SONGÜL KONAR

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda dün gerçekleşen toplantıya Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kemal Cingöz, Keşan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanları katıldı.

Yapılan toplantıda, oda başkanları ve üyelerine maske, mesafe ve hijyen konularında dikkat edilmesine, işyerlerine kesinlikle maskesiz müşteri alınmaması gerekildiğine dikkat çekildi.

Toplantıda ilk sözü Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı aldı.

ŞAPÇI: “SON ZAMANLARDA ARTIŞLAR HIZLANDI”

Şapçı, toplantı ile ilgili verdiği bilgide şunları söyledi: “Bölgede ve Edirne’de artan koronavirüs vakalarında daha ihtiyatlı nasıl olabiliriz, daha korumacı nasıl oluruz, vakaları nasıl azaltırızı konuşacağız. Esnaf ve iş dünyası olarak bir araya geldik. Ağustos ve eylül ayına kadar rakamlar iyi gidiyordu. Son zamanlarda artışlar hızlandı. Biz de iş dünyası ve iş dünyasının temsilcileri olarak burada neler yapabilirizi görüşeceğiz. Valimizin önderliğinde denetim de gerçekleştireceğiz. Başkanlarımız ile uyarılarımızı yapalım, paylaşımlarda bulunalım, duyuralım istedik.”

Şapçı’dan sonra sözü Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt aldı.

ZIPKINKURT: “BİZİN İÇİN TİCARETİN DEVAMI DA ÖNEMLİ”

Ticaretin devamı için maske, mesafe ve hijyenin önemli olduğuna değinen Zıpkınkurt, “Başta Edirne ve ilçeleri olmak üzere, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf Odaları Başkanları ile birlikte esnaf ve tüccarlarımızın maske konusunda bir kez daha dikkat etmeleri konusunda uyarı yapmak için buradayız. Esnaf ziyaretlerimiz olacak. Uyarılarda bulunup maske ve hijyen konusuna dikkat çekeceğiz. Bizin için ticaretin devamı da önemli. Ticaretin devamı için maskelerimizi takalım diyoruz” dedi.

Recep Zıpkınkurt’tan sonra Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kemal Cingöz, söz aldı.

CİNGÖZ: “UZUNKÖPRÜ VE KEŞAN’DA, EDİRNE’YE GÖRE DAHA FAZLA ARTIŞ YAŞANDI”

Cingöz, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Ülkemizde koronavirüs vakaları arttığı gibi, ilimizde de arttı. Uzunköprü ve Keşan’da, Edirne’ye göre daha fazla artış yaşandı. Valiliğimiz bünyesinde gerekli toplantılarımızı yaptık. Maske ve sosyal mesafeye ciddi manada uyulması gerekiyor. Esnafımız ve vatandaşımız bu uyarıları ciddiye almalılar. Bilindiği gibi bu işlerde takdir ve teveccüh İl Hıfzıssıhha Kurulunda. Vali Bey; ‘biz kimseye ceza yazmayı düşünmüyoruz, kimsenin dükkanını kapatmak istemiyoruz ama eğer ki artış devam ederse, uyumsuzluk devam ederse, üzülerek ifade ediyorum, kapatmaya gidebiliriz’ ifadelerini kullanmıştı. Toplantımızın ana sebebi, esnaf ve sanatkar arkadaşlarımızı, ticaret erbabı insanlarımızı uyarmak için toplandık.”

Toplantının devamında sözü Keşan Lokantacılar, Kahveciler Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak aldı.

Çakmak, “Koronavirüs ülkemizde görüldüğünden beri, en az vaka oranı olduğu için Edirne ilimiz ile gurur duyuyorduk. Ekim ayında vakalar tavan yaptığı için, valimizin uyarısıyla Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız, Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Bakanları ile toplandık. Valiliğimiz, esnaf ve çalışanlarının hiçbir dakika maskesiz kalmasın istiyor, maskesiz müşteri kabul etmesinler istiyor. Sokakta gezen vatandaşların da maskesiz gezmemeleri gerekiyor” diye konuştu.

Daha sonra sözü, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan aldı.

