GİZEM GÖRÜR

Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği  Başkanı Mustafa İşçimen, dün, geçtiğimiz hafta sonu Erikli Sahili’nde gerçekleştirilen Trakya Fest ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşçimen, festivalde bazı küçük aksaklıkların olduğunu, fakat bu aksaklıkların normal olduğunu, artılar ile eksiler kıyaslandığında, artıların eksilere göre çok fazla olduğunu ifade etti. 

DÜZENLEYENLERİ TEBRİK ETMEK LAZIM

Açıklamasına festival sayesinde küçük esnafın çok iyi gelir elde ettiğini belirterek başlayan İşçimen, “Aslında iki türlü yorum yapmak lazım. Birinci yönü bölgenin tanınırlığı için çok güzel bir organizasyon. Bunu düzenleyenleri tebrik etmek lazım, bu kadar sanatçıyı bir araya toplamak kolay değil. Sorunsuz, gürültüsüz, kavgasız bir müzik festivali oldu 3 gün boyunca. Görüşmelerimizde bunun ikincisine daha şimdiden karar verildiğini görüyoruz. Artık sürekli yapılacak. Tabi daha iyi yapılanmak lazım. Bu ilk kez yapıldı. Tecrübesizlik vardı o yüzden mazur görmek lazım. Özellikle diğer esnaf arkadaşlar çok güzel iş yaptı, onun farkındayız. Bütün aperatif yeri çalıştıran arkadaşlarımız çok memnunlar. Esasında zaten küçük esnafın para kazanması çok daha önemli. Büyük esnafın zaten kazancı oluyor. Bu festivalde küçük esnafın para kazanması daha ön plandaydı. Ben başarılı oldu diye düşünüyorum, küçük esnafımız memnundur herhalde. En azından şu 3 günlük periyotta 1.5 aylık kazançlarını kurtardılar diye düşünüyorum. Çünkü çok yoğunluk vardı.” dedi.

TEK SIKINTI TUVALET SORUNUYDU

Alandaki gençlerin alandaki tuvaletleri kullanmak istememesi üzerine otele gelmek istemesinin biraz problem yarattığını belirten Mustafa İşçimen, şunları söyledi: “Bunun dışında sadece tek sıkıntı tuvalet sorunuydu. O kadar kişiye yetecek tuvalet organizasyonu yoktu. Tesisler ve biz çok zorlandık. Dışarıdan gelenler var, hepimizin kendi özel misafirlerimiz var. Saat 02.00’den sonra tuvalete girmek için gelenler oldu. Tabi çoğunu hoş gördük ama bir yerden sonra alamadık açıkçası.”

PEK SORUN YAŞANMADI ÇÜNKÜ KÜLTÜR SEVİYESİ YÜKSEKTİ

Trakya Fest gibi rock festivallerinin, genelde kültür seviyesi yüksek insanlar tarafından tercih edildiğini vurgulayarak açıklamasına devam eden İşçimen,“Tabi ki en büyük sevindirici olay, maddi yönden küçük esnaf için iyi geçmesi. Bu bir öğrenci festivali gibi oldu. Bir de biliyorsunuz genelde rock konserlerine belli bir eğitim almış insanlar daha fazla ağırlık verdiği için bu daha hoş karşılanacak bir festival bence. Kültür seviyesi yüksek insanlar tercih ediyor bu tür festivalleri. Eğitim seviyesi yüksek olunca çok fazla problem de çıkmıyor. Biz bazen öyle insanlarla karşılaştık ki, seve seve açtık kapılarımızı. Çünkü hitap etme ve rica etme şekilleri farklı. Tabi bu çok hoş bir şey. Bence Erikli bölgenin çekim noktasıydı bir yere kadar. Herhalde bundan sonra da Ağustos’un ilk haftası iple çekilir olacak, öyle gözüküyor. Tabi biz işletmelerin de kurumların da seneye çok iyi hazırlanması lazım. 35-40 bin kişi diyorlar ama sirkülasyonu da dâhil edersek 50 bini bulmuştur diye düşünüyorum. Böyle bir sirkülasyonun olduğu yerde ilerleyen zamanlarda bu sayının 100 binlere çıkacağını tahmin etmek, ona göre program yapmak lazım. Burası 100 bin kişiyi nasıl kaldırır diye düşünerek çözüm bulmak lazım.” şeklinde konuştu.

İLERLEYEN ZAMANLARDA O ALAN YETMEYECEK

İşçimen açıklamasına, organizasyonun ikincisi için önerilerde bulunarak şöyle devam etti:“Bence başka bir alan bulunmalı. O alan güzel gözüküyor ama ilerleyen zamanlarda orası yetmeyecek, sıkıntı yaratacak. Daha geniş bir alan ayarlanabilir. Mesela Mecidiye Sahili olabilir. Orası önceden revize edilip temizlenebilir. 100 dönümün üzerinde arazi var orada. Bu kadar geniş bir arazinin üzerine çok daha rahat konuşlanılabilinir. Hem otopark konusunda hem çadır alanı konusunda her şey daha düzenli olur diye düşünüyorum.”

