Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Taner Aykut, dün yaptığı açıklama, engellilerin yerel ve genel sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Keşan’da engelliler için yapılması gereken bir çok hizmet olması gerektiğine, en çok ulaşım konusunda zorluk çekmekte olduklarına dikkat çeken Aykut, engelli yaşam merkezi yapılması için de artık herkesin elini taşın altına koymasının zamanın geldiğini söyledi.

1 SAAT SONRA BAŞIMIZA NE GELECEĞİNİ BİLEMEYİZ

Tıpta yaşanan olumlu gelişmeler, toplumsal bilinçlenmenin artması ve gerekli duyarlılıkların gösterilmeye başlanması nedeniyle her geçen yıl engelli kişi sayısında hissedilir bir azalma olduğunu ve bu durumun son derece sevindirici olduğunu ifade eden Aykut, trafik kazalarının haricinde doğuştan, ateşli hastalık geçirerek ve öğrenim güçlüğü sonucunda oluşan engelliler oluştuğunu ifade etti. Toplumdaki engellilik oranların rehabilitasyon merkezlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte hızla düşmeye başladığını kaydeden Aykut, şunları söyledi: “Trafik kazaları için bir şey söyleyemeyiz günümüz şartlarında ne olacağımız belli değil.  1 saat sonra başımıza ne geleceğini bilemeyiz. Geçmiş yıllara nazaran önümüzdeki yıllara da istinaden engelli vatandaş sayısı düşmektedir. Engellilerde oluşan bu azalmalar tıptaki gelişmelerin, önemle belirtmek istediğim rehabilitasyon merkezlerinin çalışmalarının payı büyüktür. Rehabilitasyon merkezlerin olayı aile içerisindeki gerekli eğitimi alamayan, ailenin içerisinde gizlenen engelliler rehabilitasyon merkezlerinde aldığı eğitim, psikolog,  fizyoterapi eşliğinde çalıştığı zaman engelli vatandaşlarımız kusurlarını atlatmış oluyor.”  

REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDEKİ HİZMETLER ÜCRETSİZDİR

Engelli bir hastası olan çok sayıda ailenin rehabilitasyon merkezlerinin ücretli olduğu konusunda yanlış bir bilgiye sahip olduğunu belirten Taner Aykut  “Hala Rehabilitasyon merkezlerinde tedavilerin ücretli olduğunu bilen vatandaşlar ve aileler var. Rehabilitasyon merkezleri hiçbir ücret talep etmeden bu işi yapıyorlar. Bu tedavi ücretlerini Milli Eğitim’den alıyorlar. Öğrenciler için belirlenmiş haftalık ders saatleri var. Öğrenci haftalık kaç saat derse giriyorlarsa Milli Eğitim’de programlayıp ay sonunda o kadar ücretini alıyor ve kurumdan araç ile evden alınıyor daha sonra tekrar eve bırakılıyor. Keşan’da tespit edilen verilere göre 585 tane engelli vatandaş gözüküyor.  Bu engeller spastik, ortopedik, öğrenim güçlüğü, görme engelli, zihinsel engelli gibi sınıflara ayrılmaktadır. Bu bahsettiğim sayı Keşan merkez için geçerli olan sayıdır. Keşan’ da 3 tane rehabilitasyon merkezi bulunmaktaydı. Geçen yıl itibariyle 1 tanesi kapandı. Şu anda Keşan’da 2 tane rehabilitasyon merkezi hizmet vermektedir. Bunların içersinde de 400 tane engelli bulunmaktadır. Şu tarih itibariyle net bir sayı veremiyoruz bazen çıkanlar ve girenler olabiliyor ama aşağı yukarı en yakın sayı 400 kişidir” dedi.

ENGELLİLER İÇİN MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ

Rehabilitasyon merkezlerinin engellilere çok faydası olduğunu belirten Aykut: “Rehabilitasyon Merkezleri engelli vatandaşlarımıza çok fayda sağlamaktadır. Öğrenim güçlüğü olan zihinsel engelli vatandaşlarımıza hiç olmadı moral motivasyon verilmektedir. Bir de engelli grubunda hepsini birden kıyaslayacak olursak moralin çok önemli olduğunu görmekteyiz. Çalışabileceği eğitmenin sergileyeceği tavır ve davranış onu farklı bir yöne çekip, hayata bağlayabilir. Rehabilitasyon merkezleri çok iyi düşünülmüş, engellilere fayda sağlayabilen çok güzel bir yerdir. İnşallah artık Mülki amirlerimiz de elini taşın altına koyar da herkesin kullanabileceği yaşam merkezleri, bu yaşam merkezlerinin içinde de rehabilitasyon merkezleri kurulur. Haftalık ders saatleri dışında günlük eğitimde alınmasının fayda sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

