ADEN Koleji’nin “Öğrenci Değişim Projesi”nin ikinci ayağı tamamlandı.

İlki 2013 Mart ayında gerçekleştirilen projenin ikinci ayağı da Litvanya’da 29 Mayıs-5 Haziran 2013 tarihlerinde yapıldı.

Projenin Mimarı Kristina Balcı, konu hakkında yaptığı açıklamada, ADEN Koleji’nden 13 öğrenci ve 4 personelin 29 Mayıs 2013 tarihinde Litvanya’ya gittiğini ifade ederek, “İlk olarak Vilnus Opera ve Bale Salonu’nun gezilmesinin ardından 500 yıllık binanın sanat ve kültürel etkinlikleri hakkında öğrencilerimize bilgiler verildi. Litvanya’da sırasıyla, Gediminas Kalesi, Litvanya Müzesi, St. Vladislar, Katedreli, St. Anna Kilisesi ve Büyük Vilnus surları gezilerek tarihi ve kültürel bilgiler verildi” dedi.

ORTAK DİL İNGİLİZCE

Kristina Balcı, projenin dil ağırlıklı olduğunu da vurgulayarak, öğrencilerin ortak dil olarak İngilizce’yi kullandıklarını söyledi.

Kristina Balcı, “Öğrencilerimiz okullarında aldıkları dil eğitimini Litvanya’da daha da ilerletme fırsatı yakaladılar. Anlaşılması güç durumlardan, İngilizce Bölüm Başkanımız Metin Yoluç öğrencilerimize yardımcı oldu.” şeklinde konuştu.

ADEN Koleji öğrencilerinin, Litvanya’da proje ortağı okulun öğrencilerinin evlerinde kaldıklarını sözlerine ekleyen Balcı, “Bu sayede öğrencilerimiz bulundukları ülkenin gelenekleri, kültürleri vs. hakkında bilgi sahibi oldular. Litvanyalı aileler öğrencilerimizi büyük bir sıcakkanlılıkla karşıladılar. Öte yandan, proje ortağı Kauno Jezuita Gimnezija Okulu yöneticileri de öğrencilerimizle görüşerek okullar hakkında bilgilendirme yaptılar” dedi.

KAUNAS ŞEHRİ KEŞFİ OYUNU

Kristina Balcı, proje programı gereği çeşitli bilgi oyunlarının da oynandığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Okul yönetimi ile proje hakkında değerlendirmelerin yapılmasının ardından, Kaunas Şehri Keşfi oyunu oynandı. Dört ayrı takım halinde önceden belirlenen yerleri harita yardımıyla bulmaya çalışan ekip, yer ve yön bulma, fiziki yeterlilik ve İngilizceyi grup içinde efektif olarak kullanma becerilerini geliştirdiler. 2 saat 17 dakika içerisinde 22 adet noktayı bulan 3 takım ödül olarak 1 metre uzunluğundaki çikolatanın sahibi oldu”

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ

Kristina Balcı, öğrencilerin Litvanya’da doğa yürüyüşleri ve kamp yaptıklarını da belirterek, buralarda Türkiye ve Litvanya’ya ait oyunlar oynandığını kaydetti.

KENDİ ÇİKOLATALARINI YAPTILAR

Program  çerçevesinde öğrencilerin birçok etkinliğe katıldığını aktaran Balcı, Litvanya’nın en büyük çikolata fabrikasının da gezildiğini ve burada öğrencilerin kendi çikolatalarını yaptıklarını belirtti. ORTAK PROJELER

Kristina Balcı, öğrencilerin 4 ayrı gruba ayrılarak çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyerek, “Her grup iki ayrı ülkenin kültür ve yaşantısıyla ilgili edindikleri deneyimler hakkında İngilizce projeler hazırladı. Slayt gösterisi yapan ve kısa film çeken gruplar görevli öğretmenler tarafından yönlendirildi” dedi.

LİTVANYA-TÜRKİYE GECESİ

Son olarak, “Litvanya-Türkiye Gecesi”nin yapıldığını ifade eden Kristina Balcı, “Projelerini hazırlayan öğrenciler daha sonra karşılıklı olarak yöresel dans ve şarkıları seslendirdiler. ADEN Koleji öğrenci ve öğretmenlerinin gösterileri, proje ortağı okul yönetimi ve veliler tarafından büyük beğeni topladı” dedi.

Balcı, son olarak Türkiye ve Keşan’ı en iyi şekilde temsil ettiklerini vurguladı.

Kafile, 5 Haziran 2013 Çarşamba günü yola çıkarak yurda döndü.