Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir coğrafyada yer aldığını kaydeden Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan, Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi bulunan, hassas türlerden olan Yer Yediuyuru (Myomimus roachi)  hakkında çalışmalar yaptıklarını belirterek koruma altında olan kemirici türün dünyada sadece 24 kaydının bulunduğunu bu yerler arasında da İpsala’nın Sarpdere köyü’nün de yer aldığını söyledi.

Önceki gün İpsala Yeni Gazetesi’ni ziyaret eden Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan konuyla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında verdiği bilgilerde; bitki, meyve, tohum ve böcek larvalarıyla beslenen türün, tarım açısından da çok faydalı olduğunu ifade ederek, “Diğer farelerden farklı olarak süt dişleri vardır. Kulakları küçük ve yuvarlaktır. Tıknaz vücutludur, üst taraf kırçıllı grimsi, alt tarafları ise kirli beyaz veya kurşuni renktedir. Baykuşlar, gelincikler, sansarlar, yaban kedileri ve yılanlar türün başlıca düşmanlarıdır” dedi.

Yapılan son araştırmalara göre dünyada sadece Trakya, Edirne ve çevre illerdeki birkaç küçük alanda yaşamlarını sürdüren tür için hazırlanan koruma eylem planının uzun süre devam etmesi gerektiğinin altını çizen Özkan, “Bugüne kadar Dünyada sadece Güneydoğu Bulgaristan, Trakya ve Batı Anadolu’da yaklaşık 24 Yerde kaydı var. Bulgaristan’da 3, Edirne’de 11, Çanakkale’de 1, Kırklareli’nde 1,  Tekirdağ’da 2 kaydı var. Batı Anadolu’da ise Çanakkale’de 3, Aydında 2, ve Antalya-Finikede 1 (fosil) kaydı var.

Soyu tükenmekte olan Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) için en büyük tehditlerin başında ormanlık alandaki madencilik, ormanlardaki yaşlı ve kuru ağaçların kesilmesi, yangınlar, tarımsal ilaçların bilinçsizce atılması,  yaşama tutunmaya çalışan bu türün nesli büyük bir tehdit altında.

Gelecek nesiller ile Yer Yediuyuru (Myomimus roachi)’nun tanışması için, yaşam alanlarını kayıtsız şartsız korumak hepimizin görevi.” şeklinde konuştu.