Türkiye'de tedbirsizlik, dikkatsizlik ve yasalarda ön görülen kurallara uyulmaması ve ihmaller sebebiyle çıkan yangınlarda, binlerce hektar ormanımız yok oluyor. Bu yangınların ulusal ekonomiye ve doğal hayata yönelik telafisi geri dönülmeyecek derecede büyük ölçekli zararlara yol açtığı da görülüyor. Keşan Orman İşletme Müdürü Mustafa Sümbül de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızın, belirlenen yerler dışında piknik ateşi yakmaması gerekiyor.” dedi. Ormanlara girişlerin 1 Haziran 2016’dan itibaren yasaklanacağını söyleyerek sözlerine başlayan Sümbül, “Ormanlık alanlarda ateş yakmak her zaman yasaktır. Bu konularda ihlal olması halinde bize ihbarlar geliyor ve biz de bu ihbarları değerlendiriyoruz. Bunları ihlal edenlere yaptırım yapmak biraz zor olsa da ateş yakan kişilerin araç plakaları ve kimlik bilgileri alınarak bir yangın olması halinde onları sorumlu tutabiliyoruz. Biz hafta sonları tedbir amaçlı bir arazözü hazır tutuyoruz. 1 Haziran’dan sonra piknik ve avcılık gibi amaçlarla ormana girişler yasaklanacak.” dedi.

1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN 1 HELİKOPTER DE İŞLETMEMİZDE GÖREVE BAŞLAYACAK

Orman yangınlarıyla mücadele için, 75 personel, 7 arazöz, 2 su ikmal, 2 adet yangına ilk müdahale aracıyla hazır beklediklerini söyleyen Sümbül, “1 Temmuz’dan itibaren 1 helikopter de işletmemizde göreve başlayacak. Bu yaz geçtiğimiz seneye oranla daha tehlikeli olacak. Kurak bir kış geçirdik. Bize gelen uyarılar bu yönde. Kazasız bir yıl geçirmek istiyoruz. Tedbiri elden bırakmıyoruz. Yangınların büyük bir bölümü insanlar yüzünden çıkıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız ne kadar duyarlı olursa orman yangınları o oranla azalır.” ifadelerini kullandı. Keşan Orman İşletme Müdürü Mustafa Sümbül, dünyada her yıl ortalama 5 milyon hektar, ülkemizde ise 10 bin hektar ormanın yangınlarla zarar gördüğünü aktararak, şunları kayıt düştü: “Büyük çoğunluğu insan kaynaklı olan orman yangınları sonucunda toprağı, suyu koruyan, binlerce canlıya ev sahipliği yapan, karbon emisyonunu azaltan, solduğumuz oksijenin büyük bölümünü üreten zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlarımız, değeri maddi olarak asla ölçülemeyecek boyutlarda zarar görüyor.”

100 BİN METREKÜPLÜK BİR ÜRETİM PROGRAMIMIZ VAR

Sümbül, vatandaşları, tescilli mesire yerlerinde piknik yapmayı tercih etmeleri konusunda uyararak, Keşan Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmalarına da değindi ve son olarak şunları söyledi; “100 bin metreküplük bir üretim programımız var. Bunun çalışmaları devam ediyor. Yeni yol çalışmalarımız var. Bunların ihalelerini yaptık. Ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor. Dikilen sahalarda bakım çalışmalarını yapıyoruz. 10 hektar maden sahası rehabilitasyonu yapacağız. Maden işi bitmiş alanlarda tekrar ağaçlandırma yapıyoruz. Yol kenarı ağaçlandırması yapacağız. 5 bin adet çınar ağacı dikme planımız var. Uygun saha bulmamız halinde bunu gerçekleştireceğiz. Uzunköprü-İpsala arasında genişletme çalışması yapılan yolun kenarını Uzunköprü Orman İşletme Şefliği ile protokol yaparak biz ağaçlandırmak istiyoruz.”