TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)’un, Denizbank, Ziraat Bankası ve KGF (Kredi Garanti Fonu) ortaklığıyla imzalanan, Nefes Kredisi Kampanyası’na başvurular başladı.

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak ve bazı oda üyeleri, dün saat 11.30 sıralarında Nefes Kredisi Kampanyası ile ilgili görüş alıverişinde bulunmak üzere Ziraat Bankası Keşan Şubesi Müdürü Mahfuz Müjdeci’yi ziyaret etti.

Ziyarette ilk olarak konuşan Mustafa Helvacıoğlu, “TOBB üyesi kobiler finansmana ulaşımda sıkıntılar yaşıyorlardı bugünlerde yüksek ticari kredi faizleri kobiler üzerinde baskı oluşturuyordu bunu da hep beraber izliyorduk. TOBB, oda ve borsalar mevduatlarını üyelerine kredi olarak kullandırmak için harekete geçti. Yani odalar borsalar birliği ve biz odalar borsalar mevduatlarını üyelerine kredi olarak kullandırmak için bir çalışma yapıldı. Sayın başbakanın huzurunda odalar borsalar birliği kredi garanti fonunun teminat desteği ile ziraat bankası ile bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşma yıllık yüzde 9.9 faiz oranı ile 12 ay eşit taksitli merkez kredisinden yararlanmak üzere bir çalışmayı bugünden itibaren sizlerle başlatmış oluyoruz. Bu çalışmanın oda ve borsa üyesi olması gerekiyor alınabilmesi için Ziraat Bankası’na başvuruyorlar. Oda ve borsaya kayıtlı olduğuna dair faaliyet belgesini vermesi gerekiyor. 12 eşit taksitteki çalışmayı 50 bin ile 150 bin lira arası kredi verilebiliyor bizde Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimize bu ekonomik durgunluğun olduğu dönemde nefes aldıracak bir çağrıda bulunuyoruz ekonomiye nefes aldıracak bir çağrıda bulunuyoruz.” dedi.  

KREDİ HAKKINDA

Mahfuz Müjdeci de protokolden bahsederek, şunları söyledi: “TOBB, Kredi Garanti Fonu ile Ziraat Bankası ve Denizbank’ın dahil olduğu bir protokol imzalandı. Protokolün koşulları yüzde 9.9 faiz oranı, yıllık vade bir yıl ile sınırlı, eşit taksitli ilk başvuruda sadece 250 lira dosya masrafı onun dışında hiçbir masrafı yok, kredi garanti fonu masrafı var oda oldukça düşük normal koşullarda yüksektir aslında binde 5’lik bir kredi garanti fonunun bir komisyonu var bizim normal odalarımıza ticaret borsası, ticaret odası veya meslek odalarımıza bağlı olan üyelerimiz ilgili odalardan nefes kredisi adı altında belge alıp bize başvurdukları zaman biz aynı anda normal kredi değerleri dikkate alınarak kredi garanti fonuna talepte bulunuyoruz. Kredi garanti fonu çekilecek olan kredinin yüzde seksen beşine kadar teminat garantör oluyor yani kefalet veriyor ve oradan onay geldikten sonra kullandırımı önünde herhangi bir engel kalmıyor sadece bir husus var. Ticaret odasının kullandırabileceği kredi miktarı yüksek olsaydı, şimdi ticaret borsamız yaklaşık iki milyon taahhütte bulundu. İki milyonu yatıracak borsalar birliğinin yatırdığı mevduatın ve yine odaların yatırdığı mevduatın on katına kadar ayrıca totalde kredi finansman olanağı normal oda üyelerine sağlanıyor dolayısıyla mesela iki milyon bizim ticaret borsamız yatırdı iki milyona karşılık yaklaşık olarak yirmi milyon sadece kullanım yaratmış olduğu bir olanak var.”

Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ise yapılacak başvuruya göre taleplerin değerlendirileceğini belirterek, kredi kampanyasının hayırlı olmasını diledi.

DENİZBANK ZİYARETİ

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) ile Denizbank yetkilileri Nefes Kredisi hakkında dün bilgilendirme toplantısı yaptı. Saat 13.30 Keşan TSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yönetim Kurulu üyesi İsmail Şapçı, Meclis üyeleri Sebahattin Karlıdağ, Turgay Akıncıoğlu ile Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Denizbank Keşan Şube Müdürü Arda Bilgin katıldı.

