Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, dün yaptığı açıklamada Başbakanlık tarafından 2008 yılında başlatılan “Ağaçlandırma Seferberliği” çerçevesinde bölgemizde ekilen on binlerce fidan tercihlerinde yapılan yanlışlıkların ekonomik kayıplarının günümüzde çok iyi bir şekilde ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Ihlamurun kilosunun 120-180 lirayı bulduğunu, cevizin 20 liradan başlayan bir fiyatla satıldığını ve akasyanın da bölgemizdeki arıcılığın gelişmesine doğrudan katkı sağladığını kaydeden Kalfalar, “Hazır devlet eliyle böyle bir ağaçlandırma seferberliği başlatılmışken bunu bölgemiz adına değerlendirmeyi bilemedik” dedi.

KORUDAĞ’DA KESİLEN ÇAMIN YERİNE MEŞE EKİLMELİ

Ağaçlandırma Seferberliği’nin başlatılmasına ilişkin olarak zamanın Keşan Kaymakamı Abdülkadir Karataş başkanlığında Keşan Kültür Merkezi’nde bir toplantı yapıldığını söyleyen Kalfalar, “Ben o zaman da söz alarak bölgemize dikilecek olan fidan çeşitleri arasında neden ıhlamur, akasya olmadığını sormuştum.  Eğer o yıllarda ıhlamur ve akasya ekilmiş olsaydı bölge insanları bunun ekonomik faydalarını görmeye başlayacaklardı.  Akasya ağaçları sayesinde arıcılığımız belki de bir bu kadar daha gelişecek ve üretim katlanacak, ifade edildiği üzere de bölgemiz balının kalitesi daha da yükselecekti. Şimdi Korudağ’da orman alanlarının bir bölümü kesilerek gençleştirme çalışması yapılıyor ama kesilen çamın yerine yeni bir çam fidanı dikiliyor. Çam ağacının orman köylüsü ve bölge insanı için hiçbir ekonomik değeri yok. Çünkü çam ağacının altında hiçbir ot yetişmiyor. Küçükbaş hayvan koca ormanlık alanda bir tutam ot bile bulamıyor. Böyle olunca orman köylerimizde yapılan küçükbaş hayvancılıkta bitti. Buralarda çam yerine meşe fidanı dikilmeli. Meşe olsa o tabiatın yorganı.  Meşe ağacının altında her şey yetişiyor. Ormanda yapılan çalışmalarda çam yerine meşe dikilse bana göre çok daha iyi olacaktır.  Bu konu üzerinde bölgemizdeki ilgilileri ve kanaat önderlerinin de görüş belirtmeleri gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

SİYASET YAPIYORSUN DEDİLER

En öncelikli bir şekilde bölgemizin ekonomik yönden gelişmesini düşünmemiz gerektiğinide ifade eden Kalfalar,  şöyle konuştu: “ Keşke o zamanlar benim ve benim gibilerin düşündüğü şekilde hareket edilseydi de şimdi köy yollarımız boyunca, meralarımızda  on binlerce 6-7 yaşlarında ıhlamur ve akasya ağaçlarımız olmuş olsaydı.  Hatta bunların yanı sıra ceviz de ekebilseydik. Bugün ıhlamurun kilosu 120-180 lira arasında değişiyor deniliyor, ceviz 20 liradan aşağı satılmıyor. Akasya da arıcılığımızı geliştirecek ve balımızın kalitesini ve verimini yükseltecekti.  Ama ben o zamanlar bu düşüncelerimi dile getirdiğimde birileri bana ‘siyaset yapıyorsun’ dediler.  Ben siyaset yapmadım bu günleri öngördüm.  Bölgemizde tarım ve hayvancılığı devlet teşvik etmiyor sadece desteklemede bulunuyor. Eğer bu projeyi bölgemiz için iyi bir şekilde değerlendirebilmiş olsaydık bunun ekonomik getirilerinden bölge insanı olarak hepimiz yararlanacaktık”