DEMİRKAN: “MASKESİZ YOLCU KESİNLİKLE ALMAYACAĞIZ”

Demirkan, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Koronavirüsle mücadele neredeyse bir yıl olacak. Türkiye genelinde, iller genelinde ve ilçeler genelinde bir sürü tedbirler alındı. En önemlisi de maske, hijyen ve mesafe. Taşımacı sektörü olarak uzun bir süre durağan çalıştık, komple kapandık, işlerimiz bitti, yarı koltuk mesafeli çalışmaya başladık, tekrar ana arterlere döndük ama okullar açılmadı, servisler çalışmadı. Okullar yavaş yavaş açılmaya başladı ticaretimiz biraz biraz dönmeye başladı. İl bazında Uzunköprü ve Keşan olarak vakalar çok yaygınlaştı, vakalarda %91 oranında artış var. Tekrar kapanmamak için önlemlerimizi ilk önce kendimizde sonra da araçlarımızda, müşterilerimizden beklememiz lazım. Maskesiz yolcu kesinlikle almayacağız. Valilik tarafından gönderilmiş dezenfekte ilaçlarımız var. İnşallah kazasız belasız bunların üstünden geleceğiz.”

Demirkan’dan sonra sözü, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Salih Özkan aldı.

ÖZKAN: “İKİ AY KAPALI KALDIK, O GÜNLERİ BİR DAHA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Özkan, “11 Mayıs itibari ile açıldığımız günden bu yana denetimlerimizi devamlı yapıyoruz. Geçen süre zarfında kendi meslek grubum ile gurur duyuyorum. Üyelerimin kurallara uyulduğu görülüyor. Hem üyelerimden hem müşterilerden ricamız, maske ve mesafe kuralına daha çok dikkat etmeleri. İki ay kapalı kaldık, o günleri bir daha yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

Özkan’dan sonra, Keşan Tuhafiye ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hasan Kocaman söz aldı.

KOCAMAN: “TİCARETİMİZ ELİMİZDEN GİDİYOR”

Kocaman, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Koronavirüs ile mücadele mart ayından beri devam ediyor. Esnafımızın özellikle kurallara uymaları gerektiğini düşünüyorum. Onlar kurallara uyduğu sürece vatandaşımız da onları örnek alıp kurallara uyacaktır. Kendi esnafım ve tüm vatandaşlardan rica ediyorum, herkes kurallara uysun ki rahat bir ticaret yapalım. Yoksa ticaretimiz elimizden gidiyor. Tüm uyarılar herkesin özen göstermesi gerekiyor.”

Daha sonra sözü, Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan aldı.

Erkan, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi: “Pandemi geldiğinden beri sanayici esnafın en çok sıkıntısı maskedir. Yağdır, gazdır, benzindir maske dayanmadı. Arabanın altına da girsen, üzerine de çıksan aynı. Valiliğimiz tarafından gönderilen dezenfektanlar esnafımıza dağıtıldı. Esnafımız bu konularda bilinçli, bizim sıkıntımız maske. Bir esnaf bir günde belki de 10 tane maske değiştiriyor. Benim esnafım, üyelerim bu pandemi döneminde kuraklarla uydular.”

Erkan’dan sonra sözü, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya aldı.

ÖZKAYA: “SÜREÇ GERÇEKTEN SIKINTILI”

Esnaf olarak bir daha kapanmalar yaşanmamasını dileyen Özkaya, “Tüm esnafımıza ve tüm vatandaşlarımıza maske, mesafe ve hijyen konusunda dikkat etmeleri gerektiğini söylüyorum. Süreç gerçekten sıkıntılı. Bir daha kapanmalar yaşamak istemiyoruz. Kapanan işyerleriyle birlikte baya sıkıntılar yaşandı. Herkes kurallara dikkat ederse bu süreci de sorunsuz atlatıp ticaretimize devam etmek istiyoruz. Herkesi dikkatli olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Toplantıda son olarak sözü, Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Ayhan Gevrek aldı.

GEVREK: “MARKET VE SATIŞ YERLERİNDE MÜŞTERİLERİN EKMEKLERİ ELDİVEN İLE ALMALARI DAHA SAĞLIKLI”

Gevrek, konuşmalarında şu cümlelere yer verdi: “Pandemi döneminde birçok yükte bize gidiyor. Ekmek üretiyoruz. Ekmeğin fırında piştiği sürede hiçbir bakterinin bulaşması mümkün değil. Ama fırından çıktıktan sonra buna çok özen göstermemiz lazım. Servis araçlarımızda maske ve eldivene çok dikkat ediyorlar. Market ve satış yerlerinde müşterilerin ekmekleri eldiven ile almaları daha sağlıklı ve faydalı. Buna özen göstermelerini rica ediyoruz.”