SONGÜL KONAR

“KDV VE ÖTV DEKİ İNDİRİMİN UZATILMASI SEKTÖRÜMÜZ AÇISINDAN ÇOK OLUMLU OLDU”

Son yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında mobilyadaki KDV indirimi 3 ay daha uzatıldığını belirten Mutaf, “Haziran sonuna kadar bu sürenin uzatıldığı Bakanlar Kurulu tarafından açıklandı. Aynı zamanda beyaz eşyada da 0 olan ÖTV Haziran ayı sonuna kadar 0 olarak kaldı. Mobilya Sanayicileri Derneği, Odalar Borsalar Birliği ve sektör temsilciliklerine özellikle mobilya sektöründe beklenti kalıcı hale gelip KDV oranının %8’de sabitlenmesi, üretim açısından maliyetlerin ona göre planlanması, perakende sektöründe fiyatların yeniden planlanarak daha avantajlı hale geleceğini görebiliyoruz. Sezonun başladığı bu dönemde KDV ve ÖTV deki indirimin, sıfırlanmanın üç ay daha uzatılması bizim sektörümüz açısından çok olumlu oldu. Hem tüketici açısından fiyat avantajı getirecek hem de işletmeler açısından ciroların biraz daha yükseltileceğini düşünüyoruz.” dedi.

“EKONOMİK ANLAMDA SIKINTILI VE ZOR BİR YIL GEÇİRİYORUZ”

Ekonomik anlamda sıkıntılı ve zor bir yıl geçirdiklerini vurgulayan Mutaf, sözlerine şöyle devam etti: “Ekonominin zor dönemlerden geçmesi tüketime de yansıdığını görüyoruz. Bölgemizin sezonu diye tahmin ettiğimiz Mart’ın sonlarından başlayan Ekim, Kasım aylarını içine alan altı aylık periyotta bölgenin hasat zamanı, turizmin canlanmasıyla ticaret hareketleniyor. Haziran ayına kadar uzatılmasının tüketimi arttıracağını düşünüyorum. Dışarıdan gelen vatandaşlarda alışverişlere katılması sektöre hareketlilik taşıyor. Mobilya sektörü olarak geniş bir alana hizmet ediyoruz. Sektör olarak Trakya’da faaliyet konularında öndeyiz. Firmaların gerek alt yapıları, gerek montaj ekipleri, gerek araç filoları ve showroomları bölgede önemli faaliyet sahalarında. Diğer yan sektörleri de içine alıyor, perde, mefruşat, halı gibi.”

 “3 AYLIK SÜRE UZATILDI”

Batı Trakya’da döviz kurundaki yükselmeden ciddi anlamda yurtdışından beklentileri olduğunu söyleyen Mutaf, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tüketicilerin bu %10’luk KDV indiriminden yararlanmasını tavsiye ediyorum. 3 aylık süre uzatıldı. Düğünlerin başlamasıyla yeni evlenmeyi düşünenler, evini yenilemeyi düşünenler fiyat olarak avantajlı dönem geldi. Vatandaş bunu değerlendirmeli diye düşünüyorum. Batı Trakya daki pazarın içinde, fiyatsal avantajların onlar içinde geçerli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Batı Trakya’da döviz kurundaki yükselmeden ciddi anlamda yurtdışından beklentimiz var. Firmalarımızın fiyat avantajlarının önemli olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki sezon Batı Trakya’nın bu bölgeye mobilya ve yan sektörlerine yönleneceğini bununda ticari hareketliliğin artacağını düşünüyoruz.”