2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nda okullarda serbest kıyafet uygulaması kararının okul aile birliklerine bırakılması, okul kıyafeti satan esnafın da harekete geçmesine neden oldu.

Konuyla ilgili olarak okullarda anket yapılmakta olduğu, velilerinse genellikle standart okul formasından yana olduğu belirtildi.

Okul kıyafetleri satışı yapan Hidayet Başar, bu konuda şu bilgileri verdi: “Okul aile birlikleri, okulda, serbest kıyafet veya okul forması giyileceği konusunda bir karar alacak. Bu konuda, zaten geçen yıl Milli Eğitim Bakanı’nın sözlü bir açıklaması vardı. Bu açıklamadan sonra bazı okullarda öğrencilere, serbest kıyafet mi yoksa okul üniforması mı giymek istediklerine dair anket düzenlendi.  Yapılmayan okullarda ise bu işlem bu yıl kayıt esnasında yapılıyor. Gerek öğretmenler gerekse veliler okulun düzeni, öğrenciler arasındaki kıyafet rekabeti ve ailelerin bütçesi açısından okul üniformasından yana. Zaten kıyafetler de artık öğrenciyi rahatsız edici tarzda değil. Kravat, ceket, gömlek yok. Serbest kıyafet gibi.  Erkekler tişört ve pantolon giyiyorlar. Yine kızlar tişört, pantolon giyebiliyor. Etek giyme zorunluluğu yok. Sadece tişörtlerin üstlerinde hangi okula ait olduklarını belirten armalar var. Önceden yoğunluk genelde okulların açılmasına yakın oluyordu. Bu sene okul açılacak,  kıyafet satışı bir birbuçuk ay devam edecek. Bunu hazırlayan ve satan insanlar için de sıkıntı oldu. Beklemede kaldılar. Şimdi biz kıyafetlerimizi hazırladık. Siparişlerimiz oldu. Çoğu elimize geldi. Yani satışlar olacak ama süreç uzayacak. Kaydını yaptırıp kıyafetini görmek isteyen öğrenciler oluyor. Zaten satışlar da başladı.”