ÖZEL SEKTÖR ADINA VE İŞ CAMİASI ADINA TEŞEKKÜR EDERİM

Bilgilendirme toplantısında ilk sözü alan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ülkede genel anlamda ekonomik bir sıkıntının olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Ekonomik anlamda finansın erişiminin zor olduğu sıkıntılı ve zor günler yaşıyoruz. Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra dünyada, ülkemizde, yurdumuzda, bölgemizde ve memleketimizde ekonomik daralmanın rahatlaması için KOBİ’lerimize rahat bir nefes aldırmak için odalar ve borsalar birliğiyle hükümetin ortaklaşa geliştirdiği nefes kredisi organizasyonunda taşı altına elini koyan Denizbank ailesine kamuoyu önünde kamuoyu adına müteşekkirlerini sunarak teşekkür ederim. Bu anlamda bu fedakarlığı yapan bu organizasyon içinde ben de varım diyen bu camiaya ya özel sektör adına ve iş camiası adına teşekkür ederim. Sabahtan da diğer devlet bankası olan Ziraat Bankası ile yaptığımız açıklama doğrultusunda faizlerin yükseldiği tabi bankalar yükseltti demiyorum, dönem gereği faizlerin yükseldiği bu dönemde biraz nefes aldıracak düşük faizli krediyi Odalar ve Borsalar Birliğinin finansman desteğiyle ve Denizbank’ın da katkılarıyla bu organizasyonu başlatmak için bir aradayız. 

12 AY EŞİT VADELİ NEFES KREDİSİ %9,90, ÜST LİMİT 50 BİN

Helvacıoğlu, kamuoyuyla paylaşmak üzere tüm Denizbank ailesini misafir ettiklerini söyledi. Nefes Kredisinin içeriği hakkında kısa bir bilgi veren Helvacıoğlu,  “Biz 12 ay eşit vadeli olan bu nefes kredisinin, %9,90 kredi yapısının avantajlı olduğunu üyelerimizin belirlenen süre olan önümüzdeki hafta 19 aralıktan itibaren önce odamıza sonra da Denizbank’a başvurmak koşuluyla bu krediye ulaşmanın yöntemin ve şeklini öğrenebilirler.  Denizbank Keşan şubesine giderek de öğrenebilirler, odamıza gelerek de öğrenebilirler. İpsala’da da Denizbank Şubesi’ninde olduğuna vurgu yaparak. 50.000 başvuru üst limitli bu kredi başvurularının öncelikli alınacağını ondan sonra da bu desteği vermek üzere bankalarımızla iş birliğinde bulunacağız.” dedi.

TÜM ALT YAPIMIZ HAZIR

Helvacıoğlu’nun konuşmasından sonra Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik Nefes Kredisi hakkında teknik bilgi verdi. Çelik şunları söyledi: “ Öncelikle bu konunun milli mesele olduğuna vurgu yaparak, milletimizin de meselesi ve önceliğimizin kurum olarak her şey önce aslında bu kadar ucuz fonlama maliyeti olan bir işi bu manada yaptık.  Diledik ki gerçekten KOBİ’lere nefes olsun bu iş. İhtiyaç sahiplerine ulaşsın, KOBİ’lerimiz  gerçekten nefes alabilsin. Ayrıca Trakya ve Keşan bölgesinde iyi güçlü ve yaygın bir ağımız var. Bütün Trakya’da böyleyiz, önemli ölçüde aktivitelerimiz var. Aslında buradaki ticaret; bizim de hayatımız, bizim de yaşantımız, bizim de geleceğimiz demek. O yüzden elimizi kesinlikle taşın altına soktuk ve hatta taşın oluşmasında da önemli ölçüde katkılarımız oldu. Bankamızın başta genel müdürümüz olmak üzere bizler de umarım en iyi şekilde bu işi yönetiyor olacağız. Teknik olarak her şeyin hazır tüm altyapı hazır ve yarım saat gibi kısa bir süreç içerisinde nerdeyse tüm başvuruların  sonuçlanabilir durumda şu anda. Tüm alt yapımız hazır. Keşan Ticaret ve Sanayi Odasının vereceği belgeler ve yönlendirmeyle hemen şubelerimizde arkadaşlarımızın başvuruları alabilir durumda. %9.90 faiz oranın vadesi 12 ay ve üst limitin 50.000 TL belirlendi odamız için. Hayırlısı olsun bütün Keşan’daki KOBİ’lerimizi de umarım gerçekten bir nefes olur.  Bu projenin bir tarafında olmak bu projenin vizyonunu yaratan tarafta olmak bankamız için ve bizim için çok önemli gurur kaynağı bir durumdur . biz de aslında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bu projenin içine bizi de dahil ettiği için size de Keşan Ticaret ve Sanayi odasında bizleri de buraya davet ettiği ve misafir ettiği  için teşekkür ediyoruz. Umarım herkese iyi bir nefes olur.

Çelik’e teşekkür eden Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Bir nefes kredisini dinlemiş ve öğrenmiş oldunuz. Bu nefes kredisini ne kadar iyi anlatırsak hem kamuoyuna hakikaten hem de bölgemize de sağlıklı para akışı olur ve ekonomimizi sürdürürüz” diyerek toplantı karşılıklı görüş alışverişiyle sona erdi.