S.S. Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 28 Temmuz 2013 Pazar günü saat 12.00’de Erikli Sahili’ndeki Elisa Restaurant’ta gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu gözlenen kongrede yoklamanın yapılmasının ardından, Divan Heyeti’nin seçimine geçildi.
Divan heyeti için 2 ayrı önergenin sunulduğu kongrede, 180 oya karşı 253 oy alan mevcut yönetimin önerdiği liste kabul edildi. Buna göre,  Divan Başkanlığı’na Ali Kosa, katip üyeliklere de Bülent Sevinç ve Gürsel Meriç getirildi.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından, gündemin 4. maddesi olan yönetim ve denetleme kurulu raporları, bilanço ve gelir-gider hesaplarının okunması ve müzakeresine geçildi.
01 Ocak 2012 – 09 Eylül 2012 dönemine ait raporların okunması için kürsüye önceki dönem Kooperatif Başkanı Feyzullah Aktan çağırıldı. 
Görevi devrettikleri dönemde kooperatifin tüm hesaplarını da yeni yönetime devrettiklerini belirten Feyzullah Aktan, şunları ifade etti: “Burada bir yanlış yapılmaktadır. Çünkü kooperatiflerde hesap dönemi miladi takvime göre yapılmaktadır. Bizden sonra göreve gelen arkadaşlarımız bizlere noter aracılığıyla bu durumu bildirdiler.  Dediler ki, <01.01.2012 - 09.09.2012 dönemine ait bilançoyu gelip, okuyun.>  Biz de araştırdık, yasalara baktık, böyle bir şey yok!
Ben bu işi 23 yıl yürüttüm. Bu Erikli varsa, benim yüzümden var.  Şu anda buradaysanız, benim yüzümden buradasınız. Biz de devrettik, devraldık, ama hiçbir zaman <eski hesapları okuyun> demedik. Biz 09.09.2012’de yapılan kongreden sonra 13.09.2012’de tutanakla kooperatif hesaplarını, paralarını, defterlerini devrettik. Hatta arkadaşlarımız çok ince hesaplara girdiler. Kooperatifin bütün mal varlığı listesini istediler. Ama kooperatifin bütün mal varlığı listesi, kooperatifte vardır, bilgisayarlarda kayıtlıdır. Biz bilgisayarları da alıp gitmedik, hepsi orada, açılır bakılır. Bununla birlikte 13.09.2012 tarihinde bizim görevimiz bitmiştir. Ara hesap çıkarmak istiyorlarsa, bilgisayarlar, defterler ellerinde, oradan çıkarırlar. Eğer suç bulurlarsa bizi mahkemeye gönderirler
.”


AKTAN: “BEN BURADAYIM, BİR SORUNUZ VARSA CEVAP VEREYİM”
Verilecek hiçbir hesabının olmadığının da altını çizen Aktan, “Daha önce 3 sene yargılandım, hesabımı verdim geldim. Bunlar bunu yapmak yerine, ortaklara gönderdikleri mektupta dediler ki, ‘Bunların aklanmadığı dikkate alınarak 2011 hesaplarının da incelenmesi için mahkemeye başvurdular.’ Mahkeme bunları reddetti. Ama bizim, eski yönetimin, en başta yönetim kurulu başkanı olarak bütün sorumlu benim. Bana hesap sorun. Benim bir ricam var sizden, lütfen beni mahkemeye verin. Ben hesabımı mahkemede vereyim. Neyin hesabını soruyorsanız, bir yolsuzluğum varsa, sorun. Ben sizlere hesap vereyim. Eğer sormak istemiyorsanız da beni mahkemeye verin.  Bu arkadaşlarımız gelir gelmez hemen devredeceklerdi kooperatifi, ‘bu eziyetten kurtulacaksınız’ dediler.  Kurtuldunuz mu? Bütün her yer taş doldu. Bu taşların parasını sizlerden isteyecekler. Siz onları destekliyorsunuz ama bunların hepsinin parasını sizlerden isteyecekler. Ben burada her şeyin cevabını verdim. Başka verilecek cevap varsa, onları da vermeye hazırım.” şeklinde konuştu.

AKILLI: “BAKANLIĞIN ONAYI VAR”
Feyzullah Aktan’ın konuşmasının ardından Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şükrü Akıllı kürsüye geldi ve Aktan’ın açıklamalarıyla ilgili bilgilendirmede bulunarak, “Bu konuda biz Bakanlığa başvurduk. Bakanlıktan onay aldıktan sonra bu maddeyi gündeme aldık.” dedi.
Akıllı, daha sonra 09.09.2012-  31.12.2012 dönemi yönetim ve denetim kurulu raporunu okudu. Denetim kurulu raporunu Şaban Ağaoğlu, bilanço ve gelir gider hesabını kooperatifin muhasebecisi Armağan Kurtul okudu. 
Raporların okunmasının ardından yönetim, denetim kurulu raporları ile bilanço gelir ve gider farkı hesap raporları müzakereye açıldı. Raporlarla ilgili 8 kooperatif ortağı söz aldı
KURDOĞLU: “KAYYUM GELECEK DİYE KORKMAYIN”
İlk olarak söz alan kooperatif ortağı Koray Kurdoğlu, kooperatif yönetimini eleştirirken, hoparlörlerden gelen sesten duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve bu ses yüzünden köpeğinin depresyona girdiğini söyledi.

