyız. Böylece hayata erken atılmayı başarırız. Birçok şeyi okul bitmeden öğrenmek gerekiyor ve böyle olursa hayata bir sıfır önde başlarız” diye konuştu.