Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen “Ölümünün 597’nci Yılında Şeyh Bedrettin’in Yaşamı ve Felsefesi” paneli gerçekleştirildi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Yazar ve Düşünür İhsan Eliaçık ve Akademisyen Erdem Çevik konuşmacı olarak katıldı. Panele Edirneliler büyük ilgi gösterdi.  

HER SAKALLIYI BABAN ZANNETME

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan panelin açılış konuşmasında, panelin düzenleneceğinin açıklanmasından sonra sosyal medyada Edirneli bir hukukçunun, isminin önündeki “şeyh” sıfatı nedeniyle Şeyh Bedreddin’i bir tarikat şeyhi zannetmesinin, ardından da Şeyh Bedreddin’i, “dönemin FETÖ’cüsü” olarak lanse etmesinin, hem Edirne adına hem de hukuk adına çok üzücü olduğunu söyledi.  Yapılan bu yorumlara bugüne kadar hiç bir şekilde cevap vermediğini belirten Gürkan, “Bizim ilimizde bir deyim vardır. ‘Her sakallıyı baban zannetme’ diye. İsminin başında şeyh var diye Şeyh Bedreddin gibi bir isme, ‘döneminin FETÖ’südür’ demek gerçekten garabetin de ötesinde bir vakaa olsa gerek. Bu çok utanılacak bir durum. İnanıyorum ki o arkadaşımız, o kardeşimiz de söylediklerinden ve yaptıklarından pişmandır” dedi.

EDİRNE OSMANLI’NIN EN LAİK PADİŞAHI OLAN FATİH SULTAN MEHMET’İN DOĞDUĞU ŞEHİR

Edirne gibi medeniyetin, uygarlığın, insan haklarının, özgürlüğün başkentinde; tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihin ve insanlığı kadim şehrinde yapılan bu yorumlara akıl-sır erdirmenin mümkün olmadığını kaydeden Belediye Başkanı Gürkan, “Burası Edirne. Burası bir cihan imparatorluğuna, Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik etmiş muhteşem bir kenttir. Burası Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu ve büyüdüğü şehir. Burası aynı zamanda döneminin ve belki de Osmanlı’nın en laik padişahı olan Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu şehir. Gerek Edirneliler ve gerekse Edirne dışındaki yüreği aydınlık, yüreği temiz düşüncesi berrak, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılmaya inanmış yürekler bu insana gereken cevabı verdi. En doğru cevabı bu salonun tıklım tıklım dolmasını sağlayan sizler verdiniz. Yüreğinize sağlık”  dedi.

İSMET PAŞA’NIN DA ÇOK GÜZEL BİR HEYKELİNİ DİKECEĞİZ

Edirneli olan ve aydınlanma felsefesinin sadece Osmanlı’da değil, tüm dünyada öncülerinden olan Şeyh Bedreddin’in heykelini Edirne’ye dikileceğini ifade eden Gürkan, bunun için en uygun yerin Baro ve Adliye’nin arasındaki bir arazinin olduğunu söyledi. Gürkan, “Fatih Sultan Mehmet’in yanlış yer seçimi nedeniyle kaldırmak zorunda kaldığımız heykelini en uygun yere tekrar dikeceğiz. Balkan Savaşı sırasında hayatını kaybeden Şehit Ressam Hasan Rıza’nın heykelini de dikeceğiz. Hemşehrimiz olması nedeniyle ayrı bir gurur kaynağımız olan, aydınlanma ve hukuk felsefesinin belki de tüm dünyada öncülerinden biri olan Şeyh Bedreddin’in heykelini de dikeceğiz. Baro ve adliye yanındaki araziye ‘Şeyh Bedreddin Parkı’ yapacağız, heykelini de oraya dikeceğiz. Bunda kesin kararlıyım. Ayrıca 23 Nisan 1920’deki Kurucu Meclis’in ilk Edirne milletvekillerinden İsmet İnönü’nün, İsmet Paşa’nın da çok güzel bir heykelini dikeceğiz Edirne’ye” şeklinde konuştu.

Eğitimci, Gazeteci-Yazar Ayhan Tunca ise Şeyh Bedreddin’in heykelinin mutlaka Edirne’de yer alması gerektiğini belirterek, Şeh Bedreddin’in ‘Günümüzün FETÖ’cüsüdür’ söylemiyle gündeme gelenleri kınadığını söyledi.

Daha sonra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, panelistlerin özgeçmişlerini okuyarak tek tek sahneye davet etti.

ŞEYH BEDREDDİN ÇATIŞMANIN DIŞA VURUMU

İlk olarak söz olan Akademisyen Erdem Çevik, Şeyh Bedreddin gibi birini,yaklaşık  600 yıl önce eşitlik, adalet gibi sözleriyle bugünkü kuşaklara aktarılıyor olması ayrı bir anlam ifade ediyor.  Şeyh Bedrettin isyanı, devrimci bir harekettir. Şeyh Bedreddin ulema sınıfı içerisinde yetişmiş önemli bir isimdir.  Osmanlıcılık tartışmalarının olduğu günlerde, başka düşüncelere sahip ezilen halkın da olduğunu görüyoruz. Bu isyan veya bu devrim yenilgiyle sonuçlandı. Bu dönemde saray ve taşra arasındaki çatışmalar çok yoğundu. Yaklaşık 30-40 yıldır kuraklık ve açlık yaşanıyordu. Üretim gerçekleşmiyordu. Şeyh Bedrettin bu çatışmanın dışa vurumudur” dedi.

EDİRNE ANADOLU’NUN KURTULUŞUNDA ÖNEMLİ YER OYNAMIŞTIR         

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat da panelde yaptığı konuşmada, “Edirne, her dönemde Anadolu’nun kurtuluşunda önemli bir yer oynamıştır. Mustafa Kemal’in ve Şeyh Bedreddin’in topraklarında olmaktan oldukça keyif aldığımı belirtmek isterim. Şeyh Bedreddin’in babası önemli kadılardandır. Şeyh Bedreddin ‘Madem herkes tek tanrıya bağlı, ayrı dinlerin anlamı ne’ diyerek dinleri birleştirmeyi hedeflemiştir.  Aynı zamanda İslam’ın kendi içinde farklı mezheplere ayrışmasına anlam vermez. ‘Bu ayrı, gayri niye’ diye soran bir İslam fıkıhçısıdır. Matematik, geometri ve coğrafya eğitimi almıştır ve bu eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu savunmuştur.  Binlerce insanı tek anlayış içinde toplayıp, din, ırk ayrımı yapmamıştır.  ‘Güneş hepimizin, doğa hepimizin niçin ekmek hepimizin değildir’ diyerek ekmek ve emek eşitliğini savunmuştur” diye konuştu.

O DÖNEMDE VERİLEN BİRÇOK HÜKMÜN ESKİDE KALDIĞINI SÖYLEYEN BİR İSLAM ALİMİDİR

Şeyh Bedreddin’in düşüncesi ve felsefesi hakkında bilgi veren Yazar ve Düşünür İhsan Eliaçık da, “Şeyh Bedrettin, o dönemde verilen birçok hükmün eskide kaldığını söyleyen bir İslam Alimidir, hukukçudur. İyi bir eğitim almıştır. Arapça ve Farsça bilir. Geleneksel İslam Alimi, Müslüman, Türk Suni ve Hanefi kültüründen gelmektedir ama sonraki yıllarda ‘Öteki İslam’ dediğimiz görüşe sahip olmuştur’ diyerek kitabı hakkında da bilgi verdi.

Soru ve cevap kısmının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, panelistlere teşekkür ederek, hediyeler verdi.