Keşan Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ayşe Öz, dün yaptığı açıklamada, Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavı’na girecek öğrencilere ve ailelerine sınav öncesinde yapmaları ve dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyarılarda bulundu.

İYİ BİR UYKU, GÜZEL BİR KAHVALTI

Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınav’larının yarın başlayacağını belirten Öz, şu öneri ve tavsiyelerde bulundu:

“Sınavdan bir önce iyi bir uyku almaları gerek. Bu yüzden sınav akşamı uyku kaçıracak içeceklerden uzak durmaları gerekli. Sınav sabahı da kahvaltı yapmaya özen göstermeleri lazım ama çok ağır kahvaltıdan kaçınmalılar. Rutinlerini de değiştirmemeleri gerekir. Ancak beslenme konusunda dikkat etsinler. Ağır ve yağlı şeyler yememeleri lazım. Sınav sabahı ebeveynler yine öğrencileri sınav yerlerine getirecektir ama olumlu düşünen veliler öğrencilerin yanında gitsin. Çocukların sınav kaygısını arttıracak konuşmalardan uzak durulsun.

OLUMLU VE POZİTİF DÜŞÜNMEK GEREKİR

Sınav aralarındaki sürelerde sınavla ilgili konuşulmasın. Çünkü öğrencinin bir sonraki sınava odaklanması gerekecek. Öğrencilerin arkadaşlarıyla sınav hakkında olumsuz yorum yaparak birbirlerini etkilememesi konusuna da dikkat etmek lazım. Bu iki gün boyunca olumlu ve pozitif düşünmek gerekiyor. Sınav stresini azaltacak teknikler uygulanabilir. Bu konuda rehber öğretmenlerinden yardım alabilirler. Peş peşe devam eden bir süreç olacak ve Aralık ayında da sınavlar olacak. Bu yüzden süreci bütün olarak düşünerek hareket etmek lazım.”

SINAV KAYGISININ AZI KARAR ÇOĞU ZARAR

Belirli bir seviyede öğrencide sınav kaygısının olması gerektiğini ifade eden Ayşe Öz, sözlerini şöyle tamamladı: “Onun altında veya üstünde olması başarıyı etkiliyor. Yani sınav kaygısının olması da olmaması da sorun. Belirli bir seviyede kaygı olmalı. Yani öğrencinin zihinsel ve bedensel kapasitesini etkilemediği sürece o sınav kaygısı olacak. Öğrencinin etkilendiğini düşünürsek, sınavda arkasına yaslanıp derin bir nefes alarak 10’dan geriye sayarak kendisini rahatlatmaya çalışsın. Olumlu düşünsün ve olumsuz düşüncelerden kaçınsınlar.”