Keşan Ticaret ve Sanayi Odası 1. Meslek Grubu Başkanı Orhan Köroğlu, dün yaptığı açıklamada çiftçilerin bu yıl özellikle ayçiçeği fiyatında büyük hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek, bu şartlarda çiftçilerin yeni yıl üretimi için hazırlık yapmasının da çok zor olduğunu söyledi. Geçen yıl 1 lira 50 kuruş olan ayçiçeği fiyatının bu sene 1 lira 5 kuruşa düştüğünü, çiftçinin neredeyse %50 gelir kaybı olduğuna dikkat çeken Köroğlu, “Oysa yıl boyunca üreticinin bütün girdileri yıllık enflasyon oranında arttı. Hatta mazot, gübre ve ilaç fiyatları bu rakamın çok üzerinde yükseldi. Buna rağmen çiftçinin malı bırakın geçen yılki fiyattan satılmasını neredeyse yüzde 50 ucuzladı. Bu şartlarda üretici bu yıl girdiği kapıdan çıkamaz. Ne borçlarını kapatabilir ne de doğru dürüst gelecek yılın ekim hazırlıklarına başlayabilir” dedi.

ÇİFTÇİ EKİM YAPACAK AMA NEYLE?

Çiftçinin içinde bulunduğu şartları, tohum ve zirai ilaç bayisi olduğu için çok daha iyi görüp anlayabildiğine de dikkat çeken Köroğlu, “Şu ana kadar köylerde çiftçilik yapan birçok vatandaşımızdan önümüzdeki yıl ekilişleri için sipariş aldık ama daha henüz malını teslim almak isteyen çıkmadı. Çünkü çiftçinin elinde para yok. Çiftçi ekim yapacak ama neyle?” diye sordu.

KÖYLERDE ÇİFTÇİLİK YAPACAK NESİL KALMADI 

Açıklamasında işi gereği çok sık bir şekilde gittiği köylerde yaptığı gözlemlere de değinen Köroğlu,Görebildiğim kadarıyla köylerimizde artık çiftçilik yapacak nesil kalmamış. İhtiyarlar köy kahvesinin önünde oturuşup duruyor. Yeni nesil de sigorta ve sağlık güvencesi var diyerek istihdamın çok olduğu çevre il ve ilçelere kaçıyor. Onlar da kazançlarından ve içinde bulundukları şartlardan memnun değil ama tarımdan elde edilen gelir her yıl gerileyince tekrar köylerine dönmeyi düşünmüyorlar.  Çiftçilerin bu yıl fiyat konusunda yaşadıkları hayal kırıklığının tek çıkar yolu, çok uygun bir şekilde açıklanabilecek destekleme rakamları olacak. Eğer bu da mümkün olmazsa çiftçinin vay haline” şeklinde konuştu.