Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)  Direktörü Prof. Dr. Necdet Budak, dün yaptığı açıklamada, gıda OSB’nin önemine değindi.
Budak, bölgede başta Hamzadere Barajı olmak üzere çok sayıda sulama projesi bulunduğunu belirterek, “Bundan sonra bölgede hangi ürünlerin üretimi yapılacağının yanında ne tür katma değerli ürünlerin ekileceğinin planlanması Gıda OSB açısından ihtiyaç var. Bu konunun araştırılması gerek. Bölgede bunun için; insan, su, toprak ve altyapı kaynakları var. TEPAV çalışmaları kapsamında da bölgedeki ürün çeşitliliğini tartıştık. Bölgede bu tür bir planlamaya ihtiyaç var.” diye konuştu.
GIDA OSB ÖRNEKLERİNİN İYİ İNCELENMESİ LAZIM
Bölgenin önde gelenlerinin konuyu yakından takip ettiğini söyleyen Necdet Budak, “Türkiye’deki gıda OSB örneklerinin iyi incelenmesi lazım. Ürün çeşitliliği anlamında da hangi ürünlerin yetiştirileceği konusunda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde olunmasında fayda var. Gıda OSB ile birlikte Hamzadere Barajı’nın önemi çok daha iyi anlaşılacak. Sulama projeleri de tamamlanıyor. Sulama ile beraber ürün çeşitliliği artacak. Bu çeşitlilikle birlikte bölge halkının bahçe ya da tarla bitkileri alanında hangi ürünleri yetiştirmesinin planlanması çok önemli. Bu planlama yapılırken Balkanlar ve İstanbul da göz önüne alınmalı. Sanayi anlamında ticari ve sanayi anlamında daha fazla katma değeri olan ürünlerin tespit edilmesi önemli. Bu bakımdan da Hamzadere Barajı gıda OSB’nin önemli bir alt yapısı. Gıda OSB’nin büyük çiftçilerin önderliğinde Konya Torku gibi ciddi bir şekilde şirketleşmesi, söz sahibi olmalarını önemsiyorum.” dedi.
OSB İLE İLGİLİ ANKARA’YA BİR ÇIKARTMA YAPILMALI
Ürün çeşitliği ve gıda OSB’nin birlikte planlanması gerektiğini ifade eden Budak, son olarak şunları söyledi: “OSB kararında önemli faktör bitkisel ya da hayvansal ürünlerin iyi planlanması. Gıda OSB ile ilgili Ankara’ya bir çıkartma yapılmalı. İktidar parti teşkilatları, milletvekillerinin işbirliğinde, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla konu ile ilgili olarak Ankara’ya ziyaret yapılabilir.”