ORGANİZASYON FİRMASI FESTİVALİ 5 GÜNE ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜYOR

Otelde konaklayan sanatçıların da Trakya insanı hakkında çok olumlu değerlendirmeler yaptığını dile getiren Mustafa İşçimen,“Festival bilekliklerinde sayılar yazıyor. Ben birisinde 51 bin gördüm. Oradan da fark ediyorum. Bu, o kadar kişi bilet aldı demektir. Ama biz bu dönemde 51 bin kişiyi yakalamışsak dediğim gibi önümüzdeki senelerde 70-80 binleri yakalamak işten bile değil. Sevindirici bir haber de vereyim, organizasyon firması festivali 5 güne çıkarmayı düşünüyor. Çarşambadan başlayarak hafta sonu bitene kadar sürmesini planlıyorlar. Bu ilk defa yapılan bir şey, onlar da bir şeyi tam görmek istediler. Onlardan aldığımız tepkiler çok hoş. Bir de halkın organizasyona yardımcı olması çok hoşlarına gitmiş. Mesela suları bitmişti geldiler, rica ettik ve köylerden tankerle su geldi. Yani onlara biz de yardımcı olduk gelen konuklar rahat edebilsin diye. Onlar bizden bir şey alırken festival nasılsa diyerek zam yapmadık, aksine indirim yaptık. Onlar elini taşın altına koyuyor, bizim de bir katkımız olsun istedik. Onlar da bundan çok memnun olmuşlar.” şeklinde konuştu.

ONLARI AĞIRLAMAK ÇOK FARKLI BİR DUYGU

Cahit Berkay, Derya Köroğlu, Hayko Cepkin ve bunun gibi Türk Müziği ile ilgili çok önemli misafirleri ağırlamanın nasıl bir his olduğu ile ilgili soruya da yanıt veren İşçimen, “Cahit Bey şu an 72 yaşında. Bu yaşta hala Anadolu rock türünün önderi olması çok farklı bir duygu zaten. O rock’ın babalarından. Cem Karaca kuşağı bir kere biliyorsunuz. Böyle bir insanla aynı çatı altında olmak, onu ağırlamak çok farklı bir duygu. Bunun dışında, Hayko Cepkin’in çok mütevazı olduğunu duymuştum ama bu kadar muhteşem bir insan olduğunu burada tanıyarak gördüm. Tam bir halk adamı. Bu kadar candan, kaprisi olmayan bir sanatçı olamaz. Bugün baktığınızda Yeni Türkü müthiş ve düzgün bir grup. Moğollar ona keza öyle. Hepsi halktan biri gibi. Bence sanatçılar halkla bütünleşen insanlardır. Büyük sanatçı olmak biraz da halktan biri olmakla alakalı. Zakkum örneğin, sanatçı camiasından oldukları için kapris beklerdim ama o kadar mütevaziler ki, burada halkın içerisinde denize girdiler. Hepsinin davranışları çok hoşuma gitti. Selçuk Bağcı ve Niyazi Koyuncu da bizde kaldı. İkisi de Volkan Konak’ın veliahdı gibi, ikisini birbirinden ayırmıyorum zaten. Ama hepsi halk içinden gelmişler. Burnu büyüklükleri yok, herkese candan davranıyorlar.” dedi.

50 BİN KİŞİ GELDİYSE, SENEYE YANLARINDA 20 BİN KİŞİ DAHA GETİRECEKLER

Erikli’nin artık adının duyulduğuna ve bundan sonra çok iyi organize olunması gerektiğini belirterek açıklamasına devam eden Mustafa İşçimen, şunları söyledi: “Erikli’ye bugün 50 bin kişi geldiyse, abartmıyorum bunların 35 bini Erikli’ye hiç gelmeyen, seneye de gelecek insanlardır. Belki seneye gelirken yanında bir 20 bin kişi daha getirecekler. Öyle bir izlenimim var. Erikli şu an adını duyurdu. Bize bundan sonra burayı belediyesiyle, kaymakamlığıyla, özel idaresiyle, kooperatifiyle, işletmelerle, herkesin yetkisine göre birlikte çalışarak düzeltmek kalıyor. El birliğiyle bunu düzeltmemiz lazım, artık buranın düzgün bir çarşısının olması lazım. Buranın çok iyi marka mekanlara ihtiyacı var. Ben tahmin ediyorum ki bu festivalden sonra çoğu markanın gözü Erikli’de olacaktır. Bu festivalle beraber ben havalar müsaade ettiği sürece en azından 15 gün kadar uzayacağını düşünüyorum sezonun. Tabi buna herkes katılmayabilir, şahsi görüşüm bu. Çünkü bugün bile arayanlar var, ‘Festival çok kalabalıkmış, yer yoktu gelemedik. Önümüzdeki hafta yerleriniz müsait mi?’ diye soruyolar.”

KEŞKE HERKES BURAYI YAŞAYABİLSEYDİ

İşçimen, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Aslında söylenecek çok fazla bir şey de yok. Keşke 50 bin yerine 75-80 bin kişi ya da herkes burayı yaşayabilseydi. Tabiki sıkıntılarımız olmadı mı, oldu. Ama bu ilk defa yapılan bir şey. Tecrübesizlikten doğan şeyler tabi olacaktır. Ama olumsuzluklarla olumluları yan yana koyduğunuzda olumlular daha ağırlıktaysa bu iş düzgün yapılıyor demektir. Bir de Erikli’de kamp alanımız zaten dezavantajlı durumda çünkü alanımız yok. Ama dediğim gibi Mecidiye bu iş için çok uygun. Orası diyor ki ‘Ben buradayım, siz yeter ki burayı düzenleyin. Ben sizin için kendimi feda edeceğim.’ Orası, akıllı bir politika yapılırsa tabi kurumların anlaşmalarına da bağlı, hem günü birlik dinlenme alanı, halk plajı gibi de kullanılabilir diğer zamanlarda. Ve konserleri sürekli Erikli’de yapabileceğiniz bir alanınız olur. Sadece festival için değil mesela belediye de konserler düzenliyor. 30 Ağustos var, belki ilerleyen zamanlarda 19 Mayıs olabilir, aynı alan içerisinde yine konserler verilebilir.  Ayrıca günü birlik yoğunluğunu biraz kenara çekip, rahatlatmış olursunuz. Bu yapılırsa bence çok güzel olur.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