DİSK Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, dün yaptığı açıklamada, 2013 yılında uygulanacak asgari ücret rakamlarının ve artış oranlarının bir kez daha büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu”nu “ortaoyunu” olarak niteleyen ve bu oyunun son sahnesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda oynandığını söyleyen Şen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 ASGARİ ÜCRETLİNİN MASADA SÖZ HAKKI YOK

“Ancak bu oyunun sahnesi çalışanlara tamamen kapalı. Çünkü içeride ne konuşulduğu bilinsin istenmiyor. Oyun bitiminde sahnelenen de ortada. Aslında ortaya ne çıkacağı da daha önceden ilan edildi. Ekonominin gerçekleri, Türkiye sermayesinin rekabet gücü, enflasyon hedefi gibi pek çok bahane ile sefalette ısrar eden rakamlar açıklandı. Yani asgari ücretli, yani bu halk bir kez daha enflasyon hedefi tutsun diye evine daha az ekmek götürecek, patronlar daha fazla kazansın diye evine daha az ekmek götürecek. Masada asgari ücretlinin söz ve karar hakkı yok! İradesi yok! Masada patronların sendikası ve hükümet temsilcileri beraberce oturmuş sohbet ediyor. Yılların konfederasyonu Türk-İş de bu oyuna taraf oluyor. İçerideki sohbete katılıyor. Çalışanlarla alay edercesine belirlenen rakamlara itiraz yok! Ama olsun, DİSK, yüz binlerce asgari ücretlinin sesi olmaya devam edecektir. Bu sahnede oynanan oyunu deşifre etmeye devam edeceğiz.”                                                                                                                                                                                          

BİZ İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ

Türkiye’de kabul edilen asgari ücretin, dünya ülkeleri ile mukayese edilme şansı dahi bulunmadığını söyleyen Şen, şunları kaydetti: “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 18 Aralık tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada.  dedi. Halbuki reel ücret artışlarına baktığımızda durum Bakan’ın söylediklerinden son derece farklıdır. AKP hükümetleri döneminde ekonomi yüzde 63 düzeyinde büyürken, net asgari ücret, vergi iadesi ve asgari geçim indirimleri dahil, aynı dönemde reel olarak sadece yüzde 6,6 oranında artış göstermiştir. Rekabetten bahsediliyorsa hatırlatalım; OECD hesaplamalarına göre 2000 yılından bugüne reel asgari ücret dolar bazında alım gücünü yüzde 50 kaybetti. Türkiye’de saatlik asgari ücret 2000 yılında dolar bazlı hesaplamalarda Yunanistan ve İspanya’nın üzerinde. Bugün krizdeki Yunanistan’da asgari ücret düşürülmüş hali ile 1.621 TL, İspanya’da 1.772 TL’dir. Buna karşın dolar bazlı saatlik reel asgari ücret 2000 yılından bu yana İspanya ve Yunanistan’da yüzde 70 artmış. Macaristan ve Polonya’da iki kattan, Çek Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti’nde 3 kattan fazla artmış. Kore’de ise yüzde 84 artmış. Soruyoruz, rekabet gücü dediğiniz şey sofralarımızdan çaldığınız ekmeğimiz mi? Yoksulluğumuz mu? Eğer buysa, alın rekabet gücünüzü yere çalın. Biz insanca yaşamak istiyoruz, insanca yaşanacak bir asgari ücret istiyoruz!”                                                                             

ENFLASYON FAKİRLİĞİ GİZLİYOR

Asgari ücretin alım gücünün; ekmekte, elektrikte, odunda, kömürde, ulaşımda, tavuk etinde gerilediğini ifade eden Salim Şen, açıklamasını şöyle bitirdi: “<Ücretler, enflasyonun üzerinde belirlendi> denilmesine rağmen, resmi verilerle durum bu. Enflasyon, alım gücündeki kaybı gizliyor. Yoksulluğu gizliyor. Bu durumu kabul etmek mümkün değil. Asgari ücretli daha az ısınıyor, daha az ekmek yiyor, işe gidip gelmekte bile daha fazla zorlanıyorsa, bunu dikkate almak zorundalar. Almıyorlarsa bunun hesabını dar gelirli soracaktır. Ama bugün, ama yarın bunun hesabı sorulacaktır.”