SONGÜL KONAR

Oğuzhan, 2018-2019 Akademik Yılı'nın geride kaldığını hatırlatarak, üniversite idaresi olarak aynı zamanda Keşan'a hizmet etmekten dolayı onur ve gurur duyduklarını söyledi.

Bir üniversitenin, bulunduğu şehre katkılar verdiğini, şehrin de üniversiteye katkı sağladığını belirten Adil Oğuzhan, "Bizim buradaki öğretim üyelerimiz de bilimsel çalışmalarıyla ve öğrencileri kaliteli bir şekilde yetiştirmekle Keşan’a öğrencilerin gelmesini cazip kılıyorlar. Bu da Keşan’ın sosyoekonomik yapısını etkiliyor. Öğrencilerin ve üniversitenin burada olması her yerde olduğu gibi Keşan için de bir şanstır. Gelen öğrenci hem kültürüyle, hem bilgisiyle, hem birikimiyle Keşan’a katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Keşan’dan da katkı alıyor. Kültürel olarak, bilgi olarak, birikim olarak, yaşam biçimi olarak buradaki kültürü de gideceği memleketine taşıyor. Böylece bir kültür alışverişi oluyor. Tabi ki üniversitenin fonksiyonu burada insan yetiştirmek, kaliteli beşeri sermayeyi yetiştirmek. Nasıl ki üniversitemiz Keşan’a destek ise, Keşan da bu konuda üniversitemize destek oluyor. Böylece bu iki taraflı etkileşim devam ediyor. Bu anlamda biz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Belediye Başkanlığı ve diğer sivil kuruluşlarla her zaman temastayız. Bizden ne beklentileri varsa yönetim olarak ve eğitim camiamızın fertleri olarak yerine getirmeye çalışıyoruz." dedi.

T.Ü. Keşan YUBYO bölümleri ile ilgili bilgilendirmede bulunan Oğuzhan, YÖK (Yükseköğretim Kurulu)'nun aldığı karar gereğince, üniversitedeki 5 bölümden biri olan İşletme Bilgi Yönetimi bölümüne, yeni Akademik Yılı'nda verilmediği bilgisini vererek, "YÖK'ün kararı ile İşletme Bilgi Yönetimi bölümüne yeni yılda kontenjan verilmemiş. Merkezdeki bazı bölümlerde de bu yönde karar alınmış. Yeni Akademik Yıl için geçerli olan bu karar ile 5 olan bölüm sayımız, yeni dönemde 4'e inse de, takip eden yılda Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nü açmayı düşünüyoruz. Bu sene öğretim elemanı alamadığımızdan dolayı ÖSYM’nin kılavuzunda yer almadı. Umarım 2020-2021’de açılmış olur. YÖK'ün bazı bölümlere kontenjan vermemesindeki neden, bazı bölümlerin direk istihdama yönelik olduğundan dolayı, o bölümlerin daha çok tercih edilmesidir. Örneğin; İşletme Bilgi Yönetimi Bölümünün arzı, Türkiye genelinde fazla olduğundan dolayı, bu kontenjanda kısıtlamaya gidilmiş. YÖK, bu yönde karar alırken, Türkiye çapında bir araştırma yapıyor. Direk istihdama katkı sağlayan bölümler ele alınıyor ve hangi bölümden mezun olan öğrencilerin ne kadarının istihdama dahil olduğu araştırılıyor ve bölümler ile ilgili kararlar alınıyor. İstihdam sağlansın, boşta kalan mezun olmasın diye yapılıyor. Şu anda Türkiye çapında mezun işsizlere bakılıyor. Hangi bölümlerden mezun olup da işsiz kalanlar varsa, onları biraz kısmak istiyorlar. Arz-talebe bakıyorlar. Talep olursa tekrar kontenjan açma imkânları olabilir. Örneğin, okulumuzda Bilgisayar Teknolojisi Bölümü ve Gümrük İşletme Bölümü'nün bu yılki kontenjanı dolu. İşletme Bilgi Yönetimi Bölümü kapanmış değil, sadece yeni yıl için kontenjan verilmedi. Yani seneye açabilir. İstatiki sonuçlara bakılarak dengeleme yapılıyor." diye konuştu.

T.Ü.'ne, 2019-2020 Akademik Yılı'nda, yurt dışından 2 bin 500 öğrenci geleceğini belirten Adil Oğuzhan, şunları kaydetti; "Bu öğrencilerden bir kısmı Keşan’a gelecek. Bu öğrencilerin kontenjanları daha sonra Rektörlüğümüz tarafından açılanacak. Şu anda oklumuzda 44 tane yabancı uyruklu öğrenci var. Bunların yüzde 90’ı Balkan ülkelerinden gelmektedir. Kontenjan verilmeye bölümümüzü göz önünde bulundurduğumuzda, aslında totaldeki öğrenci sayımız azalmıyor. Sadece bölümler arasında farklılık oluyor. Geçen sene bin 438 tane öğrencimiz vardı ve 290'ını mezun ettik."