Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), İş-Kur ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca açılacak olan Ön Muhasebe Kursu’na katılacak 20 kursiyer, katılımım yoğun olması nedeniyle dün yapılan mülakatla belirlendi.

UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Beceri 10 Projesi kapsamında açılan “Ön Muhasebe” kursunun iş garantili ve kursiyerlerin İş-Kur tarafından sigortalandırılmasının yanı sıra günlük 25 lira da ücret ödeyecek olması nedeni ile yoğun bir başvuru olduğu ve 20 kişinin katılacağı kurs için 100’ü açkın müracaat yapıldığı belirtildi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilecek olan kursa yoğun başvuru olması nedeniyle katılacakların belirlenmesi için dün Edirne İş-Kur ve Keşan TSO yetkililerinden oluşan bir komisyon tarafından mülakat yapıldı.

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, saat 11.00’de başlaması planlanan mülakattan önce kurs başvurusunda bulunan gençlerle Keşan TSO Toplantı Salonu’nda bir araya gelerek onlara bir konuşma yaptı.

MUTLAKA BİR MESLEĞİNİZ OLSUN

Sözlerinin başında Ön Muhasebe kursu için 100’ü aşkın başvuru yapıldığını ancak sadece 20 kişinin seçileceğini ifade eden Helvacıoğlu, seçilecek bu 20 kursiyerin de 10-15 tanesinin işveren tarafından gönderilenler olduğunu belirtti. Helvacıoğlu: “Bu kursun özelliği istihdam garantili olması. 100’e yakın başvuru var ama sadece 20 talep oldu. Keşan’da genç işsizlik oranı ortada, her okulu bitiren hangi bölümü bitirirse bitirsin ‘Artık ben bu okulu bitirdim meslek sahibi oldum’ değil. Üniversiteyi, liseyi veya diğer okulları bitirmenin kesin bir iş bulmaya yaramadığını sizler de artık anlıyorsunuz. İşsizlik oranı Türkiye’de %11’lere yaklaştı. Genç işsizlik oranı ise bütün dünyada %25 ortalamalarında.  Sizlere bir ağabeyiniz olarak tavsiyem ne mezunu olursanız olun ama mutlaka bir meslek sahibi olun. Bu nedenle bu meslek edindirme kurslarına önem veriyoruz vermeye de devam edeceğiz. Bugün aranızdaki 5 kişiden sadece 1 tanesi bu kursa katılacak. Kursa katılmayanlar asla morallerini bozmasın. İŞKUR ve Milli Eğitim yetkilileri ile yeniden başka bir Ön Muhasebe ve başka kurslar açmak için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

 

Kendi imkânları ile 6 ay, 1 yıl iş arayan ancak hala bir iş bulamayan gençlere Keşan TSO olarak yardımcı olmaya hazır olduklarını da kaydeden Helvacıoğlu, “Bir diploma sahibi olmak artık yetmiyor. Bu aynı ehliyet almak gibi. Nasıl arabayı ehliyet kullanmıyor siz kendiniz kullanıyorsa ne olur kendinizi yetiştirmek için çabalayınız. Hayatınızı kurtarmak istiyorsanız önünüze hedef olarak bir meslek edinmeyi de hedef olarak koyunuz” dedi.

Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından adaylar Keşan TSO Meclis Toplantı Salonu’nda tek tek mülakata çağrıldılar. Dün akşam saatlerine kadar süren mülakat, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Özlem Çınar ve Keşan TSO yetkilileri tarafından gerçekleştirildi.