PROTEZE SAĞLANAN REÇETE KOLAYLIĞI TEKERLEKLİ SANFDALYEDE DE OLMALI

Engellilerin yaşamlarında kullandıkları tıbbi cihazlar,  medikal malzemeler ve çeşitli ihtiyaçlar konusunda da değerlendirmelerde bulunan Aykut, şöyle konuştu: “Dernek olarak üyelerimize ve üye olmayan engellilere günlük olarak karşılaştığımız en önemli ihtiyaç malzemesi hasta bezi, tekerlekli sandalye ve değnek. Bu araçların eksikliği ile sık sık karşılaşıyoruz. Bunları biz karşılamaya çalışırken devlet akülü arabaya, manuel tekerlekli sandalyeye gerekli destekleri veriyor ama yeterli olmuyor. Yeterli değil derken günümüzde bir proteze tek reçete ile yazılıp 3 bin TL - 5 bin TL civarında bir fiyat ödeniyor. Hastanın cebinden  %10’luk bir para belki çıkıyor belki de çıkmıyordur. Firma etkilisi tarafından çözülebilecek bir olay. Fakat 3 bin TL’lik bu olay reçete ve ya raporla çözülebiliyorsa tekerlekli sandalyeyi reçeteye yazdığımız zaman raporuna da aldığımız zaman bir Keşan’da 250 TL olan bir tekerlekli sandalyenin 160 TL’sini ve ya 180 TL’sini devlet ödüyor. 10 gün süre ile bir tekerlekli sandalye için de hastane kapısında rapor bekliyorsun. Tekerlekli sandalye kullanabilir, ihtiyacı vardır ibaresi taşıyan rapor almak zorundasın. Reçetesini yazıyoruz, reçeteyi yazdıktan sonra medikal’a gidiyoruz. Medikal’a 250 TL olan sandalyenin parasını ödeyip 21 gün sonra SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) reçete sahibi engelli kişinin TC numarasına ziraat bankasına yatırmaktadır. Fakat o esnada sıkıntı olan konu engellinin o an 250 TL’yi nasıl bulacağıdır. Tekerlekli sandalye, akülü sandalye satan Medikal firmalara bu toleransın tanınmasını istiyoruz. Engellilere bu şansların tanınmasını istiyoruz. O an engellinin 200 TL’si olsa zaten derneğe gelmez. Hastanede rapor için uğraşmaz. Bunu Protez ile karşılaştırdığımız zaman arada uçuk bir fiyat farkının olduğunu da görmekteyiz zaten. Proteze sağlanan kolaylık tekerlekli sandalyeye ve hasta bezine de sağlansın. 10 paket hasta bezi ya da 240 paket hasta bezinin ücretini yatırıyorsun 21 gün sonra para hesabına yatıyor. Hasta bezinin de paketi günümüz şartlarında 30 TL’dir. İçerisinde de 30 tane var. Tanesi 1 TL ye gelmektedir. 30 tane bezi de vatandaş 10 gün kullanmaktadır.”

KAYMAKAMLIK’TA ENGELLİ MASASI OLUŞTURULMALI

Keşan’da ortez ve protez konusunda kendilerine yardımcı olacak birilerinin olmadığını da kaydeden Aykut, “Ortez ve Protez konusunda Edirne ve yakın illerden hizmet alabiliyoruz.” dedi. Aynı zamanda Keşan’da engellilere en çok nelerin zahmet verdiğine de değinen Taner Aykut:  “Keşan’da engellileri zor durumda bırakan zahmetlerin arasında en önemlisi ulaşımdır. Şu zamanda Keşan’da engelli olmak çok zor bir durum, kaldırımlardan, şehir içi minibüslerine kadar sıkıntılar yaşanmaktadır. Ne minibüsler de ne de otobüslerde engellilerin rahatla kullanabileceği gibi bir merdiven yok. Artı düğün salonlarında asansör eksikliği görülmektedir. Bir de buralardaki merdivenlerin sağ taraflarında tutulduğumuz korkulara süs sargısı yapmaktalar. Süs amaçlı yapılan bu sargılar kaymakta ve tutunamadığın takdirde sonuçları kötü şeyler doğurabilmektedir. Bu zorlukları birebir ben de yaşadığım için bu durum iyi biliyorum. Bunlar ufak şeyler ama sürekli bahsedilmesi gerekiyor. Bu durum söylense belki de organizasyon şirketleri böyle bir şey yapmayacak. Yapmaması da bizler açısından çok iyi olacak. Keşan’da şu şartlarda engelli olmak zor görünüyor. Keşan’ımızın Kaymakamlık bünyesinde ve Belediyelik bünyesinde bir engelli masası oluşturulması gerekiyor. Keşan Hükümet Konağı girişini yer de olmasıyla birlikte bir tane engelli masası oluşturulabilir” diye konuştu.

FİRMALAR ENGELLİLERE İNDİRİM YAPMALI

Ulaşımda engellilere %30 indiriminde sağlanmasını gerektiğini söyleyen Aykut sözlerini şöyle tamamladı: “Ulaştırma Bakanlığının açıklamalarına göre engelli kimlik kartı olanlara şehirlerarası ulaşımda %30 indirim sağlanmak zorundadır. Engelli vatandaşlarımızın bazılarından da şikayet alıyoruz. Firma bize indirim yapmadı deniliyor. Öyle bir şey yok firmalar bu indirimi yapmak zorunda. Yaptığı indirimi bilet fiyatından düştüğü zaman zaten maliye bakanlığı vergiden düşüyor. Bunu engelliye kendisinden vermediği anlamı taşıyor. Firmaların da bu konuya özen göstermesini rica ediyorum.”