Konuşmasında, kooperatif ortaklarını da uyaran Kurdoğlu, “Kayyum gelecek diye korkmayın. Kayyum gelsin. Kayyum demek devlet demektir, ‘sen beceremedin, ben becereceğim’ demektir. Bırakın oy vermeyin kimseye. ‘Eski yönetim, yeni yönetim’ diye bir şey yok. Kooperatife iyilik yapmıyoruz. Böyle giderse bu kooperatif fesh olacak. Böyle giderse bu yönetimin elinde patlayacak. Bu talebi gösterenler, bir gün bu kooperatifi tasfiye etmek zorunda kalacaklar. O zaman bulamayacağız kimseyi. Kooperatifin 250 bin TL zararı var. Evvelki yıllarda da 650 bin TL zarar var. Topladığımız zaman 1 milyon TL zarar. Bu kooperatif böyle gitmez. Bu kooperatif çöker. İflas etmiş bir kooperatifle uğraşıyoruz biz yıllardır. Daha fazla üstüne gitmeyelim. Bırakın kendi çöksün. Oy vermeyin, kayyum gelsin. 3 kere genel kurul yapılmazsa zaten otomatik olarak çöker. Her bağımsız üyenin kooperatiften istifa etme hakkı vardır. Eden üyeler de paralarını geri alırlar.” dedi.

ÜĞDÜL: “PİSLİKTEN DOLAYI ARILAR DAHİ GELMİYOR”
Mikrofona gelen kooperatif ortağı İsmail Üğdül de, Erikli’nin suyunda herkesin payının olduğunu belirterek, “Bu su çok kıymetli. Bu sene benim gözüm korktu. Her taraf laçka olmuş. Buraya bir arı bile uğramıyor. Pislikten dolayı arılar dahi gelmiyor buraya. İki adımda bir pislik var. Bunu değerlendirirken, bu suçu herkese atmayın. Kooperatifin şu anda 1 milyon lira alacağı var. Bizim kooperatifimizin bu seneki geliri 850 bin lira. 250 bin lira açık var. Bu açık neden kaynaklanıyor, üyelerin zamanında parasını ödememesinden kaynaklanıyor. Bu paralar alınmalı. Erikli kooperatifinin büyük bir yatırımı yok ki, buradan neyi çalacaklar! Bu parayla burada hizmet yürümez. Hiçbir yönetim de geliri yükseltme cesaretinde bulunmadı. Eskiden her hafta buraya vali gelirdi, kaymakam gelirdi. Çünkü eskiden Erikli Trakya’nın incisiydi. Erikli o zaman bambaşka bir yerdi. Şimdi elini ayağını çektiler. Yardım da yapmıyorlar.” şeklinde konuştu.
GÜRSOY: “CAMİNİN HOPARLÖRÜ RAHATSIZ EDİYOR”
Kooperatif ortağı Kazım Gürsoy ise kooperatif yönetimine yaptığı eleştirilerin yanı sıra Erikli’ye yapılan camiden rahatsızlık duyduğunu ifade etti.
Gürsoy, “Bizim sorunlarımızdan bir tanesi, bizim arsamıza bir cami ve eklentileri kuruldu. Buna hiç kimse ses çıkarmadı. Ama biz oraya inşaat yapmak isteseydik, bizlere karşı çıkarlardı. Ancak bugüne kadar hiçbir resmi kurum tarafından denetlenmedi ve engel olunmadı. Bizim arsanın içerisinde bulunan bu camiden çok rahatsızlık duyuyorum. 16 tane hoparlörün çevreye verdiği yüksek sesten son derece rahatsız oluyorum.” dedi.

Kazım Gürsoy’un bu ifadeleri ise kongreye katılan ortaklar tarafından tepki ile karşılandı ve Gürsoy yuhalandı.

YELKENCİ: “İKNA OLAMIYORUM”
Kooperatif ortağı Nurten Yelkenci de konuşmasında şunları söyledi: “Buraya gelen arkadaşlarımız, iki oluşum oluşurmuşlar. Bu iki oluşum geçen yıl bize söz veren grup. Biz bu gruba karşı, Feyzullah beyin yönetimine karşı, tüm Eriklilileri, kooperatif ortaklarıyla, Feyzullah Bey’den olan şikayetimizi dile getirmek için birleşerek şu anki bitmiş olan yönetimi oluşturduk. Bunlar bize teşekkür olarak 9 ayın sonunda ‘biz anlaşamadık’ dediler. Madem, birbirinizi bilmiyordunuz, birbirinizi tanımıyorsunuz, neden bu işe girdiniz?  Neden ikiye bölündünüz. Ben size nasıl güveneceğim. Gerçekten gördüklerimle ikna olmuyorum. Lütfen uyumayın, uyutmaya çalışmayın. Çünkü biz uyumuyoruz. Bu zihniyetlerden vazgeçin.
Yelkenci, kendisinin sivil toplum kuruluşlarında görev yaptığını ve aynı yönetimde bulunan insanların anlaşamamasına bir anlam veremediğini ifade ederek, “Ancak bir şeyi paylaşamazsan anlaşamazsın!” şeklinde konuştu.
Kongrede kooperatif ortakları Bülent Kaçar, Turgay Şık, Abbas Kılıçarslan, Müjdat Özbakan, Tülin Sinanoğlu, Emine Çalık ve Kamil Filiz de söz aldı.

ARAS’IN İTHAMLARI ÜZERİNE ARBEDE YAŞANDI
Kongrede ortakların konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Kooperatif Başkanı Yaşar Aras, kendisiyle ilgili yapılan eleştirilere yanıt verdi.
Konuşmasının son bölümünde ise Aras, yönetime geldikten sonra para toplama işlerine başladığını belirterek, “Aidatını ödeyenler hep emekli öğretmenler, emekli memurlar. İşçimen Otel’in 20 bin küsur lira su borcu var. Mehmet Arda’nın 70 bin lira borcu var. 70 bin liralık senet aldık.  Hâlâ ödüyor. Bunların ayaklarına bastık. Birleşmişler liste hazırlamışlar. Ama bu Mehmet Arda’ya fırsat vermeyeceğiz. 80 tane bina 40 tane kiracı yeter. Hangisinin parasını verdin.” şeklinde konuştu. 
Yaşar Aras’ın bu sözü üzerine ise ortalık bir anda karıştı ve kürsüye gelen Mehmet Arda, borcunun olmadığını iddia etti. Bu sırada ise ortaklar arasında tartışma çıktı. Jandarma ekiplerinin ve ortakların araya girmesiyle olay büyümeden sonlandırılırken, itişmelerin yaşandığı gözlendi. Tartışmanın sona ermesinin ardından Mehmet Arda ve beraberindeki ortaklar, Yaşar Aras’ın konuşmasına itirazda bulunarak Hükümet komiserine başvurdu. 


ORTAKLAR BELGE SUNARAK, ARAS’IN İDDALARINI ÇÜRÜTTÜLER
Tartışmaların ardından ise söz hakkı alan Mehmet Arda kürsüye çıktı. Arda, kooperatife herhangi bir senet vermediğini ve borcu olmadığını belge ile genel kurula sundu. İşçimen Otel sahibi Mustafa İşçimen de Erikli Kooperatifine olan tüm borçlarını ödediğini ve hiç borcu bulunmadığı belgelerle kongreye katılanlara sundu.

BEYAZ LİSTE KONGREDEN ÇEKİLDİ
Arbedelerin ardından seçime katılan Beyaz Liste ve bu listeyi destekleyenler genel kuruldan çekilerek kongreyi terk etti. 
Yönetim kurulu, denetim kurulu raporları ile bilançonun ayrı ayrı oylamaya sunulması ve ibra edilmesinin ardından, gündemin 6. maddesi olan Erikli Sahili Alt Yapısı’nın ve hizmetlerinin Keşan Belediyesine devri için hazırlanan protokolün görüşülmesine geçildi. Şükrü Akıllı’nın hazırlanan protokolü okumasının ardından oy çokluğu ile bu madde kabul edildi ve yönetime devir için yetki verildi. 
Gündemin 7. maddesinde ise katılım payları görüşüldü. Yapılan oylama sonucunda katkı paylarının aynı kalması oybirliği ile kabul edildi.
Gündemde yer alan, borçlarını ödemeyenler hakkında uygulanacak müeyyide ve gecikme zammı da aynı kalırken, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile denetim kurulu üyelerine verilecek huzur hakkı ve diğer ödentilerin aynı kalmasına karar verildi.
Toplantıda seçime geçilmeden önce yönetim ve denetim kurulunun görev süresinin belirlenmesi için oylama yapıldı ve yapılan oylamada 2 yıl görevde kalmaları kabul edildi.
Bu sırada kürsüye gelen ve söz alan yönetim kurulu üyesi Önder Polatoğlu ise eski Kooperatif Başkanı Feyzullah Aktan’ı davet ederek elini öptü ve bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Divan Başkanı Ali Kosa da Feyzullah Aktan’a geçmiş hizmetleri nedeniyle divan olarak teşekkür ettiklerini söyledi. Bu durum, toplantıya katırlan ortakların alkışlarıyla karşılandı.

BEYAZ LİSTE KONGREDEN ÇEKİLDİ
Beyaz listenin kongreden çekilmesi üzerine kongreye Yaşar Aras başkanlığındaki tek liste ile gidildi. Yapılan açık oylama sonucunda Aras’ın listesi oybirliği ile kabul edildi.
Seçim sonucu oluşan yeni yönetim ve denetim kurulları şöyle: 
Yönetim Kurulu: Hasan Yaşar Aras, Şükrü Akıllı, Önder Polatoğlu, İrfan Yazgılı, Hamiyet Akıncı
Denetim Kurulu: Şaban Ağaoğlu, Nevzat Akan, Ahmet Başaran.